Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για το στοίχημα

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.

Γράφει: Esquire Editors 19 Απριλίου 2019

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι πρώτα θα επιλυθεί το θέμα με τα καζίνο και μετά θα ακολουθήσει το στοίχημα. Οι 24 νόμιμα αδειοδοτημένες εταιρείες στην Ελλάδα λειτουργούν σε μεταβατικό καθεστώς (μία από αυτές είναι και η Sportingbet). Τα πάντα ορίζονται από το νομοσχέδιο: "Ρυθμίσεις για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων – Τροποποίηση του Ν.4002/2011". Έτσι λοιπόν βγήκαμε τουλάχιστον από την γκρι ζώνη, αλλά δεν έχουμε μπει σε ένα μόνιμο καθεστώς. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι είμαστε μία ανάσα από τη μόνιμη νόμιμη ρύθμιση της αγοράς. Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα τα πάντα διέπονται από τον νόμο 4002 του 2011 και δεν έχει υπάρχει καμία εξέλιξη.

Μόνιμη άδεια

Με βάση λοιπόν τα όσα ακούγονται και έχουν γραφτεί μέχρι τώρα, σκοπός της κυβέρνησης είναι να βάλει και τις στοιχηματικές εταιρείες σε μόνιμο πλαίσιο. Οι άδειες θα είναι δύο:

  • Άδεια για διεξαγωγή στοιχηματικών παιγνίων, αθλητικών και μη στοιχημάτων.
  • Άδεια υπόλοιπων online παιγνίων.

Για να αποκτήσει κάποιος μία από τις δύο άδειες θα πρέπει να καταβάλει σχετικό αντίτιμο και να πληρεί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επίσης δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά της σε άλλο άτομο, ούτε καν μερικώς, πόσο μάλλον ολικώς.

Τι ισχύει

Με βάση την πληροφόρηση και την ειδησεογραφία γύρω από το τι περιέχει το νέο νομοσχέδιο, οφείλουμε να αναφέρουμε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία.

  • Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει στην ΕΕΕΠ μία αίτηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Θα πρέπει να συνοδεύονται με ένα παράβολο αξίας 10.000€.
  • Το τίμημα για άδεια διεξαγωγής στοιχήματικών παιγνίων είναι τα 4.000.000€!
  • Το τίμημα για άδεια διεξαγωγής λοιπόν διαδικτυακών παιγνίων ανέρχεται στο 1.000.000€.
  • Η Ε.Ε.Ε.Π. υποχρεούται να απαντήσει θετικά ή αρνητικά εντός δύο μηνών.
  • Οι νέες άδειες θα έχουν ισχύ πέντε ετών.
  • Υπάρχει δικαίωμα ανανέωσης για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Ο κάτοχος της νέας άδειας θα πρέπει να υποβάλει αίτημα ανανέωσης, ένα έτος πριν τελειώσει η πενταετία.

Οι υπάρχοντες bookmakers

Πολλοί ενδεχομένως να αναρωτιέστε τι θα κάνουν οι ήδη υπάρχουσες εταιρείες. Αν θέλουν λοιπόν να μείνουν στην αγορά έχουν αυτή τη δυνατότητα. Θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για ένα άδεια, μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση της τροποποίησης. Αν δεν καταβάλει άδεια μέσα σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει μετά από ένα εξάμηνο το αργότερο να διακόψει τη λειτουργία της.

Προϋποθέσεις υποψηφίου

  • Κάθε ενδιαφερόμενος (νομικά πρόσωπα και υποψήφιοι κάτοχοι) πρέπει να έχουν εγκατάσταση ή καταστατική έδρα στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί ποτέ τελεσίδικα για κακούργημα.
  • Να μην έχουν συμπεριληφθεί ποτέ στην blacklist.
  • Η ονομασία του ιστότοπου πρέπει να έχει κατάληξη .gr.
  • Κάθε ένας από τους υποψηφίους που έχει καταστατική άδεια εντός Ελλάδας, οφείλει να έχει έναν safe διακομιστή σε άμεση διασύνδεση με την ΕΕΕΠ και την ΑΑΔΕ.
  • Απαιτείται εγγυητική 500.000€ από τράπεζα που είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.
  • Άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά: Δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων τριών ετών εφόσον δεν αποτελεί νεοσύστατη εταιρεία.
  • Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας. Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης. Πιστοποιητικό περί μη θέσης σε εκκαθάριση. Πιστοποιητικό περί μη αίτησης για πτώχευση. Πιστοποιητικό περί μη αίτησης για θέση σε εκκαθάριση.

Η πρώτη εκτίμηση

Με μία πρώτη ματιά μπορούμε να πούμε ότι το σκεπτικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μόνιμο καθεστώς που βάζει στο χρονοντούλαπο τη μεταβατική περίοδο, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη σιγουριά και σταθερότητα. Αυτό σημαίνει προσέλκυση μεγάλων ονομάτων και επενδυτών. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να μειωθεί σε κάποιο ποσοστό το ποσό της εγγυητικής. Επίσης είναι απαραίτητο να μειωθεί και η φορολογία από το ελληνικό κράτος προς τις εταιρείες.

Το ποσοστό του 30% με 35% είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και αποτρεπτικό για επενδύσεις. Αν υπάρξει κάποια αναθεώρηση σε αυτά τα δύο, ή έστω στο ένα από τα δύο, τότε σίγουρα οι εξελίξεις θα τρέξουν πιο γρήγορα. Επίσης θα αποφευχθεί η αποχώρηση αρκετών εταιρειών, που δεν μπορούν να αντέξουν αυτά τα ποσά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.