Ελληνες ερευνητές δημιουργούν μάσκες με 3D εκτυπωτές

Μία πρωτοβουλία της ερευνητικής ομάδας TED3D με σκοπό να συμβάλει έμπρακτα στη μάχη που δίνει ιατρικό και νοσηλευτικό κατά του κορονοϊού.

Γράφει: Esquire Editors 27 Μαρτίου 2020

Μία σειρά απαραίτητων εξαρτημάτων προστασίας προσωπικού και περίθαλψης ασθενών ξεκίνησε να κατασκευάζει ομάδα εθελοντών από τη Θεσσαλία, με σκοπό να συμβάλει έμπρακτα στη μάχη που δίνει ιατρικό και νοσηλευτικό κατά του κορονοϊού, στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Πρόκειται για την ερευνητική ομάδα TED3D (Ελένη Ρηγάκη και Ηλίας Φρυτζαλάς), τον Επίκουρο Καθηγητής Γεώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Το TED3D (Ηλίας Φρυτζαλάς (Ilias Fritzalas) και Eleni Rigaki) θέλοντας να συμβάλει έμπρακτα στη μάχη που δίνουν οι...

Posted by TED3D on Wednesday, March 25, 2020

Η ομάδα του TED3D -όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση- επισκέφτηκε κεντρικά νοσοκομεία της περιφέρειας Θεσσαλίας, αφουγκράστηκε τις βασικές και ρεαλιστικές ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και προχωρά στην παραγωγή προστατευτικών μασκών, ανέπαφων χειρολαβών θυρών και τμημάτων συστημάτων αναπνευστικής υποστήριξης ασθενών. "Η ομάδα μας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς είναι πρόθυμη να βοηθήσει για όσο διάστημα απαιτηθεί και δεσμεύεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", τονίζεται.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει: 

  • Έχει ξεκινήσει μια από κοινού προσπάθεια με στόχο να συμβάλουν έμπρακτα στη μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειας μας και μακροπρόθεσμα της υπόλοιπης Ελλάδας,
  • Έχει πραγματοποιηθεί ήδη αυτοψία στα νοσοκομεία, και έχουν μελετηθεί και καταγραφεί οι βασικές ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την προστασία γιατρών και εργαζόμενων καθώς και την περίθαλψη των ασθενών,
  • Έχουν μελετηθεί τα παραδείγματα άλλων ερευνητικών ομάδων στο εξωτερικό καθώς και η διεθνής βιβλιογραφία που αφορά την παραγωγή 3D ειδών πρώτης ανάγκης που συμβάλουν στη μάχη κατά της μετάδοσης του Covid-19,
  • Έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση και έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των παρακάτω ειδών:
  1. faceshields (προστατευτική ασπίδα προσώπου) για όλο το βασικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς
  2. Βαλβίδες για αναπνευστικές συσκευές αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής
  3. Φίλτρα αναπνευστικών συσκευών
  4. Hands free λαβές για τα νοσοκομεία σε μία προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού μέσω της αφής (παρακάτω στις φωτογραφίες η παραγωγή της πρότυπης Hands free λαβής στα εργαστήρια του TED3D).

Σύντομα οι πρώτες ποσότητες των παραπάνω ειδών θα παραδοθούν στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας. Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται από τους συνεργαζόμενους εθελοντικά, ενώ τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής τελικών ειδών θα καλυφθούν από ιδίους.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn

Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.

Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'

Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής

Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.

Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε

Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένοχος ο Βασίλης Μπισμπίκης-το πρόστιμο και η κατάθεσή του

Ο Βασίλης Μπισμπίκης τιμωρήθηκε με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο για το τροχαίο - "Δεν είχα πιει, χτύπησα δύο αυτοκίνητα λόγω κακού χειρισμού", κατέθεσε.

Υποχρεωτικό από 1η Νοεμβρίου το IRIS για τις επιχειρήσεις

Από την 1η Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, αλλιώς κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Το σύστημα αλλάζει ριζικά τις συναλλαγές στην Ελλάδα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες