Τέμπη, οι κατηγορίες για συγκάλυψη και τα αναπάντητα ερωτήματα

"Μόνο η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση", δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει: Esquire Editors 29 Φεβρουαρίου 2024

"Μόνο η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια λοιπόν δεν αργεί".

Με αυτά τα λόγια στο χθεσινό μήνυμά του για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ως μόνη αρμόδια να δώσει απαντήσεις για το τι οδήγησε στο να χαθούν 57 ανθρώπινες ζωές, τη δικαιοσύνη και όχι την εξεταστική επιτροπή της Bουλής, η οποία όπως είπε, "δεν παύει να είναι ένας πολιτικός θεσμός".

Και που η αλήθεια είναι ότι οι καταγγελίες από την αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη, "αποφεύγοντας" την κλήση βασικών μαρτύρων, άφησε σκιές για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση. Στα χέρια των μελών της πάντως φθάνει μέρος της ποινικής δικογραφίας του εφέτη ανακριτή, η οποία περιλαμβάνει μαρτυρικές καταθέσεις, πραγματογνωμοσύνες και κρίσιμο αποδεικτικό υλικό, το οποίο οι βουλευτές θα διαβάσουν, θα αξιολογήσουν και θα συμπεριλάβουν στα πορίσματά τους.

Κανείς ωστόσο από τους συγγενείς των θυμάτων δεν περιμένει απαντήσεις από την εξεταστική επιτροπή αλλά από τη δικαιοσύνη, στην οποία άλλωστε προσέφυγαν με μηνυτήριες αναφορές και της παρέδωσαν την πραγματογνωμοσύνη των τεχνικών τους συμβούλων που μιλάει για εύφλεκτη ύλη, η οποία οδήγησε στην έκρηξη και στην φωτιά μετά την σύγκρουση με το εμπορικό τρένο, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν περισσότεροι από 30 επιβάτες.

"Ανοίγει" ο δικαστικός φακελος

Μετά την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η οποία ζήτησε να ερευνηθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης και να μην μείνει αναπάντητη καμία καταγγελία ή αιτίαση από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, η περαιτέρω διεύρυνση της ανάκρισης που διενεργεί ο Εφέτης ανακριτής της Λάρισας για την τραγωδία των Τεμπών, εκτιμάται ως βέβαιη.

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Υπήρχε παράνομο φορτίο που κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία, το οποίο και προκάλεσε την έκρηξη; Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που το αποδεικνύει και πού βρίσκεται; Γιατί μπαζώθηκε το σημείο του δυστυχήματος λίγες ημέρες μετά τη σφοδρή σύγκρουση; Εχει βάση η πραγματογνωμοσύνη των οικογενειών των θυμάτων που μιλούν για εύφλεκτη ύλη-ξυλόλιο- το οποίο ανιχνεύθηκε στη δική τους έρευνα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακριτής και εισαγγελέας της Λάρισας έχουν την άποψη ότι τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν πριν κλείσει η ανάκριση, ώστε να μην μείνει καμία σκιά ή ερώτημα αναπάντητο, γεγονός που θα "βαρύνει" και τη θέση της δικαιοσύνης, την οποία οι συγγενείς ήδη… υποψιάζονται για συνέργεια στην συγκάλυψη.

Απαντήσεις από Καναδά και Μεγάλη Βρετανία

Ετσι, στις σκέψεις των δικαστικών λειτουργών είναι η αποστολή υλικού του δυστυχήματος σε εργαστήριο του Καναδά ώστε να ερευνηθεί εάν πράγματι η εύφλεκτη ύλη είναι ξυλόλιο, ενώ ειδικό εργαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας θα εξετάσει όσα βίντεο υπάρχουν από την φόρτωση του εμπορικού τραίνου αλλά και τη στιγμή της σύγκρουσης.

Στις προθέσεις των δικαστικών αρχών είναι να μπουν στο μικροσκόπιο οι πραγματογνωμοσύνες των τεχνικών συμβούλων που όρισε η ανάκριση και οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίες καταλήγουν σε διαφορετικό συμπέρασμα όσον αφορά στο τι προκάλεσε την έκρηξη και στον τραγικό χαμό των 57 συνανθρώπων μας.

Η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αλλάζει χρονικά τα δεδομένα, καθώς όσα ζητεί να γίνουν θα καθυστερήσει μερικούς μήνες το πέρας της ανάκρισης, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα αφήσουν υπόνοιες για συγκάλυψη, μετά τις απαντήσεις των εργαστηρίων του εξωτερικού αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο αναμένεται να λύσει τη διαφωνία μεταξύ των πραγματογνωμόνων.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Ιράν πραγματοποίησε την πρώτη ευθεία επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι σειρήνες, οι εκρήξεις και οι διπλωματικές αντιδράσεις.