Η συνταγή του Βασίλη Τζίμα για γαρίδες σε κρούστα με λευκό ταραμά

Λίγο καλοκαίρι ακόμα στο πιάτο σου.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Βασίλης Τζίμας, που υπογράφει το πιάτο, τελείωσε τη Σχολή Μαγειρικής Chef D’ Oeuvre το 1999 και, αφού εργάστηκε σε διάφορα εστιατόρια της Αθήνας, το 2003 βρέθηκε στο St George Lycabettus, όπου συνεργάστηκε με διάφορους chefs, όπως ο Έκτορας Μποτρίνι. Ύστερα από πέντε χρόνια εργασίας έγινε executive chef στο εστιατόριο Cilentio στο Κολωνάκι. Το καλοκαίρι του 2013 ανέλαβε ως consultant chef πλέον το Άπειρον στη Σαντορίνη. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι ο executive chef του εστιατορίου The Dalliance House, ενώ φέτος το καλοκαίρι κατεβαίνει στη Νάουσα της Πάρου στo Stilvi (Νάουσα Πάρου, τηλ.: 22840 53204), που το εμπνεύστηκε η ομάδα των The Dalliance House και Mr Peacock ως τον απόλυτο προορισμό για δείπνο και κοκτέιλ με θέα τα αστέρια των Κυκλάδων. Μία από τις πιο ενημερωμένες κάβες βρίσκεται πίσω από την επιβλητική μπάρα του, όπου μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ετικέτες κρασιών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά και κοκτέιλ με βάση ελληνικά αποστάγματα.

Γαρίδες σε κρούστα από πάνκο συνοδεία ταραμά

Υλικά

Για τον ταραμά:

  • 250 γρ. λευκός ταραμάς
  • 100 γρ. λευκό ψωμί χωρίς την κόρα
  • 70 ml χυμός λεμονιού
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Για τις γαρίδες:

  • 10 γαρίδες
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. γιαούρτι
  • 250 γρ. πάνκο
  • Ηλιέλαιο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

>Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει. Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τον ταραμά, το χυμό λεμoνιού και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί ο ταραμάς.

>Στραγγίζουμε το ψωμί και το προσθέτουμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι δοκιμάζοντας διαρκώς, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε οποιοδήποτε υλικό/ά χρειαστεί για να φέρουμε την ταραμοσαλάτα στη γεύση μας (ο ταραμάς αλμυρίζει, το λεμόνι ξινίζει, το λάδι "γλυκαίνει", το ψωμί σφίγγει).

>Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις στεγνώνουμε καλά και τις αλατίζουμε ελαφρώς.

>Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο μπολ το αβγό με το γιαούρτι, τα οποία έχουμε χτυπήσει, και σε ένα τρίτο το πάνκο. Περνάμε τις γαρίδες μία μία πρώτα από το αλεύρι, μετά από το μείγμα με το αβγό και τέλος από το πάνκο να καλυφθούν πλήρως.

>Σε κατσαρολάκι βάζουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε τις γαρίδες για 3 με 4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τις αφαιρούμε και τις απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

>Τις σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο με τον ταραμά δίπλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ένας μεγάλος σεφ από την Κάλυμνο: Όταν το Καπάδικο κατέκτησε την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Ο πολυβραβευμένος Καλύμνιος σεφ Μιχάλης Μάρθας άφησε για λίγο το νησί των σφουγγαράδων και τη θέα στο βαθύ μπλε, για να μεταφέρει στη Γλυφάδα μια κουζίνα θαλασσινή, βιωματική και απολύτως προσωπική.

Πίνουν οι Έλληνες μπύρα χωρίς αλκοόλ; Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τελικά πίνουν οι Έλληνες μπύρα χωρίς αλκοόλ; Τι δείχνουν τα στοιχεία των πωλήσεων στην Ελλάαδα και τι σημαίνουν για τις ζυθοποιίες.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου νέο εστιατόριο ή μπαρ στην Αθήνα;

Ώρα να ασχοληθείς σοβαρά με εκείνα τα μέρη που προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα στην εστίαση της πόλης και έχουν κάτι να πουν.

"70 χρόνια γεύση και ευζωία": Γιατί τα όσπρια άροσις πρωταγωνιστούν στη Σαρακοστή

Το μυστικό μιας ισορροπημένης νηστείας βρίσκεται στην πρώτη ύλη.

Λένε πως αυτά είναι τα πιο δημοφιλή μπαρ της Αθήνας

Οι πιο αγαπημένες μπάρες της πόλης είναι εδώ.

Ένα μεγάλο εστιατόριο των μικρών Κυκλάδων έρχεται στην Αθήνα

Άχαστο γαστρονομικό βράδυ στις 6 Μαρτίου στο Symposio at Ark, με το βραβευμένο εστιατόριο Arakleia του Γιάννη Γαβαλά να φέρνει κάτι από Ηρακλειά στη Γλυφάδα.