Ένα κουίζ για να καταλάβεις (αν, και) πόσο σεξιστής είσαι

Όλ@, σε όποιο φύλο κι αν ανήκουμε ή δεν ανήκουμε, μπορούμε να εναντιωθούμε στον σεξισμό με ένα τεστ.

Σήμερα το πρωί, όσο ήμουν καθ' οδόν για το γραφείο, άκουγα μέσα από τα AirPods μου το τελευταίο επεισόδιο από το podcast της Έλενας Ακρίτα, στο οποίο απηύθυνε έκκληση σε όλες τις γυναίκες να ενωθούν απέναντι στην πατριαρχία και σκεφτόμουν πόσο δίκιο έχει. Ζούμε σε κοινωνίες που είναι πατριαρχικές και ανδροκρατούμενες, με τον σεξισμό να ζει και να βασιλεύει. Αυτό καλό είναι να το αντιληφθούμε όλ@, σε όποιο φύλο κι αν ανήκουμε ή δεν ανήκουμε, καθώς η βία έχει δυστυχώς (και) έμφυλη διάσταση (πέρα π.χ. από ταξική), κάτι που, πλέον, έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει όλο και πιο πολύς κόσμος, καθώς βλέπουμε ότι αναγνωρίζεται στον δημόσιο λόγο. 

Ένα κουίζ για να καταλάβεις (αν, και) πόσο σεξιστής είσαιiStock

Το τεστ για τον σεξισμό

Στο διαδίκτυο, μπορείς να βρεις ένα τεστ για τον σεξισμό, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Μόνο που, ατυχώς, στα ελληνικά, ξεκινάει με την κάπως λάθος απεύθυνση "Είσαι σεξιστής;".

Ποιο είναι το λάθος; Το ότι η απεύθυνση δεν είναι ουδέτερη. Στο site του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται ότι "σεξισμός ονομάζεται κάθε έκφραση (πράξη, λέξη, εικόνα, χειρονομία), η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα, εξαιτίας του φύλου τους". Σε αυτό το χωρίο, η χρήση της ουδέτερης λέξης "άτομα" είναι πιο ορθή, παρότι όντως από τον σεξισμό επηρεάζονται σε δυσανάλογο βαθμό οι θηλυκότητες (cis, trans).

> Διάβασε ακόμα: Queer λεξικό για αρχάριους

Έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίζουμε και το ότι "ο σεξισμός μπορεί να έχει πιο βλαβερές συνέπειες για ορισμένες γυναίκες και άντρες λόγω εθνικότητας, ηλικίας, αναπηρίας, κοινωνικής προέλευσης, θρησκείας, έμφυλης ταυτότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων παραγόντων".

> Διάβασε ακόμα: Michaela Jaé Rodriguez, γράφοντας τηλεοπτική ιστορία

Γλώσσα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει;

Ίσως, βέβαια, η απεύθυνση να έχει να κάνει με την κάπως κακή μετάφραση του τεστ στα ελληνικά αλλά και τις ανεπάρκειες της εν χρήση γλώσσας, καθώς καταλήξεις όπως η ουδέτερη ως προς το φύλο -@ στον γραπτό λόγο δεν έχουν ακόμη εδραιωθεί.

Χαρακτηριστική είναι και μία από τις τρεις εναλλακτικές απαντήσεις στην ερώτηση του τεστ "Όταν η γυναίκα παίζει σε αγώνα ποδοσφαίρου", στην οποία διαβάζουμε: "Έχει διάρκεια 90 λεπτά και οι 22 παίκτες προσπαθούν να βάλουν γκολ". Ναι, σε ένα τεστ για τον σεξισμό χρησιμοποιείται η λέξη "παίκτες" αντί για τη λέξη "παίκτριες".

Σε κάθε περίπτωση, το τεστ "Είσαι σεξιστής; Κάνε το τεστ για να μάθεις" είναι χρήσιμο και θα σε ωφελήσει να το κάνεις με ένα κλικ εδώ, ως αφορμή για να σκεφτείς εκ νέου πράγματα. Παράλληλα, έχε πάντα στο μυαλό σου ότι στόχος είναι η πάταξη της πατριαρχίας και της ανδροκρατίας, όχι των αντρών.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear