Όταν χάνεις την Ελβετία και τη FIFA

Ο Vladimir Putin μοιάζει να χάνει για τα καλά τη μάχη της δημόσιας εικόνας του, όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μετά τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ελβετία και η FIFA γυρνούν την πλάτη στη Ρωσία και τον Vladimir Putin. Είναι η στιγμή που ακόμη και ο πιο αφελής, ισχυρογνώμων ή υπερφίαλος ηγέτης του πλανήτη αντιλαμβάνεται πως υπάρχει πρόβλημα. Τα κίνητρά του για την εισβολή στην Ουκρανία είναι τόσο αθέμιτα που ακόμη και χώρες εμμονικά ουδέτερες στις πιο βαθιές κρίσεις της ανθρώπινης ιστορίας ή οργανισμοί που δε φημίζονται ακριβώς για την αξιοπιστία και τη συνέπειά τους, συμφωνούν πως διαφωνούν με τις αποφάσεις του αυτοαποκαλούμενου "Τσάρου".

Ιστορική απομόνωση

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως το καθεστώς κυρώσεων από το διεθνές μέτωπο δεν είναι σοβαρό, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει 'επιτεθεί' στον ενεργειακό τομέα, που τροφοδοτεί ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της ρωσικής οικονομίας. Αλλά  μιλάμε για κυρώσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ και φαίνεται να προκαλούν καταστροφές στο αναδυόμενο όσο και ερημικό κράτος του Putin - τόσο που εναντίον του πια είναι και οι Ελβετοί, ποιος να το έλεγε;

Όταν χάνεις την Ελβετία και τη FIFAGetty Images

Η στάση τόσο της FIFA όσο και της ΔΟΕ είναι αξιοσημείωτη καθώς γνωρίζεις πολύ καλά πως πρόκειται για οργανισμούς που βάζουν το κέρδος πάνω από τις αρχές. Στην περίπτωση της FIFA, αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο, ενώ η ΔΟΕ συγκεκριμένες περιόδους δεν φαίνεται να αγαπά τίποτα περισσότερο από το να αναθέτει μεγάλες διοργανώσεις σε αυταρχικά κράτη.

> Διάβασε ακόμη: Ο Vladimir Bondarenko ως σημείο των καιρών

Από την πλευρά της, η Ελβετία μοιάζει με το καμπανάκι που ηχεί σαν τελευταία προειδοποίηση για το πόσο σαρωτική έχει καταστεί η ετυμηγορία κατά του Ρώσου Προέδρου. Η πατρίδα των παραδοσιακά 'αδιαφανών' τραπεζικών πρακτικών έχει ενταχθεί στην οικονομική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει 367 άτομα, μεταξύ αυτών ο Putin και μερικοί από τους στενότερους οικονομικούς -και όχι μόνο- συμμάχους του.

Το ζήτημα της "διακριτικότητας" του ελβετικού τραπεζικού συστήματος είναι αυτό που το έχει καταστήσει γοητευτικό για κάθε ενδιαφερόμενο εδώ και έναν αιώνα, όσο κι αν υπεράκτιοι προορισμοί όπως τα Κέιμαν και ο Παναμάς προσπαθούν να του κλέψουν τη δόξα. Σε αυτό, η ηθική δεν είναι άγνωστη λέξη αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, λαμβάνεται ελάχιστα υπόψιν όσο ο όποιος πελάτης φέρνει τα λεφτά του εδώ. Κι όμως, αυτή τη φορά υπάρχει παρέκκλιση από τις "ελβετικές αξίες" προς χάριν ενός μεγαλύτερου σκοπού, τα κίνητρα του οποίου μπορούν να εξεταστούν αργότερα, όταν -ελπίζουμε- όλο αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ευρώπη θα αποτελεί (μαύρη) σελίδα της ιστορίας. 

ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑiStock

Παρακολουθώντας πια τα αποτελέσματα της πολεμικής μηχανής του Putin, χώρος για ουδετερότητα δεν υπάρχει και δε θα μπορούσε πια να δημιουργηθεί. Η ρωσική ηγεσία δε βοηθά καθόλου τον εαυτό της και πολύ περισσότερο τον λαό της, με μεθόδους που γίνονται όλο και πιο βάρβαρα. Οι αναφορές για δεκάδες νεκρούς μετά από βόμβες που έπληξαν κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο -μιας πόλης με έντονα ρωσόφωνη παρουσία- δεν ενισχύουν ακριβώς την υπόθεση ότι ο Putin ενδιαφέρεται για τη διαφύλαξη των εθνοτικών Ρώσων στην Ουκρανία.

> Διάβασε ακόμη: Πυρηνικά, μία πραγματικά κακή ιδέα

Αν τελικά δικαιωθεί η στρατηγική του Λευκού Οίκου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μαθημάτων διεθνών σχέσεων στο μέλλον. Ναι, δυστυχώς θα υπάρξουν απώλειες, πόνος και λάθη. Αλλά ο οικονομικός πόλεμος στον Putin ίσως είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ και χρειάζεται τη συμμετοχή όλων. Τουλάχιστον για να αποφευχθεί ένα κανονικός τέτοιος που οι διεθνείς ιστορικοί του μέλλοντος -αν υπάρξουν μετά το χειρότερο δυνατό σενάριο- θα αποκαλούν World War III.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την εκλογή Κασσελάκη

Πώς υποδέχτηκαν τα ξένα ΜΜΕ την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 56,6%

Στις 12 μονάδες διαμορφώθηκε η διαφορά από την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τον συνεχάρη τηλεφωνικά.

Ένα εύλογο ερώτημα για τους ιδιοκτήτες AirBnB

Συμφέρει να είμαι ιδιώτης ή να ανοίξω εταιρεία; Η απάντηση εντός.

Τσεκάροντας την 'Πύλη της Κολάσεως' στο Τουρκμενιστάν

Μία "φλεγόμενη πύλη" από μεθάνιο καίει στην έρημο του Τουρκμενιστάν για περισσότερα από 50 χρόνια.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η απίστευτη 'προφητεία' του Δημήτρη Μαύρου για την εκλογή του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

Τον περασμένο Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB είχε περιγράψει ένα προφίλ που ομολογουμένως, κάτι μας θυμίζει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Γιατί τα $9 τρισ. χρέος του Πεκίνου είναι (και) παγκόσμιο πρόβλημα

Οι οικονομολόγοι έχουν στα χέρια τους ένα πρόβλημα "τύπου Lehman".