Τι συμβαίνει αν έρθεις σε επαφή με τον κοροναϊό

Ένα report από το νοσοκομείο της Ουχάν περιγράφει τα ακριβή συμπτώματα του COVID-19.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 13 Φεβρουαρίου 2020

Σε λιγότερους από 3 μήνες, ο κοροναϊός -που πλέον ονομάζεται και επίσημα COVID-19- έχει εξαπλωθεί πέρα από κάθε πρόβλεψη, με τον απολογισμό του έως αυτή τη στιγμή να είναι περισσότεροι από 1.300 θάνατοι και πάνω από 48.000 κρούσματα. Ο COVID-19 έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ιό SARS, που από τον Νοέμβριο του 2002 μέχρι τον Ιούλιο του 2003 ευθυνόταν για 349 θανατηφόρα περιστατικά. 

Εκτός των άλλων, ο κοροναϊός έχει καταστήσει πόλη-φάντασμα την Ουχάν της Κίνας, μέρος από το οποίο ξεκίνησε η επιδημία, ενώ επηρεάζει σχεδόν κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής τόσο στην αχανή ασιατική χώρα όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Αλλά τι συμβαίνει αν έρθεις σε επαφή με αυτόν, αν δηλαδή κολλήσεις την ασθένεια; Ένα νέο report από το νοσοκομείο της Ουχάν δίνει κάποιες απαντήσεις αλλά και κάποιες πληροφορίες για το πώς μπορεί να εξαπλωθεί.

Τι συμβαίνει αν έρθεις σε επαφή με τον κοροναϊό

Οι γιατροί από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Zhognan της Ουχάν τονίζουν πως το 40% των νοσηλευομένων εκεί φέρουν τον ιό. 40 από αυτά τα άτομα είναι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ 17 ασθενείς νόσησαν ενώ βρέθηκαν για άλλα περιστατικά στον χώρο. Το ποσοστό των θανάτων ωστόσο παραμένει σχετικά μικρό, καθώς μόλις το 4,3% των νοσούντων έφυγαν από τη ζωή. Το 34% των ανθρώπων εντός του νοσοκομείου που κόλλησαν τον COVID-19 -δηλαδή των 1/3- έδειξαν σημεία βελτίωσης και πήραν εξιτήριο. Όλοι οι υπόλοιποι λαμβάνουν θεραπείες ενώ παραμένουν σε καραντίνα. Εκτός Κίνας, οι δείκτες θνησιμότητας είναι αρκετά μικρότεροι, με την Ουχάν να παραμένει πάντοτε το επίκεντρο της επιδημίας, με τα περισσότερα και πιο σοβαρά κρούσματα. 

Τα πρώτα συμπτώματα του κοροναϊού είναι ο υψηλός πυρετός, η αδυναμία και ο ξηρός βήχας. Αφού εισαχθεί κάποιος στο νοσοκομείο, συνήθως μετά από μία εβδομάδα, ξεκινούν να εμφανίζονται και προβλήματα με την αναπνοή. Η επικυροποίηση της διάγνωσης γίνεται μέσω της διαδικασία του PCR (Polymerase Chain Reaction/ Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης), η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για την τυποποίηση του HPV. Είναι μία πολύ ευαίσθητη μέθοδος μέσω της οποίας μπορούν να εντοπιστούν ακόμη και ελάχιστες ποσότητες ιού.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τους Κινέζους γιατρούς κάνει λόγο επίσης και για τους ασθενείς που καταλήγουν στην μονάδα εντατικής φροντίδας εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων αναπνοής, με τα όργανά τους -κυρίως τους πνεύμονες και τα νεφρά- να γεμίζουν υγρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξασθενούν οι βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και να να επέρχεται ο θάνατος.  

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 2

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως οι πιο πολλοί ασθενείς στο νοσοκομείο της Ουχάν είναι ηλικιωμένοι, με τον μέσο όρο ηλικίας των νοσούντων να βρίσκεται στα 56 χρόνια. Οι μέχρι τώρα δοκιμασμένες θεραπείες αφορούν κυρίως αντιιικά φάρμακα, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνταν και κατά του HIV ή σε περίπλοκες περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων, όταν οι πνεύμονες και η καρδιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.


Διάβασε ακόμη για τις σατανικές ομοιότητες μεταξύ Chernobyl και κοροναϊού και πώς τα big data μπορούν να προβλέψουν τις επιδημίες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.