Έρχονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Τι απαντούν πηγές του υπουργείου Παιδείας στους φόβους για υποβάθμιση των δημοσίων Πανεπιστημίων.
Πρόσω ολοταχώς για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων κάνει η κυβέρνηση με το Υπουργείο Παιδείας να έχει έτοιμο το σχέδιο νόμου για την ίδρυσή τους, το οποίο, όπως αποκάλυψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής, θα παρουσιαστεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς την Τετάρτη.
Ξεπερνώντας τον "σκόπελο" του άρθρου 16 του Συντάγματος -που προβλέπει μόνο κρατικά Πανεπιστήμια- και μέσω του by pass της σύμπραξης με ξένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (σ.σ διακρατικές συμφωνίες τις οποίες προβλέπει επίσης το Σύνταγμα στο άρθρο 28) το κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσει να ανακόψει την διαρροή του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και συναλλάγματος στο εξωτερικό.
Ήταν άλλωστε μία από τις κεντρικές στοχεύσεις της δεύτερης 4ετίας της Νέας Δημοκρατίας, βήμα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεταρρυθμιστικό από την μία, αλλά και κίνητρο βελτίωσης για τα δημόσια Πανεπιστήμια από την άλλη. Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή τον Ιανουάριο και θα αποτελέσει σύντομα νόμο του κράτους.
Τι θα προβλέπει το σχέδιο νόμου
Σε πρώτο χρόνο τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα είναι παραρτήματα των ξένων, έως ότου αναθεωρηθεί το άρθρο 16, η οποία θα επιτρέψει την πλήρη απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται με τους κανόνες που θα θέτει το κάθε ίδρυμα, με τις προϋποθέσεις δηλαδή που θα ζητούνταν από τον υποψήφιο, εάν εκείνος ήθελε να σπουδάσει στην έδρα του ξένου Πανεπιστημίου.
Θα καταβάλλονται δίδακτρα, τα οποία θα ορίζονται από το ίδρυμα, ωστόσο στον νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη για υποτροφίες ή για κοινωνικά κριτήρια που θα "ρίχνουν" το επίπεδο των διδάκτρων. Πρόβλεψη θα υπάρχει και για την ισοτιμία των πτυχίων, καθώς πέραν των επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα παρέχουν και ακαδημαϊκά δικαιώματα, με δύο λόγια θα αναγνωρίζονται με το ίδιο καθεστώς των δημοσίων Πανεπιστημίων. Υπεύθυνη για την τήρηση και τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, και οι τίτλοι σπουδών θα μπορούν να αναγνωρίζονται και στο δημόσιο.
Εξωστρέφεια για τα δημόσια Πανεπιστήμια
Επιχειρώντας να καθησυχάσουν τους φόβους για υποβάθμιση των δημοσίων Πανεπιστημίων, πηγές του Υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζουν ότι με νέο σχέδιο νόμου ενθαρρύνεται η εξωστρέφεια των κρατικών Πανεπιστημίων και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο, όπου άνθισαν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, συμπαρασύροντας και τα κρατικά, τα οποία ενισχύθηκαν χρηματοδοτικά λόγω της αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, το κρατικό Πανεπιστήμιο θα παραμείνει η ναυαρχίδα του Υπουργείου Παιδείας, με πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για την ενίσχυση του και την απαγκίστρωση του από βαρίδια του παρελθόντος.
Από: TheToc.gr
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ανακαλύφθηκε μύκητας που είναι λες και βγήκε από το The Last of Us
Το όνομα του είναι Clathrus Archeri και μόλις σας δώσαμε ιδέα για την επόμενη sci-fi σειρά.
Έφυγε από τη ζωή ο James Van Der Beek, ο πρωταγωνιστής του Dawson's Creek
Ο ηθοποιός που έγινε το σύμβολο της ανήσυχης τηλεοπτικής εφηβείας έφυγε στα 48 του, αφήνοντας πίσω του έξι παιδιά και μια σύζυγο, αλλά και μια γενιά που μεγάλωσε μαζί του.
Για ποιους λόγους πρέπει να μας εμπνέει ο Ιωάννης Καποδίστριας
Το πραγματικό κληροδότημα του Κυβερνήτη που γεννήθηκε σαν σήμερα, είναι το πώς επέλεξε να δει ένα λαό που δεν κατάφερε να αντικρίσει τον ίδιο του τον εαυτό.
Έφυγε από τη ζωή ο Brad Arnold, ο τραγουδιστής των 3 Doors Down
Η ροκ σκηνή θρηνεί για την απώλεια μιας από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές των ᾽00s. Η φωνή του Here Without You σίγησε στα 47 της χρόνια, μερικούς μήνες μετά τη διάγνωση καρκίνου στα νεφρά.
Ο Donald Trump δημοσίευσε βίντεο με τους Barack και Michelle Obama ως πιθήκους (video)
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μαλωμένος με την πολιτική ορθότητα, αλλά εδώ μιλάμε για ξεκάθαρο ρατσισμό. Η πιο πρόσφατη ανάρτησή του στο Truth Social προκάλεσε σάλο διότι λοιδορεί το ζεύγος Obama.
Σε άλλα νέα, έφηβοι εκτελούνται στη Βόρεια Κορέα επειδή βλέπουν Squid Game και ακούν K-Pop
Οι καταθέσεις αναφέρουν επίσης ότι μαθητές αναγκάζονταν να παρακολουθούν δημόσιες εκτελέσεις ως μέρος της λεγόμενης "ιδεολογικής εκπαίδευσης", του στυλ δες τι θα σου συμβεί αν δε συμμορφωθείς.
