Πού τρώει τώρα η Αθήνα

6 νέα εστιατόρια για τα οποία μιλά -και τρώει σε αυτά- όλη (σχεδόν) η Αθήνα.

Όλοι μπορούν να είναι χαρούμενοι με ένα ποτό μπροστά στην μπάρα αλλά πραγματικά ευτυχισμένοι νιώθουν σε ένα τραπέζι με εξαιρετικό φαγητό. Αυτό είναι ένα κλασικό ρητό που σκέφτηκε ο συγγραφέας αυτών των γραμμών περίπου τρία λεπτά πριν. Σε κάθε περίπτωση, το καλό φαγητό δεν είναι κάτι που απουσίαζε ποτέ από την Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς, τα περισσότερα από τα νέα εστιατόρια της πόλης υπηρετούν αυτό το σκοπό, αποφεύγοντας περιττούς αποπροσανατολισμούς. Παρακάτω θα διαβάσεις για εκείνα τα σχετικά 'φρέσκα' μέρη που δείχνουν να κερδίζουν τις προτιμήσεις του κοινού, για όλους τους σωστούς λόγους.

Hasapika

Ένα σουσάδικο στη Βαρβάκειο. Προφανώς και αυτή είναι μία φράση που δεν περίμενες πως θα άκουγες στη ζωή σου ως Αθηναίος foodie (μπορεί και όχι) αλλά το Hasapika είναι απλά μία ακόμη νόστιμη επιβεβαίωση του γαστρονομικού gentrification της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια. Νιγκίρι, σασίμι και ρολάκια, όλα καλοφτιαγμένα, σε ένα περιβάλλον που εύκολα θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει μέσα από εκπομπή του Anthony Bourdain.

Info: Αριστογείτονος 1, Βαρβάκειος, Αθήνα, τηλ. 216 0707026

The Black Salami Microbakery

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Eaters (@theeaters_gr)

Αν δηλώνεις fan του Instagram και δεν το έχει πάρει το μάτι σου κάπου τις τελευταίες ημέρες, τότε κάνεις λάθος, καθώς το Black Salami αποτελεί ένα από τα πιο viral γευστικά spots της Αθήνας. Δε μιλάμε ακριβώς για εστιατόριο αλλά δεν μπορεί να απουσιάζει από μία τέτοια λίστα.

Συστήνεται ως microbakery (λόγω περιορισμένης παραγωγής ψωμιού) και παρουσιάζει ένα από τα πιο νόστιμα brunch (κορυφαία αυγα μπένεντικτ, ασύλληπτος καγιανάς) όπως επίσης και άψογα σάντουιτς με αέρινα ψωμάκια.

 Info: Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια

Kitschen

Μία από τις πιο απροσδόκητες, νόστιμες και feelgood αφίξεις του φθινοπώρου, είναι αυτό το ασιατικό εστιατόριο/dim sum μπαρ στον Πειραιά και μάλιστα σε μία από τις πιο undergound περιοχές του. Μία ανάσα από την εμπορική καρδιά του λιμανιού και σε ένα δρόμο που πιθανότατα δε θα το περίμενες εκεί (ή μήπως όχι;), το Kitschen έχει στηθεί από τον Δημητρη Λίεμ (με θητεία μεταξύ άλλων σε Matsuhisa, Momo και e&o) και τον Σπύρο Μινέτο (9Βήτα).

Ο πρώτος έχει αναλάβει την κουζίνα, με βαθιά γνώση, τεχνικές, επιμονή στην πρώτη ύλη και ασφαλώς γεύση σε κάθε -μα κάθε- πιάτο (top τα ρολάκια και το κουνουπίδι tempura) ενώ ο δεύτερος έχει στήσει το κομμάτι των ποτών με πραγματικά νόστιμα signature cocktails (που σημειωτέον έχουν 'βαπτιστεί' και με γαμάτα όνόματα όπως Chino Latino, Samurai's Sling και Cobra Kai). 

Info: Κανάρη 5-7, Πειραιάς, τηλ. 211 7351205

> Διάβασε ακόμη: Γιατί το Noma αναδείχθηκε καλύτερο εστιατόριο του πλανήτη

Al3x the Fresh Pasta Bar

Η Άλεξ Βασιλάτου δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυχαία περίπτωση. Μόλις στα 26 της έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη φημισμένη Le Cordon Bleu του Λονδίνου και έχει 'γράψει' περάσματα από σπουδαίες κουζίνες όπως εκείνη του λονδρέζικου The Savoy Grill του Gordon Ramsay και του παριζιάνικου Le Mavrommatis (με 1* Michelin).

Πλέον, έφτασε η ώρα για το δικό της αθηναϊκό εγχείρημα που ακούει στο όνομα Al3x the Fresh Pasta Bar και είναι ακριβώς ό,τι λέει το όνομά του. Χωρίς πολλά-πολλά, εδώ σερβίρονται τα -μάλλον- κορυφαία ζυμαρικά της Αθήνας (και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές). 

Info: Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3644142

Iguazu

Ο Γιάννης Παρίκος (που ασφαλώς γνωρίζεις από το Βαρούλκο) βρίσκει γαστρονομική στέγη στο ολοκαίνουριο και άκρως φανταχτερό all day spot της πλατείας Βραζιλίας, Iguazu, και πειραματίζεται με ένα μενού που παραπέμπει σε Λατινική Αμερική (όπως άλλωστε και το όνομα του μαγαζιού), έχοντας πολλά fusion στοιχεία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IGUAZU (@iguazu.athens)

Τι θα φας εδώ; Προσεγμένα ωμά (ταρτάρ, σεβίτσε, καρπάτσιο κ.α.) και σούσι, πληθωρικά κρέατα και poke bowls. Στα plus, η θαυμάσια λίστα cocktails που επιμελούνται οι Αλέξανδρος Γκικόπουλος και Στέλιος Παπαδόπουλος.

Info: Λαοδικίας 16 και Νυμφαίου 1, πλατεία Βραζιλίας, Αθήνα, τηλ. 210 7775225

> Διάβασε ακόμη: Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Quintessa 

Μία από τις νεότερες και πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις στα ΒΠ είναι το Quintessa, που συστήνεται ως bistro και σε υποδέχεται σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής καθώς και εκλεπτυσμένης φιλοξενίας. Ο σεφ Δημήτρης Γιαννόπουλος παρουσιάζει ένα νόστιμο μενού που έχει στηθεί πάνω στη λογική του sharing, με επιρροές από διάφορες κουζίνες του πλανήτη, διατηρώντας πάντοτε ωστόσο έναν μεσογειακό χαρακτήρα.

Το crudo μαγιάτικο με αβοκάντο, γρανίτα jalapeno και σως εσπεριδοειδών, το tataki τόνου, το (ευφάνταστο) vitello taramosalato καθώς και inside skirt steak (ψημένο έξοχα σε josper) είναι μερικές από τις νοστιμότερες επιλογές σε μία έξυπνα διαμορφωμένη κάρτα.

Info:  Λ. Κηφισίας 324, Κηφισιά, τηλ. 210 6232506

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος