Volodymyr Zelensky: Ο Πρόεδρος που έζησε δυο φορές

Ποιος είναι στ' αλήθεια ο χαρισματικός Ουκρανός πρόεδρος που μετέτρεψε την εισβολή στη χώρα του σε αγώνα για τη δημοκρατία;

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, σχεδόν κανείς δεν ήξερε το όνομα του Ουκρανού προέδρου. Κι όμως, ο 44χρονος Volodymyr Zelensky κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να μετατρέψει την επίθεση που δέχεται η χώρα του - που υποτίθεται ότι θα ήταν ένα blitzkrieg, μία στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή με σκοπό την ταπείνωση - σε έναν πόλεμο για την υπεράσπιση της Ευρώπης και των δημοκρατικών αξιών της.

Ο άνθρωπος που μπορεί να καταφέρει τα πάντα

Η Hannah Arendt έγραψε κάποτε πως 'το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για δράση σημαίνει ότι μπορείς να αναμένεις το μη-αναμενόμενο από αυτόν, ότι μπορεί να καταφέρει το τελείως απίθανο'. Το συγκεκριμένο τσιτάτο ταιριάζει γάντι στην απίστευτη προσωπική πορεία του Zelensky.

> Διάβασε ακόμη: Όταν χάνεις την Ελβετία και τη FIFA

Ας δούμε τη ζωή του εν τάχει: Γεννήθηκε σε μια ρωσόφωνη εβραϊκή οικογένεια στα τέλη της δεκαετίας του 1970, πέρασε ένα τμήμα της παιδικής του ηλικίας στη Μογγολία, σπούδασε νομικά χωρίς να το πολυθέλει, στράφηκε στο θέατρο. Στη συνέχεια, ίδρυσε ένα στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών, το Kvartal 95 Club.

Πρόεδρος στη σκηνή, πρόεδρος και στη ζωή

Το 2015 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά Sluha Narodu (που, κυριολεκτικά, σημαίνει Υπηρέτης του Λαού). Σε αυτήν ερμήνευε έναν καθηγητή που, απογοητευμένος με τη διάχυτη διαφθορά στην Ουκρανία, ποστάρει στο ίντερνετ ένα σχετικό 'καταγγελτικό' βίντεο. Το βίντεο γίνεται viral, κάτι που, τελικά, τον οδηγεί, προς έκπληξη όλων, να γίνει πρόεδρος της χώρας. Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Ουκρανία.

Volodymyr Zelensky: Ο Πρόεδρος που έζησε δυο φορέςGetty Images

Τον Μάρτιο του 2018, μετά από κάποια αναγνωριστικά δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν κατά παραγγελία της ίδιας της Kvartal 95 Club, το στούντιό του ίδρυσε ένα πολιτικό κόμμα που πήρε το όνομα της σειράς: Sluha Narodu.

> Διάβασε ακόμα: Κι αν η Κίνα εισβάλλει στην Ταϊβάν;

Τον επόμενο χρόνο, το κόμμα συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Volodymyr Zelensky. Τις κέρδισε με το 70% των ψήφων των Ουκρανών. Η μυθοπλασία έγινε πραγματικότητα.

Ο χαρισματικός ηγέτης

Από την αρχή της εισβολής στη χώρα του, από πολιτικός που είναι πρώην κωμικός ηθοποιός μετατράπηκε σε αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή της ιστορίας. Θα μπορούσε να είχε αποδεχτεί την πρόσκληση των Ηνωμένων Πολιτειών, να είχε εγκαταλείψει το Κίεβο και να είχε γλιτώσει το τομάρι του διαφεύγοντας στο εξωτερικό.

Εκείνος όμως απάντησε ότι χρειάζεται πυρομαχικά, όχι να του ανοίξουν ένα μονοπάτι για να διαφύγει. Με αυτά τα λόγια άφησε μια για πάντα το στίγμα του στην παγκόσμια ιστορία αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων.

> Διάβασε ακόμη: Ο Vladimir Bondarenko ως σημείο των καιρών

Ως ο απόλυτος στόχος των επεκτατικών φιλοδοξιών του 'τσάρου' Vladimir Putin, συγκέντρωσε γύρω του Ευρωπαίους και παγκόσμιους ηγέτες. Στη βιντεοσυνεδρίαση με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο τους δρόμους του Κιέβου, υποστήριξε τη σοβαρότητα μιας από κοινού μάχης για την Ευρώπη, κλείνοντάς τη με τη φράση 'ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό'

VOLODYMYR ZELENSKYGetty Images

'Είναι ικανός να αντικατοπτρίζει και να προβάλει τους φόβους, τις επιθυμίες και τα όνειρα των ανθρώπων. Η Ουκρανία συσπειρώθηκε μετά την εισβολή. Ο Zelensky εμπνέεται από το πνεύμα του λαού του κι ο λαός του από εκείνον', έγραψε για τον Ουκρανό πρόεδρο το Economist

> Διάβασε ακόμα: Πυρηνικά, μία πραγματικά κακή ιδέα

Αν υπάρχει το ακριβώς αντίθετο από τον Volodymyr Zelensky, τότε αυτό έχει τη μορφή ενός μοναχικού και θυμωμένου αυτοκράτη, κλειδωμένου σε ένα απρόσιτο παλάτι, ο οποίος ακόμα και τους καλεσμένους του τους κρατάει σε απόσταση πολλών μέτρων και ζει χαμένος μέσα σε μία άγρια και εμμονική πραγματικότητα από υπολογισμούς σχετικούς με ιμπεριαλιστικές προσαρτήσεις.

Ποιος να το φανταζόταν ότι όλα αυτά θα τα συνειδητοποιούσαμε κοιτώντας το χαμογελαστό πρόσωπο ενός πρώην κωμικού ηθοποιού;

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.