Ζελέ καρπούζι, ένα καλοκαιρινό εφόδιο για τον Σεπτέμβριο

Η σπιτική συνταγή χωρίς ζάχαρη και ζελατίνη για τους fans της υγιεινής διατροφής.

Γράφει: Esquire Editors 30 Αυγούστου 2021

Βρισκόμαστε στο τέλος της σεζόν του καρπουζιού και είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το φρούτο που είναι στην πιο γλυκιά και ώριμη φάση του. Ένας υγιεινός και δροσιστικός τρόπος να απολαύσεις το καρπούζι, που ομολογουμένως είναι το πιο δημοφιλές φρούτο του καλοκαιριού, είναι να το χρησιμοποιήσεις ως βασικό υλικό για να φτιάξεις γλυκό, σπιτικό ζελέ χωρίς ζελατίνη και ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας χυμό καρπουζιού και άγαρ-άγαρ μπορείς να δημιουργήσεις πανεύκολα ένα υγιεινό, νόστιμο και φυσικό ζελέ καρπούζι, απαλλαγμένο από χημικά, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Σέρβιρέ το στη φλούδα του καρπουζιού για να δημιουργήσεις φέτες ζελέ καρπουζιού. 

Πώς να φτιάξεις ζελέ καρπούζι χωρίς ζάχαρη και ζελατίνη 

Τα συστατικά 

· Καρπούζι: χρησιμοποιήσε ένα φρέσκο, ώριμο καρπούζι. Οι ποικιλίες χωρίς σπόρους είναι οι καλύτερες, καθώς αποφεύγεις να κοσκινίζεις το μείγμα.

· Agar-agar: αυτό το ζελέ καρπουζιού έχει γίνει vegan αντικαθιστώντας τη ζελατίνη με το agar-agar. Χρησιμοποίησε άγαρ σε σκόνη, όχι τις νιφάδες. 

Προαιρετικές προσθήκες 

· Γλυκαντικό: Όπως στέβια, εάν το καρπούζι δεν είναι αρκετά γλυκό.
· Λεμόνι/λάιμ: λίγο ξύσμα λάιμ και χυμός θα ενισχύσουν τη γεύση.
· Αλκοόλ: μπορείς να χρησιμοποιήσεις βότκα, τεκίλα ή ρούμι. Απλώς θα χρειαστεί να προσθέσεις επιπλέον άγαρ άγαρ για να αναπληρώσεις την περίσσεια υγρού. Χρησιμοποίησε περίπου ½ κ.γ. σκόνη άγαρ για 3/4 φλιτζανιού αλκοόλ, διαφορετικά, οι φέτες ζελέ δεν θα είναι αρκετά σκληρές. 

Εκτέλεση 

ΒΗΜΑ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Αρχικά, κόβουμε το καρπούζι στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα από το φλοιό, τοποθετώντας την σε ένα μεγάλο μπολ και χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ για να γίνει το μείγμα λείο. 

Αν θα χρησιμοποιήσεις το φλοιό του καρπουζιού για το ζελέ, ξύσε απαλά όλη τη σάρκα για να μείνει μόνο ο φλοιός. 

Στη συνέχεια, στράγγιξε το χυμό και αφαίρεσε τους σπόρους. Χρησιμοποίησε μια λεπτή πετσέτα ή ένα κόσκινο με λεπτό πλέγμα.

ΒΗΜΑ 2: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, πρόσθεσε το χυμό καρπούζι και το άγαρ-άγαρ και ζέστανε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να ζεσταθεί ελαφρώς. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μόλις λίγα λεπτά.

Μόλις λιώσει, δούλεψε γρήγορα για να ρίξε το μίγμα στον φλοιό του καρπουζιού ή στη φόρμα της επιλογής σου. 

Στη συνέχεια, άφησε το μίγμα να κρυώσει και αφήσέ το στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως. Ο χρόνος που θα χρειαστεί θα εξαρτηθεί από το καλούπι που έχεις χρησιμοποιήσει.

Χρησιμοποίησε ένα παγωμένο κοφτερό μαχαίρι (τοποθέτησέ το στην κατάψυξη για λίγα λεπτά) για να κόψεις τις φέτες ζελέ καρπούζι.

Από: Shape.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα