Έχουν περάσει 30 χρόνια από ένα έγκλημα που ταρακούνησε την Αμερική. Μία λευκή γυναίκα έκανε τζόκινγκ στο Central Park της Νέας Υόρκης όταν δέχθηκε επίθεση, χτυπήθηκε και βιάστηκε. Τέσσερις νεαροί αφροαμερικανικής καταγωγής κι ένας με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική κατηγορήθηκαν, καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για το έγκλημα. Όπως αποδείχθηκε, πολλά χρόνια αργότερα, ήταν αθώοι. Η νέα mini series του Netflix που ακούει στο όνομα When They See Us αφηγείται το δράμα τους σκαρφαλώνοντας πολύ ψηλά στις θεαματικότητες.

Τι σχέση, όμως, μπορεί να έχει αυτό με τα 73α γενέθλια του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump; Κι όμως, ακριβώς τρεις δεκαετίες πριν ο τότε μεγαλομεσίτης πλήρωνε από την τσέπη του για διαφημίσεις που θα έπειθαν το κοινό για την ενοχή των κατηγορουμένων. "Μίσος" είναι η λέξη που επαναλάμβανε τότε σε κάθε δημόσια εμφάνισή του. "Μίσος" ήταν και παραμένει το βασικό σύνθημα και το συναίσθημα με το οποίο ασκεί την νόμιμα εκλεγμένη διακυβέρνησή του.

Δυστυχώς για όλον τον πλανήτη, ο Trump δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε. Παραμένει ένας ιδιόρρυθμος ακραίος πολιτικός που τα καταφέρνει χρησιμοποιώντας τις πλέον ανορθόδοξες -και πολύ συχνά τελείως λάθους- μεθόδους, οι οποίες όμως πολύ συχνά πετυχαίνουν τον σκοπό τους. Όπως τότε, που με τον τρόπο του οδήγησε σε καταδίκη ελέω φυλετικού μίσους μερικούς νεαρούς με το "λάθος χρώμα", έτσι σήμερα καταδικάζει ολόκληρη την υφήλιο να κάνει αρκετά βήματα πίσω με τις πολιτικές του.

Μετανάστευση/Προσφυγικό

Υποσχέθηκε ένα τείχος, χωρίς όμως ακόμα να το έχει κατασκευάσει. Αυτό που έχει καταφέρει είναι οι σκηνές από το μεταναστευτικό δράμα των κατοίκων του Μεξικού να είναι εικόνες της χρονιάς. Παράλληλα έχει κλείσει τα σύνορα σε πρόσφυγες από όλον τον κόσμο που ο πόλεμος και οι δικτατορίες τους κατατρέχουν.

Υγεία

O Barack Obama, ο πιο δημοφιλής Πρόεδρος των Η.Π.Α των τελευταίων δεκαετιών, κατηγορήθηκε από τους συντηρητικούς για το Obamacare – ένα σύστημα υγείας, δηλαδή, που θεωρείται δεδομένο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Ο Trump έχει βρει έναν τρόπο να ξηλώνει κλωστή κλωστή αυτό που κατάφερε να δημιουργήσει ο προκάτοχός του.

Το Ισραήλ

Στις 14 Μαΐου η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας φούντωσε ανάμεσα στην ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά με αποτέλεσμα να υπάρξουν 58 θάνατοι και 2771 τραυματισμοί. Ο βασικός λόγος της αναζωπύρωσης;  O Donald Trump αποφάσισε το 2018 να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ -την πόλη, δηλαδή, που οι δύο πλευρές θεωρούν ιερή- για να τιμήσει τα 70 χρόνια από τη γέννηση του Ισραήλ και τη συγκεκριμένη ημερομηνία του Μαΐου ήταν προγραμματισμένα τα εγκαίνια. Σα να μην έφτανε αυτό, ακύρωσε παράλληλα την οικονομική βοήθεια που έδινε το αμερικανικό κράτος, μέσω διεθνούς οργάνωσης, στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εδώ και πολλά χρόνια.

Fake News

Υπάρχει ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ειδησεογραφία που καλύπτει αντικειμενικά τα γεγονότα; Η απάντηση είναι μάλλον πικρή, όλα όμως έχουν και τα όριά τους: μπορεί τα media που βρίσκονται απέναντί του να μην είναι άμοιρα ευθυνών, όμως τα μέσα που πρόσκεινται στον Donald Trump επιδίδονται σε μία θηριωδία γεμάτη hoaxes με συνεπές αποτέλεσμα (α) να παραπληροφορούν συνεχώς τους πολίτες και (β) να δημιουργούν μία κουλτούρα fake news στο διαδίκτυο, μετατρέποντας την κάλυψη της ειδησεογραφίας σε έναν χυλό όπου όλα (ψέματα, ανακρίβειες, κατασκευασμένες ειδήσεις) επιτρέπονται.

Ιράν, Σαουδική Αραβία, Υεμένη και Κίνα

Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι τρεις χώρες του μεσότιτλου φημίζονται για τις δημοκρατικές τους ελευθερίες, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση Trump έχει προλάβει να καταστρέψει την όποια προσέγγιση είχε γίνει επί Obama με το Ιράν, έχει "λερώσει" τα χέρια της στην έκρυθμη κατάσταση της Υεμένης, δεν καταδίκασε απερίφραστα το όπως όλα δείχνουν ειδεχθές πολιτικό έγκλημα της σαουδαραβικής κυβέρνησης με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi και τραβάει το σκοινί σε επικίνδυνο σημείο στη διελκυστίνδα με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Εντάξει, τα γεωπολιτικά παιχνίδια σπάνια χαρακτηρίζονται από ευγενή άμιλλα, αυτό δε σημαίνει όμως ότι οφείλουμε και να χειροκροτούμε τους χειρισμούς που δείχνουν να ξεχνούν βασικές αρχές του ανθρωπισμού.

Κλιματική Αλλαγή

Σε όλα όσα αναφέραμε πιο πριν, μπορούν να προστεθούν κι αρκετές κινήσεις και πολιτικές στο εσωτερικό των Η.Π.Α, οι οποίες όμως ελέγχεται αν επηρεάζουν του πολίτες όλης της Γης. Εκείνο, από την άλλη, που είναι απόλυτα σίγουρο ότι καταστρέφει το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας αλλά και του ίδιου του ανθρώπινου είδους είναι η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης Trump απέναντι στο περιβάλλον: ο πλανήτης εκπέμπει SOS, οι Η.Π.Α ως ισχυρότερη χώρα του κόσμο θα όφειλε να πρωτοστατεί στη διάσωσή του αλλά ο Donald Trump έχει αποφασίσει όχι απλά να νίπτει τα χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, όχι μόνο να αποκαλεί την κλιματική αλλαγή fake news αλλά και να καρφώνει πιο βαθιά το μαχαίρι στην καρδιά του πλανήτη αυξάνοντας αντί να μειώνει τις εκπομπές των ρύπων που προέρχονται από τις αμερικανικές βιομηχανίες. Όλο αυτό φέρνει, δυστυχώς, στο μυαλό τον Αυτοκράτορα Νέρωνα που έβαλε φωτιά στην ίδια τη Ρώμη.