Ο Vladimir Bondarenko ως σημείο των καιρών

Η ιστορία του Ουκρανού φιλορώσου blogger που θέλει να δει τη χώρα του ελεύθερη. Κι ας μην υπάρχει στην πραγματικότητα.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να κορυφώνεται και τις επιθέσεις από τα στρατεύματα του Vladimir Putin να γίνονται όλο και πιο ισχυρές, κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου το όνομα του Vladimir Bondarenko. Πρόκειται για έναν Ουκρανό blogger από το Κίεβο, ο οποίος μισεί την Ουκρανική κυβέρνηση και "θέλει να δει τη χώρα του ελεύθερη, με μία πιο δημοκρατική ηγεσία". Αυτά θα είχαν ενδιαφέρον, αν ο Vladimir Bondarenko υπήρχε στ' αλήθεια.

Ένας διαφορετικός πόλεμος

Όπως φυσικά θα γνωρίζεις, στην εποχή των social media, της τεχνητής νοημοσύνης και των σύγχρονων ψηφιακών μέσων, όλα έχουν αλλάξει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα εργαλεία προπαγάνδας σε περίπτωση πολέμου. 

Σύμφωνα λοιπόν με το Facebook και με βάση τα όσα αποκαλύπτει 
ο έγκριτος δημοσιογράφος του NBC, Ben Collins, ο Bondarenko δεν είναι τίποτα άλλο από μία φανταστική περσόνα, ένα troll, που "καλλιεργήθηκε" στα social media από Ρώσους, με στόχο την Ουκρανία. Μέχρι και το πρόσωπό του είναι προϊόν AI.

Ο "Vladimir” έχει πίσω του μάλιστα μία ολόκληρη ιστορία: Υποτίθεται πως ήταν μηχανικός της πολιτικής αεροπορίας, ο οποίος αναγκάστηκε να ασχοληθεί με το blog, όταν η αεροπορική υποδομή της Ουκρανίας "κατέρρευσε".

Ο ίδιος "διατηρεί" στενές σχέσεις με το Ukraine Today, ένα ρωσικό Μέσο προπαγάνδας που δημιουργήθηκε σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα για να δείξει πόσο αποτυχημένο κράτος είναι η Ουκρανία το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα πάντοτε με το ρεπορτάζ του Collins. Σε αυτό, υπάρχουν πολλά ψεύτικα προφίλ από δήθεν συνεργάτες, τα οποία όμως εντόπισε και σταδιακά άρχισε να κατεβάζει το Facebook, τουλάχιστον στις δικές του πλατφόρμες.

Κι αν το πρόσωπό του σου μοιάζει αληθοφανές, πρόσεξε τι συμβαίνει με τα αυτιά του. Ναι, συχνό φαινόμενο όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις κάτι αντίστοιχο στο ThisPersonDoesNotExist.com.

Δεν είναι ο μόνος όμως, τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την Irina Kerimova από το Χάρκοβο, συνεργάτη του Bondarenko, η οποία είναι και αυτή προϊόν AI. "Δηλώνει" καθηγήτρια κιθάρας, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που έγινε αρχισυντάκτρια στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ρωσικής προπαγάνδας, το 2017.

Αλήθεια ή ψέματα;

Το πρώτο θύμα κάθε πολέμου συνηθίζεται να λέγεται πως είναι πάντοτε η αλήθεια και στην περίπτωση του ρωσο-ουκρανικού μετώπου τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Στη μεγαλύτερη επιχείρηση συμβατικού πολέμου στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η μάχη διαβρώνει ξανά την πραγματικότητα, με τον πιο άμεσο για τον μέσο άνθρωπο τρόπο - την τεχνολογία και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η τεχνική της δημιουργίας computer-generated ανύπαρκτων φυσικών προσώπων είναι πια κάτι συνηθισμένο και, μάντεψε, οι άνθρωποι -πολύ περισσότερο οι μάζες- είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουν.

Δεν έρχεται όμως όλο το κομμάτι της προπαγάνδας από ψεύτικα πρόσωπα. Το NBC έχει κάνει εκτενές ρεπορτάζ για μία ομάδα Λευκορώσων χάκερ που βρίσκονται πίσω από πολλά ιντερνετικά "χτυπήματα" το τελευταίο διάστημα. 

> Διάβασε ακόμη: Η χυδαία σταυροφορία του Vladimir Putin

Όσο ο πόλεμος μαίνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται για να περιορίσουν την ψηφιακή καταστροφή. Ευτυχώς για όλους, το ίδιο φαίνεται να κάνουν οι κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας με μία σειρά ενεργειών

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".