Πού θα φας επική πίτσα στην Αθήνα
Ο μόνος οδηγός που θα χρειαστείς για τη σημερινή Pizza Day.
Κορυφαία πίτσα στην Αθήνα λοιπόν. Οι εποχές της πλαδαρής πίτσας –ναι, εκείνης που ψηνόταν σε βαθιά ταψιά, είχε έντονο ψωμένιο σώμα και πνιγόταν στο λάδι– τελείωσαν. Ευτυχώς για όλους, έχουν περάσει για τα καλά. Στην ελληνική γαστρονομική πραγματικότητα και πολύ περισσότερο στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή έχει παρουσιαστεί εσχάτως ένα πιο κατατοπιστικό και ασφαλώς πιο νόστιμο πρόσωπο της πίτσας: Η πίτσα εκείνη που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να κάνει όργια στο στομάχι σου.
Κάτι αρκετά σημαντικό τώρα, που με αφορμή τη σημερινή Pizza Day (γιορτή που έχουν καθιερώσει οι Αμερικανοί για τις 9 Φεβρουαρίου) αλλά όχι μόνο αυτή, όλοι θα αναζητήσουν το πιο δημοφιλές ίσως comfort food.
Άποψη, τεχνική και -φυσικά- γεύση λοιπόν, στα παρακάτω spots.
Πού θα βρεις επική πίτσα στην Αθήνα
Απαντώντας στο ακριβώς παραπάνω ερώτημα, καταλήξαμε σε εκείνα τα μέρη που σερβίρουν εξαιρετικές εκδοχές του λατρεμένου εδέσματος. Μέρη όπως αυτά που ακολουθούν.
Odori
Ολοζώντανα all-day vibes και πάντοτε γεμάτα τραπεζάκια στον χώρο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων, εξαιρετικά οικείο εσωτερικό με ατμόσφαιρα παλιάς εξοχικής Ιταλίας και ένας αδιαμφισβήτητος σοφιστικέ πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από το βερμούτ. Πέρα από τα προαναφερθέντα δυνατά στοιχεία του, το Odori όμως φημίζεται και για τη διαβολεμένα νόστιμη πίτσα του, που φέρει την υπογραφή του αρτίστα του είδους Νίκου Σωτηρόπουλου. Μάλιστα, η πίτσα του Odori βρίσκει θέση και στο διεθνή οδηγό 50 Top Pizza Europa, σε μια λίστα που ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχε ελληνική εκπροσώπηση.
Cupola
To feelgood ιταλικό εστιατόριο στη σκιά του Καλλιμάρμαρου μπήκες εδώ και μερικά χρόνια στις ζωές μας και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτές για όλους τους σωστούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η εξαίσια εκδοχή της ναπολιτάνικης πίτσας, με υπέροχη μαλακή υφή, σωστό ψήσιμο και ποιοτικότατα toppings.
Granello
Στο Granello και την καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο Κυριάκος Λιοδάκης παρουσιάζει μία θαυμάσια παραλλαγή της κλασικής ναπολιτάνικης ζύμης με προζύμι σε αρκετά ενδιαφέρουσες και ασφαλώς νόστιμες προτάσεις. Must taste εδώ η Piccante (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι και μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό).
Napul'è Italian Comfort Food
Το πεντανόστιμο project της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio στη Βάρη ‘μοσχομυρίζει’ Ιταλία και παρέχει σε κάθε λάτρη της συγκεκριμένης κουζίνας μία κορυφαία εκδοχή της αυθεντικής Ναπολιτάνικης πίτσας, η οποία μάλιστα ψήνεται σε ειδικό φούρνο που ήρθε κατευθείαν από τη Νάπολη.
Just Pizza
Αν δεν μένεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου ή προς του Ζωγράφου, πιθανότατα να το έχεις ακούσει μόνο από περιγραφές φίλων και γνωστών που κατοικούν εκεί. Το (εξαιρετικά value for money) Just Pizza είναι μία πραγματικά έκπληξη, σερβίροντας νόστιμη πίτσα με τραγανό και λεπτό ζυμάρι.
Lollo's
Στο Lollo's συναντά κανείς τέλεια λεπτή ζύμη και φρέσκα πλούσια υλικά on top. Οι pinse εδώ χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (margherite, rosse, bianche, piccanti, vegane και gourmet) με must taste πρόταση τη Strega με μοτσαρέλα, πουρέ κολοκύθας, γκουαντσιάλε, πεκορίνο ρομάνο, καπνιστή σκαρμόζα και κοπανισμένο μαύρο πιπέρι.
> Διάβασε ακόμη: H πίτσα είναι πάντοτε νοστιμότερη την επόμενη ημέρα
Monzu
Στο διατηρητέο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το οποίο περιβάλλεται από έναν καταπράσινο, άνετο και κομψό κήπο και στο οποίο στεγάζεται το Monzu, o Γιάννης Λιόκας δείχνει μία άλλη πτυχή του ταλέντου του, "μιλώντας" ιταλικά. Ανάμεσα στα πολλά και καλά που θα βρεις εδώ, υπάρχει και η φίνα, εξαιρετικά αφράτη και μαλακή πίτσα, με προζύμι biga, σταθερά νόστιμη σε όποια εκδοχή κι αν την προτιμήσεις.
Alio Neighborhood Pizzeria
Το project Alio Neighborhood Pizzeria είναι η φυσική συνέχεια για το ομώνυμο εστιατόριο του Χαλανδρίου, όπου ο Γιάννης Λουκάκος προσεγγίζει την κουζίνα της γείτονος χώρας με τη δική του ματιά αλλά και μία ελαφρώς πιο σύγχρονη οπτική. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στο μικρό αδερφάκι του Alio -φέρει την υπογραφή του Άκη Βαρθαλάμη- με το δημοφιλές έδεσμα. Μάλιστα, πολλοί από τους σημαντικούς σεφ της εστιατορικής Αθήνας, έχουν την πίτσα του στην κορυφή της σχετικής λίστας τους.
Tre Sorelle
Ένα από τα πιο ζωντανά μέρη της δημοφιλούς Αρχελάου, ειδικεύεται στη νόστιμη πίτσα. Foodies της πόλης έχουν λατρέψει τη Διάβολα (με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, τσορίθο και σαλάμι βετριτσίνα) ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι η Βίγκαν με ζυμάρι ζέας.
> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι λατρεύουν την Ιταλική Κουζίνα
Le Pizze di San Gennaro
Ο Μάρκο Τζεναμπόνι μόνο άγνωστο όνομα δεν είναι στα γευστικά δρώμενα της πόλης, καθώς αποτελεί έναν από τους μαέστρους της ναπολιτάνικης πίτσας στα μέρη μας. Παρότι Μιλανέζος, έδειχνε ανέκαθεν ιδιαίτερη συμπάθεια στον ιταλικό Νότο και το πιο δημοφιλές έδεσμά του. Από τον περασμένο Οκτώβριο άναψε ξανά τον ξυλόφουρνό του και σερβίρει τις λιτά απολαυστικές πίτσες του στη Νέα Σμύρνη και το 'Le Pizze di San Gennaro'.
Mario & Luigi The Eatalians
Mε όνομα εμπνευσμένο από τους γνωστούς ήρωες της Nintendo, το συμπαθέστατο αυτό πόστο, με τον εντυπωσιακό μπρούτζινο ξυλόφουρνο ως σήμα κατατεθέν, είναι από τους πιο καλαίσθητους χώρους στην Ηλιούπολη για ένα ωραίο γεύμα ιταλικής έμπνευσης. Στην ανοιχτόκαρδη σάλα του θα απολαύσεις καλοφτιαγμένη πίτσα με το signature, ανάλαφρο, κυψελωτό ζυμάρι τους. Η ναυαρχίδα ακούει στο όνομα Gioconda, με μοτσαρέλα fior di latte, gorgonzola dolce, provola και παρμεζάνα που αβίαστα φέρνει στα χείλη σου το σχετικό χαμόγελο, ενώ ιδιαίτερη νοστιμιά έχει και η Luciana, με λουκάνικο salsicia Toscana, πατάτα, provola και pecorino.
Lisa
Μια αρκετά σοβαρή πιτσαρία στην Κυψέλη, που αρκείται να αυτοσυστηθεί ως "contemporary pizza". Ο Σταύρος Τσάμης προσαρμόζει τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία σε μια λίγο πιο γκουρμέ κατάσταση, σε πίτσες ευφάνταστες, λεπτές, με μαζεμένο κορνιτσιόνε και ιδιαίτερα toppings.
H συνέχεια στο Αθηνόραμα
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όλα όσα τρώνε και πίνουν στο The Gentlemen του Guy Ritchie
Η κορυφαία σειρά του Netflix αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει μπόλικο και εκλεπτυσμένο φαγοπότι.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΜία γευσιγνωσία 'Μπουκιά και συγχώριο' στο Iama
Ηλίας Μαμαλάκης και Ηλίας Σκουλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, στο δημοφιλές μεζεδοπωλείο του Παλαιού Φαλήρου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ διαδρομή της λαγάνας στο σήμερα
Καμία Καθαρή Δευτέρα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αυτήν.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΕγκλήματα κατά της ιταλικής κουζίνας
Μία έρευνα αποκαλύπτει όλα όσα θα έκαναν τον Massimo Bottura να ξαναγυρίσει στη Νομική και τον Dario Cecchini να γίνει vegan.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας μίνι οδηγός για εστιατόρια και ταβέρνες για όλη τη Σαρακοστή
Ό,τι πρέπει για μια απολαυστικά θαλασσινή Σαρακοστή, σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής.
Το θρυλικό Château de Beaucastel στη Μεγάλη Βρεταννία
Ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων στο εμβληματικό αθηναϊκό σποτ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας