Πού θα φας επική πίτσα στην Αθήνα

Ο μόνος οδηγός που θα χρειαστείς για τη σημερινή Pizza Day.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 09 Φεβρουαρίου 2022

Κορυφαία πίτσα στην Αθήνα λοιπόν. Οι εποχές της πλαδαρής πίτσας –ναι, εκείνης που ψηνόταν σε βαθιά ταψιά, είχε έντονο ψωμένιο σώμα και πνιγόταν στο λάδι– τελείωσαν. Ευτυχώς για όλους, έχουν περάσει για τα καλά. Στην ελληνική γαστρονομική πραγματικότητα και πολύ περισσότερο στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή έχει παρουσιαστεί εσχάτως ένα πιο κατατοπιστικό και ασφαλώς πιο νόστιμο πρόσωπο της πίτσας: Η πίτσα εκείνη που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να κάνει όργια στο στομάχι σου.

Κάτι αρκετά σημαντικό τώρα, που με αφορμή τη σημερινή Pizza Day (γιορτή που έχουν καθιερώσει οι Αμερικανοί για τις 9 Φεβρουαρίου) αλλά όχι μόνο αυτή, όλοι θα αναζητήσουν το πιο δημοφιλές ίσως comfort food.

Αποψη, τεχνική και -φυσικά- γεύση λοιπόν, στα παρακάτω spots.

Πού θα βρεις επική πίτσα στην Αθήνα

Απαντώντας στο ακριβώς παραπάνω ερώτημα, οι συντάκτες του Esquire κατέληξαν σε εκείνα τα μέρη που σερβίρουν εξαιρετικές εκδοχές του λατρεμένου εδέσματος. Μέρη όπως αυτά που ακολουθούν.

Cavaliere

Ο αριθμός 42 της Ελευθερίου Βενιζέλου ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους Νεοσμυρνιώτες αλλά και τους επισκέπτες της γειτονιάς από τις κοντινές περιοχές, καθώς εκεί βρισκόταν κάποτε το Sugar Cubes - ένα από τα δημοφιλέστερα spots της Νέας Σμύρνης κι ας ήταν τοποθετημένο εκτός πλατείας. Από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, στο ίδιο ακριβώς σημείο, συναντά κανείς το Cavaliere, ένα φρέσκο ιταλικό εστιατόριο που έχει κάτι να πει. H εξαιρετική ναπολιτάνικη πίτσα σερβίρεται εδώ με ψαλίδι και τσιμπίδα (η Mortadelle pistacchio, με μορταδέλα, τριμμένο φιστίκι και πέστο φιστικιού, fior di latte και παρμεζάνα είναι δικαιολογημένα από τις πιο δημοφιλείς επιλογές) και τα πληθωρικά όσο και νόστιμα ραβιόλι manzo με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι, σάλτσα gorgonzola και καβουρδισμένο φουντούκι.

> Διάβασε ακόμη: Ο δεκάλογος της τέλειας πίτσας

Franco Manca

Η περιβόητη αλυσίδα Franco Manca, την πίτσα της οποίας λατρεύουν στο Νησί (περισσότερα από 50 καταστήματα στη Μεγάλη Βρετανία), έφτασε και στην Αθήνα, με το πρώτο της κατάστημα να ανοίγει μόλις πριν μερικές εβδομάδες σε μία μάλλον απροσδόκητη γειτονιά, αυτή της Νέας Φιλαδέλφειας. Ώρα λοιπόν να γνωρίσεις μία εξαιρετική εκδοχή της slow-rising sourdough pizza

Cupola

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cupola (@cupola_trattoria)

To feelgood ιταλικό εστιατόριο στη σκιά του Καλλιμάρμαρου μπήκες εδώ και μερικά χρόνια στις ζωές μας και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτές για όλους τους σωστούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η εξαίσια εκδοχή της ναπολιτάνικης πίτσας, με υπέροχη μαλακή υφή, σωστό ψήσιμο και ποιοτικότατα toppings.

Granello 

Στο μικροσκοπικό Granello, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο Κυριάκος Λιοδάκης παρουσιάζει μία θαυμάσια παραλλαγή της κλασικής ναπολιτάνικης ζύμης με προζύμι σε αρκετά ενδιαφέρουσες και ασφαλώς νόστιμες προτάσεις. Must taste εδώ η Piccante (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι και μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό).

Napul'è Italian Comfort Food

Το πεντανόστιμο project της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio στη Βάρη ‘μοσχομυρίζει’ Ιταλία και παρέχει σε κάθε λάτρη της συγκεκριμένης κουζίνας μία κορυφαία εκδοχή της αυθεντικής Ναπολιτάνικης πίτσας, η οποία μάλιστα ψήνεται σε ειδικό φούρνο που ήρθε κατευθείαν από τη Νάπολη. 

Just Pizza

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Pizza (@justpizza__)

Αν δεν μένεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου ή προς του Ζωγράφου, πιθανότατα να το έχεις ακούσει μόνο από περιγραφές φίλων και γνωστών που κατοικούν εκεί. Το (εξαιρετικά value for money) Just Pizza είναι μία πραγματικά έκπληξη, σερβίροντας νόστιμη πίτσα με τραγανό και λεπτό ζυμάρι.

Lollo's

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lollosatene (@lollosatene)

Στο Lollo's  συναντά κανείς τέλεια λεπτή ζύμη και φρέσκα πλούσια υλικά on top. Οι pinse εδώ χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (margherite, rosse, bianche, piccanti, vegane και gourmet) με must taste πρόταση τη Strega με μοτσαρέλα, πουρέ κολοκύθας, γκουαντσιάλε, πεκορίνο ρομάνο, καπνιστή σκαρμόζα και κοπανισμένο μαύρο πιπέρι. 

Etien

Η καλή πίτσα αποτελεί πάντοτε σημείο αναφοράς όταν η κουβέντα πηγαίνει στο comfort φαγητό και, επομένως, κάθε νέο spot που τη σερβίρει σωστά είναι από μόνο του είδηση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του Etien Pizza Bar, που μετά τον Φάρο Ψυχικού σε καλωσορίζει εδώ και λίγες εβδομάδες στο ισόγειο του επιβλητικού κτιρίου που υψώνεται στη γωνία της οδού Παπαδιαμαντοπούλου με την Μιχαλακοπούλου - εκεί που κάποτε στεγαζόταν ο ΔΟΛ.  

Pizza Dal Professore

Το Pizza Dal Professore είναι ένα τραγανό pizza spot του κέντρου της Αθήνας, "παιδί" των Ηλία Ανθίδη, Σπύρου Κερκύρα και Πάτροκλου Κουδούνη. Στενός τους συνεργάτης και εμπνευστής του concept της πρωτότυπης ζύμης της πίτσας δεν είναι άλλος από τον chef patron του trattoria restaurant Dal Professore στο Μαρούσι, Νίκο Δημητροκάλη. Ο "Καθηγητής", μετά από ταξίδια στην Ιταλία και απανωτούς πειραματισμούς και δοκιμές, κατέληξε στην ιδανική συνταγή με την ανάμειξη 3 διαφορετικών αλεύρων.

> Διάβασε ακόμη: H πίτσα είναι πάντοτε νοστιμότερη την επόμενη ημέρα

Monzu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monzu (@monzu_kifisia)

Στο διατηρητέο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το οποίο περιβάλλεται από έναν καταπράσινο, άνετο και κομψό κήπο και στο οποίο στεγάζεται το Monzu, o Γιάννης Λιόκας δείχνει μία άλλη πτυχή του ταλέντου του, "μιλώντας" ιταλικά. Ανάμεσα στα πολλά και καλά που θα βρεις εδώ, υπάρχει και η φίνα, εξαιρετικά αφράτη και μαλακή πίτσα, με προζύμι biga, σταθερά νόστιμη σε όποια εκδοχή κι αν την προτιμήσεις. 

Alio Neighborhood Pizzeria

Το project Alio Neighborhood Pizzeria είναι η φυσική συνέχεια για το ομώνυμο εστιατόριο του Χαλανδρίου, όπου ο Γιάννης Λουκάκος προσεγγίζει την κουζίνα της γείτονος χώρας με τη δική του ματιά αλλά και μία ελαφρώς πιο σύγχρονη οπτική. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στο μικρό αδερφάκι του Alio -φέρει την υπογραφή του Άκη Βαρθαλάμη- με το δημοφιλές έδεσμα. Μάλιστα, πολλοί από τους σημαντικούς σεφ της εστιατορικής Αθήνας, έχουν την πίτσα του στην κορυφή της σχετικής λίστας τους.

Tre Sorelle

Ένα -υπό κανονικές συνθήκες- από τα πιο ζωντανά μέρη της δημοφιλούς Αρχελάου, ειδικεύεται στη νόστιμη πίτσα. Foodies της πόλης έχουν λατρέψει τη Διάβολα (με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, τσορίθο και σαλάμι βετριτσίνα) ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι η Βίγκαν με ζυμάρι ζέας.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι λατρεύουν την Ιταλική Κουζίνα

Frankie

Με προζύμι και βιολογικό αλεύρι, οι πίτσες στο χαλαρό bar restaurant του ομίλου Nice n easy ζυμώνονται καθημερινά και ψήνονται στον ξυλόφουρνο. Θαυμάσιες επιλογές οι Green Artichoke (με αγκινάρα, σπανάκι, παρμεζάνα, μοτσαρέλα και μοσχοκάρυδο) και η σκεπαστή Coperta (με καπνιστή γαλοπούλα, μυρωδικά, μοτσαρέλα και πιπεριές).

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 
 
 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ιστορία της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής

Πρόσωπα, τάσεις, μαγαζιά και παράγοντες που συνέβαλαν ώστε σήμερα να τρώμε καλύτερα από ποτέ στα εστιατόρια της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Omurice, η εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα

Το απόλυτο comfort food της Άπω Ανατολής, που συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πώς να μαγειρέψεις σολομό στο πλυντήριο (!) πιάτων

Μία πατέντα που παραδόξως δε σκαρφίστηκε έλληνας φοιτητής.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Όλοι μιλούν για το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά

Το νέο εστιατόριο του ταλαντούχου σεφ στο Παγκράτι έχει γίνει το talk of the town, απολύτως δικαιολογημένα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα ελληνικά εστιατόρια του οδηγού Michelin για το 2023

Νέες προσθήκες και σημαντικές γαστρονομικές σταθερές στην πρωτεύουσα από τον περίφημο γαστρονομικό οδηγό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πού πίνει και τρώει η Αθήνα κατά το πρώτο μισό του φθινοπώρου

Η updated λίστα με μπαρ, εστιατόρια και νόστιμα σποτ που απασχολούν Αθηναίους και επισκέπτες της πρωτεύουσας αυτό το διάστημα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας