Ένα Τρομερό Παιδί φτιάχνει τρομερό ψωμί
O πρώτος φούρνος "τρίτου κύματος" στην Αθήνα είναι το απόλυτο talk of the town στη μετά-lockdown εποχή.
Το όνομά του από μόνο του σου τραβά την προσοχή όπως επίσης και ο εξαιρετικά feelgood και minimal χώρος του. Αλλά αυτά δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία για τα οποία το Τρομερό Παιδί έχει ήδη κερδίσει αρκετά μεγάλη δημοφιλία μεταξύ των foodies της Αθήνας. Και όχι μόνο αυτών. Το third wave bakery -κατ΄αντιστοιχία με το τρίτο κύμα καφέ- επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου επιθυμεί να αναδείξει το ψωμί ως προϊόν ανώτερης ποιότητας και ταυτόχρονα να προσφέρει στους επισκέπτες του ό,τι θα έβρισκε κάποιος σε έναν καλό παριζιάνικο φούρνο.
Η ιδέα, που τελικά πήρε σάρκα και οστά στις αρχές Μαΐου και στεγάστηκε σε μία μονοκατοικία του 1926 στα Ιλίσια, ανήκει στους Στέφανο Λιβάνιο και Χρήστο Παππά, οι οποίοι αποφάσισαν να υλοποιήσουν την επιθυμία τους να φτιάξουν οι ίδιοι το ψωμί που δεν μπορούσαν να βρουν στην Αθήνα, αφήνοντας στην άκρη τις προηγούμενες καριέρες τους - ο πρώτος πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού και ο δεύτερος στέλεχος επιχειρήσεων. Έτσι, ο Στέφανος σπούδασε αρτοποιία στη Γαλλία και την École Ferrandi, προτού εργαστεί στο φούρνο του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin σεφ Thierry Marx στο Παρίσι καθώς και σ΄ένα παραδοσιακό επαρχιακό ξυλόφουρνο στο Saint-Malo, ενώ ο Χρήστος είχε την πρότερη εμπειρία των σπουδών μαγειρικής στην περίφημη Cordon Bleu του Παρισιού.

- Το όνομα Τρομερό Παιδί προήλθε από τον γαλλικό όρο L’Enfant Terrible, για το παιδί που φέρνει τους γονείς του σε δύσκολη θέση με τα λεγόμενα και την απρόβλεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά του. Πολλά απ΄αυτά τα παιδιά βρέθηκαν σε παλαιότερους χρόνους να εργάζονται από μικρή ηλικία ως εκπαιδευόμενοι σε φούρνους, μια δουλειά που πολλοί γονείς, εξαιτίας του απαιτητικού ωραρίου και της δυσκολίας της, επέλεγαν σχεδόν ως τιμωρία για τα άτακτα τέκνα τους. Σήμερα όμως η φράση χρησιμοποιείται πλέον για να χαρακτηρίσει δημιουργούς που λειτουργούν με τρόπο ανορθόδοξο, διαφορετικό από το συνηθισμένο και παρόλα αυτά χαίρουν αναγνώρισης γι΄αυτό που κάνουν.
Οι βασικές κατευθύνσεις στο Τρομερό Παιδί ακολουθούν τις αρχές της αυθεντικής αρτοποιίας με αγνές πρώτες ύλες, την παραδοσιακή ζύμωση αποκλειστικά με προζύμι (φυσική μαγιά), την αργή ωρίμανση και το ψήσιμο σε πέτρα, με αποτέλεσμα ένα ψωμί υγιεινό, νόστιμο και αυθεντικό - ακριβώς δηλαδή όπως θα έπρεπε πάντοτε να είναι.


Εδώ θα βρεις αρκετά είδη ψωμιού όπως η τραγανή απ΄έξω και αφράτη μέσα γαλλική μπαγκέτα, το χωριάτικο με τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση και τη μεστή υφή, το ομώνυμο του καταστήματος που δίνει μεγάλες φέτες για τη συνοδεία οποιουδήποτε γεύματος, το σίκαλης που παράγεται από 100% αλεύρι σίκαλης με ιδιαίτερη και δυνατή γεύση καθώς και το πολύσπορο από εννιά διαφορετικά δημητριακά, οι σπόροι για το οποίο καβουρντίζονται πρώτα από τους ίδιους και το οποίο αποτελεί γεύμα από μόνο του βουτηγμένο σε λίγο λάδι και αλάτι. Περιττό να αναφερθεί πως όλα ζυμώνονται, ωριμάζουν και ψήνονται επιτόπου.

Πέρα από το ψωμί, υπάρχουν αρκετά ακόμη προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα οποία πατούν πάντοτε στην ίδια φιλοσοφία (και ασφαλώς, ποιότητα): Αληθινό Γαλλικό κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, σφολιάτες που παρασκευάζονται επιτόπου αποκλειστικά από αλεύρι και βούτυρο, σάντουιτς και τυρόπιτες με τα δικά τους μίγματα τυριών και αλλαντικών, καθώς και μπριός, τσουρέκια, κέικ και μπισκότα, όπως επίσης τάρτες και εκλέρ.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, το Τρομερό Παιδί είναι ένα "αισιόδοξο" spot - αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο εν λόγω όρος για έναν φούρνο. Γεννήθηκε μέσα σε μία δύσκολη περίοδο, την ίδια ημέρα με την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, θέλοντας να προσφέρει μέσω της γεύσης μία νότα ελπίδας για τη συνέχεια. Και προς το παρόν, τα καταφέρνει περίφημα.

Info
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ. 210 7777 537
Instagram: tromeropaidi
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα