Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην παγκόσμια έλλειψη τροφίμων

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό στη σίτιση του πλανήτη.

Γράφει: Esquire Editors 26 Μαρτίου 2020

Πόσο πιθανό είναι να έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη; Σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ' όσο εικάζουμε, καθώς τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που έχουν επιβληθεί σε όλα τα κράτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, θα οδηγήσουν σταδιακά σε σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα παγκοσμίως.

"Οι φετινές σοδειές είναι πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο, η έλλειψη εργατών λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς και οι πολιτικές προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα", ανέφερε ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

"Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων. Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών εμποδίων. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο", σημείωσε.

Κατά τον ίδιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην τάση προστασίας της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές.

Από: thetoc.gr


Φωτογραφία Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι χώρες με τα πιο αυστηρά μέτρα για τη μετακίνηση εν μέσω πανδημίας

Υπάρχουν χώρες που έχουν πάρει πολύ στιβαρά μέτρα και κάποιες που είναι ακόμη χαλαρές.

Μεγάλη ανησυχία για τον ξαφνικό θάνατο 40άρηδων στη χώρα μας

Τα φονικά χτυπήματα του κορονοϊού σε νεότερες ηλικίες προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα.