Ο κοροναϊος επηρεάζει (και) τον κόσμο της γεύσης

Το ξέσπασμα της επιδημίας επεκτείνεται σε πολλά περισσότερα επίπεδα από όσα φανταζόσουν. Μεταξύ αυτών και ο ρατσισμός στο πεδίο του φαγητού.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Φεβρουαρίου 2020

Ο κοροναϊος (ή κορονοϊός ή κορωνοϊός κατά τον καθηγητή Μπαμπινιώτη) 2019n-CoV σαρώνει την Κίνα, έχοντας αφήσει στο πέρασμά του περισσότερους από 900 νεκρούς, πάνω από 40.000 άτομα που έχουν προσβληθεί και ερημώνοντας ολόκληρες πόλεις, όπως η Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία. Εκτός από τα παραπάνω όμως, φέρνει στην επιφάνεια και κάποιες παράπλευρες επιπτώσεις όπως η κατά κάποιο τρόπο "αντιπάθεια" της παγκόσμιας κοινής γνώμης για αυτούς που υποφέρουν περισσότερο: τον κινέζικο λαό, σε κάθε επίπεδο.

Το ξέσπασμα του κοροναϊού δημιουργεί κάποια τρομερά ανήθικα αποτελέσματα, ενισχύοντας το αίσθημα της ξενοφοβίας ή ακόμη και του ρατσισμού σε κοινωνίες όπως η αμερικανική. Μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που πιστεύουν πως οι "άλλοι" φέρνουν μαζί τους μεταδοτικές ασθένειες εξαιτίας της κατανάλωσης σκύλων, γατιών, νυχτερίδων, φιδιών και άλλων ζώων, που καμία απολύτως θέση δεν έχουν στο δυτικό διατροφικό φάσμα.

Ο κοροναϊος επηρεάζει (και) τον κόσμο της γεύσης

Φυσικά, κάποια αμφιλεγόμενα media έπαιξαν το ρόλο τους. Tabloids όπως η Daily Mail "ανέβασαν" σχεδόν αμέσως άφθονο υλικό με Κινέζους να καταναλώνουν νυχτερίδες και ποντίκια - πολλά από αυτά τα βίντεο δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το ξέσπασμα του κοροναϊού. Κάποια από αυτά μάλιστα προέρχονται από μέρη που ουδεμία σχέση έχουν με την Κίνα, όπως ένα βίντεο από το Παλάου, μία μικρή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού ωκεανού. Αρκετοί χρήστες έσπευσαν να σχολιάσουν, κυρίως στα social media, κάνοντας λόγο ακόμη και για συμπεριφορές που δεν είναι ανθρώπινες και πιστεύοντας πως επήλθε μία καρμική τιμωρία για όλους εκείνους που τρώνε νυχτερίδες και άλλα περίεργα έως αποκρουστικά πράγματα. 

Επιπροσθέτως, μοιάζει να δημιουργείται ένα κύμα αποστροφής προς το κινέζικο φαγητό γενικότερα, κάτι που ελάχιστη σύνδεση έχει με τα πραγματικά δεδομένα του όλου θέματος, σύμφωνα με κάποια μέχρι στιγμής δεδομένα. Για παράδειγμα, το ξέσπασμα της επιδημίας δεν φαίνεται να συνδέεται με τις αγορές τροφίμων της Ουχάν. Έπειτα, όπως συνέβη και στις περιπτώσεις των MERS και Έμπολα, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη αν προέρχεται από την βρώση κάποιων ειδών κρέατος ή απλά με την οποιαδήποτε επαφή με συγκεκριμένα είδη. 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ 2

Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει ένα άτυπο μποϊκοτάζ προς τα κινέζικα εστιατόρια και προϊόντα, σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Παράλληλα με αυτό, προκύπτουν ολοένα και πιο πολλά memes στον κόσμο των social media ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που απαγορεύουν ακόμη και την είσοδο σε Κινέζους.

Το ξέσπασμα του κοροναϊού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά περισσότερα επίπεδα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα