Πρώτα ήταν η Γουχάν της Κινάς, μετά ακολούθησε η Νοτιοανατολική Ασία, ύστερα ήρθε η σειρά της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Αυτήν τη στιγμή, όμως, στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η Λατινική Αμερική (περισσότερα από 600 χιλιάδες κρούσματα, περισσότεροι από 33 χιλιάδες θάνατοι) εγείροντας σοβαρές ανησυχίες καθώς κατά κύριο λόγο αποτελείται από φτωχά έως πολύ φτωχά κράτη - με κάποιες εξαιρέσεις πλούσιων κρατών (όπως η Βραζιλία) με εκατομμύρια ανέργους και τεράστιο μέρος του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Δυστυχώς, πέρα από το τίμημα σε ζωές και τις ανθρώπινες τραγωδίες που παίζονται καθημερινά στους δρόμους, τα νοσοκομεία και τα σπίτια της Λατινικής Αμερικής, η επόμενη μέρα προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη. Ο κορονοϊός αναμένεται να αφήσει 11,5 εκ. ανθρώπους χωρίς δουλειά αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 37,7 εκ. ανέργους όπως ανακοίνωσαν η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε πρόσφατη πρόβλεψή τους.

Αντίστοιχα, η ECLAC προειδοποιεί για οικονομική ύφεση της τάξης του 5,3% -τη χειρότερη, δηλαδή, μετά τη δεκαετία του 1930- που όπως είναι λογικό θα αυξήσει τους δείκτες ανεργίας της περιοχής. Τα τοπικά γραφεία της ECLAC στη Χιλή κάνουν λόγο για άνοδο του ποσοστού από 8,1% για το 2019 σε 11,5% μέσα στο 2020.


 "Αυτό σημαίνει ότι η φτώχεια θα αγγίξει το 34,75 των Λατινοαμερικάνων (214,7 εκ. άνθρωποι) και η ακραία φτώχεια το 13% (83,4 εκ. άνθρωποι)" προειδοποιεί η ECLAC.


"Μία άνοδος της τάξης του 3,4% αναλογεί σε περίπου 11,5 εκ. νέους ανέργους" διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην αναφορά του οργανισμού. Μάλιστα, τα εργασιακά δεινά δε φαίνεται να σταματούν εκεί. H ILO προβλέπει μείωση των ωρών εργασίας κατά 10,3% εξαιτίας της πανδημίας, κάτι που θα επηρεάσει περίπου 32 εκ. πολίτες ενώ, όπως πάντα, η οικονομική κρίση θα χτυπήσει χειρότερα τις πιο φτωχές περιοχές, αυξάνοντας τη φτώχεια κατά 4,4% και την ακραία φτώχεια κατά 2,6%.  

 "Αυτό σημαίνει ότι η φτώχεια θα αγγίξει το 34,75 των Λατινοαμερικάνων (214,7 εκ. άνθρωποι) και η ακραία φτώχεια το 13% (83,4 εκ. άνθρωποι)" προειδοποιεί η ECLAC. Τα στατιστικά τρομάζουν, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς οργανωμένο πρόγραμμα στήριξης της εργασίας καθώς και άμεση εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού σε υγειονομικούς κανόνες, η οικονομία της Λατινικής Αμερικής πολύ απλά δε θα αντέξει. Η ECLAC και η ILO κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των κυβερνήσεων και των αρχών για να πράξουν όλα όσα απαιτούνται.


φωτογραφία © Getty Images