Ξηλώνουν τον πατέρα Αντώνιο και το ΔΣ της Κιβωτου του Κόσμου

Την άμεση αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γράφει: Esquire Editors 21 Νοεμβρίου 2022

Την άμεση αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε σοβαρές τις καταγγελίες και τόνισε ότι πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση.

"Δε χρειάζεται κωλυσιεργία, ούτε βιαστικά συμπεράσματα, γιατί όποια απόφαση ληφθεί θα αφορά τα παιδιά”, δήλωσε και τόνισε: "Ο νόμος ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις”.

Όπως είπε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής. "Δυστυχώς πρόσφατα ο χώρος των ιδρυμάτων αυτών είχε αφεθεί ανεξέλεγκτος", είπε και πρόσθεσε πως "σε ορισμένες περιπτώσεις το μοντέλο απέδωσε, ενώ σε άλλες όχι".

"Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά και θα γίνουν. Οι θέσεις της κυβέρνησης στις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών είναι γνωστές και αποτυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό με μια φράση: "Καμιά ανοχή σε θέματα που αφορούν παιδιά"", τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας παιδιών και τόνισε τις τρεις αλλαγές στο πλαίσιο της υιοθεσίας:

  • τη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής,
  • τη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα και
  • τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη, με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη.

Υπενθυμίζεται πως οι καταγγελίες για σεξουαλικές αλλά και σωματικές κακοποιήσεις στην "Κιβωτό" βρέθηκαν στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και ελήφθησαν οι αποφάσεις για την απομάκρυνση του ΔΣ της ΜΚΟ.

Η σύσκεψη

Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο έλεγχος, αλλά και ο καθησυχασμός των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας αλλά και αναστάτωσης μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τις καταγγελίες για ασέλγεια να φθάνουν πολύ ψηλά: Μέχρι το πρόσωπο του πατέρα Αντώνιου, του ιερωμένου που ταυτίστηκε με τη δομή και το έργο της.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε παρουσία της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία είχε ενημερωθεί από πρώτο χέρι για όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματίσει η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων μετά τις καταγγελίες που έγιναν στον Συνήγορο του Πολίτη τόσο από παιδαγωγούς πρώην εργαζόμενους στις δομές, όσο βέβαια και από τα παιδιά, κάποια από τα οποία φαίνεται ότι κακοποιήθηκαν βάναυσα.

Οι πληροφορίες που φθάνουν τόσο στη δικαιοσύνη όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν και άλλα στόματα να ανοίγουν, από παιδιά που έφυγαν από τη δομή, ακόμη όμως και από κάποια που είναι διατεθειμένα τώρα να μιλήσουν, αν και βρίσκονται μέσα στις δομές. Η σκυτάλη άλλωστε έχει περάσει τώρα σε δύο εισαγγελείς ανηλίκων, οι οποίες με διακριτικότητα και με τη βοήθεια ειδικών θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά με σκοπό να τους κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να ανοίξουν την καρδιά τους.

Αφορισμός π. Αντώνιου από τον Ιερώνυμο

Πάντως έκπληξη προκάλεσε η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος όχι μόνο διαχώρισε τη θέση της Εκκλησίας από τη δομή, αλλά επέβαλλε στον πατέρα Αντώνιο την "ποινή" της παύσης από την ιερουργία μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της η δικαιοσύνη.

"Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης" αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος.

"Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. "Κιβωτό του Κόσμου", η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο" καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος, βαθύτατα ενοχλημένος, όπως φαίνεται, από το γεγονός της άρνησης του πατέρα Αντώνιου να συνεργαστεί με την Αρχιεπισκοπή.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.