H πίτσα είναι πάντοτε νοστιμότερη την επόμενη ημέρα

Η επιστήμη μίλησε και συντάσσεται με εκείνους που λατρεύουν να την τρώνε κρύα, το επόμενο πρωί.

Υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές και διαχρονικές διαμάχες γύρω από το θείο δώρο που ονομάζεται πίτσα. Είναι η ναπολιτάνικη η καλύτερη του πλανήτη; Γιατί κάποιοι δηλώνουν πιστοί οπαδοί της Detroit-style; Είναι νοστιμότερη κρύα, το επόμενο πρωί; Σχετικά με το τελευταίο λοιπόν, η επιστήμη παίρνει θέση και ναι, είναι αυτό που νομίζεις. Υπάρχουν λόγοι που η απόλαυση της πίτσας είναι μεγαλύτερη έπειτα από ένα δροσερό βράδυ στο ψυγείο ή στο τραπέζι της κουζίνας. Τότε που η μοτσαρέλα και η σάλτσα ντομάτας έχουν ηρεμήσει, χωρίς να καραδοκεί ο κίνδυνος εγκαυμάτων στον ουρανίσκο.

> Διάβασε ακόμη: Punk rock, φίνα πίτσα και φρέσκια pasta στην Crusteria

Η επιστήμη λοιπόν ταυτίζεται με όλους εκείνους που δεν έχουν κανέναν απολύτως δισταγμό να φάνε ένα ή περισσότερα κομμάτια αμέσως μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι, νωρίς το πρωί. Ο Dr. Maureen Cooper, καθηγητής Χημείας των Τροφίμων στο σκωτσέζικο πανεπιστήμιο του Stirling, έπειτα από μία εμπειρική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η πίτσα είναι πιο νόστιμη κρύα και η αιτία είναι η σάλτσα της. 

Σύμφωνα με τον Dr. Cooper, η ζυμαρένια βάση της πίτσας διαθέτει ίνες που παγιδεύουν νερό, που του απαγορεύουν να επεκταθεί στην επιφάνειά της και να την κάνουν πλαδαρή. Η σάλτσα ντομάτας από την πλευρά της βοηθά κάποιες ποσότητες νερού να ενωθούν με τα λιπαρά και τα έλαια των άλλων συστατικών μίας πίτσας. Λειτουργεί δηλαδή ως "φίλτρο" για το λίπος και τα έλαια του τυριού στην επιφάνεια και την ευρύτερη επαφή τους με το ζυμάρι. Κάτι που σταδιακά οδηγεί στην καλύτερη συντήρηση τόσο του τυριού όσο και των υπόλοιπων toppings αλλά και στην περαιτέρω ανάδειξη της γεύσης τους.

H πίτσα είναι πάντοτε νοστιμότερη την επόμενη ημέρα

"Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει το λάδι και άλλα υγρά που μένουν στο πιάτο, όταν σερβίρεται μία πίτσα που μόλις βγήκε από το φούρνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό δεν έχει αναμειχθεί ακόμη με το λάδι ή αυτό έχει γίνει σε υπερβολικό βαθμό" έχει εξηγήσει απλοϊκά παλαιότερα ο Dr. Cooper σε δηλώσεις του στο BBC.

> Διάβασε ακόμη: Η χαβανέζικη πίτσα είναι εξωτικά απολαυστική

Το γεγονός δε, πως η κρύα πρωινή πίτσα της προηγούμενης ημέρας είναι ένα από τα καλύτερα αντίδοτα στο hangover καθιστά σχεδόν επιτακτική την κατανάλωσή της. Απολαύστε υπεύθυνα λοιπόν.

 


Διάβασε ακόμη τον δεκάλογο της τέλειας πίτσας και όσα κάνουν μοναδική εκείνη του Cupola.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας