Monzù σε νόστιμο update

Το εστιατόριο της Κηφισιάς ωριμάζει όμορφα, με τον Γιάννη Λιόκα σε εξαιρετική φόρμα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Φεβρουαρίου 2022

Monzù. Η λέξη που έδωσε το όνομά της στο εξαιρετικά φορμαρισμένο αυτή την περίοδο εστιατόριο της Κηφισιάς, προκύπτει από το γαλλικό 'Monsieur' και αναφέρεται σε όλους τους Ιταλούς επαγγελματίες σεφ, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, εργάστηκαν για την αριστοκρατία της Νότιας Ιταλίας και καθόρισαν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ιταλική παραδοσιακή γεύση. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφάνισή του, στο κομψό αρχοντικό του αριθμού 317 της Λ. Κηφισίας, το γευστικό σποτ των βορείων πατά ακριβώς πάνω σε αυτές τις αρχές και επεκτείνει τις γαστρονομικές του απολήξεις, έχοντας ως βασικό 'εκφραστή' του νέου status του τον Γιάννη Λιόκα.

Η προσέγγιση

Αρχικά στο Monzù δε γίνεται να μη σε κερδίσει ο χώρος: Η κομψή σάλα με την πάντοτε ζεστή ατμόσφαιρα, τα ρετρό κεραμικά πλακάκια και τις γύψινες λεπτομέρειες στο ταβάνι κάνει μόνη της ένα σημαντικό statement, το οποίο πλαισιώνεται από το εξαιρετικό service και, φυσικά, το φαγητό, σε μία έξοχη εστιατορική εμπειρία.

Monzù σε νόστιμο update
MONZU 2

Ο βραβευμένος σεφ -ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς τους και ένας από τους πιο πολύπλευρους μαγειρικά αυτής- διατηρεί ατόφια την ιταλική καταγωγή των πιάτων του, προσθέτοντας όμως έναν ξεκάθαρα ελληνικό αέρα με τυριά, αλλαντικά, όσπρια, κρέατα, βότανα και μυρωδικά του τόπου μας.

MONZU 5

Τα προαναφερθέντα λειτουργούν συνδυαστικά με τη ματιά του σεφ Λιόκα, τις τεχνικές του και ασφαλώς τις διαρκώς ανανεωμένες παραστάσεις από τα ταξίδια του στο εξωτερικό. 

Το φαγητό

Η πίτσα του Monzù παραμένει πάντα στα ίδια υψηλά standards από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του μαγαζιού, με ένα ραφιναρισμένο ρουστίκ και αφράτο προφίλ καθώς και φίνα κυψέλωση - από εκείνες τις πίτσες που δε θέλεις να σταματήσεις να τρως. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες προσθήκες εδώ αφορά την must taste Verde (με χόρτα εποχής, μπροκολίνι, κάπαρη Σύρου, αγκιναράκι, γάρο και παλαιωμένη γραβιέρα σπηλιάς).

Έπειτα, η τύπου osso buco σελινόριζα (γεμιστή με μανιτάρια εποχής, σε κρέμα από άγρια χόρτα και σάλτσα καπνιστής γραβιέρας Κρήτης) έχει κάτι να πει, όπως επίσης και το προσεγμένο καρπάτσιο τόνου με αχλάδια κονφί, πίκλα γογγύλι, σινάπι, αυγοτάραχο τόνου και εσπεριδοειδή.

MONZU 4
MONZU 3

Φυσικά, δε γίνεται να επισκεφθείς το Monzù και να μη δοκιμάζεις μία από τις καλύτερες μακαρονάδες της πόλης, γιατί αυτό ακριβώς είναι το signature πιάτο του Γιάννη Λιόκα με λιγκουίνι, ταρτάρ και ζωμό γαρίδας και κρόκο Κοζάνης.

Η ιδιότυπη carbonara με agnolotti del plin (κρέμα από κρόκους, guanciale Κρήτης και παλαιωμένη γραβιέρα σπηλιάς) δείχνει πάντως να έχει το potential να πλησιάσει στο επίπεδο του προηγούμενου πιάτου. 

Στο δίλημμα κρέας ή ψάρι παίζει πρόβλημα: Τόσο η κοτολέτα alla Milanese από μοσχάρι γάλακτος, με κάπαρη Σύρου, πίκλα κρεμμύδι κρέμα από ψητά λεμόνια και μαγιονέζα πατάτας με σινάπι όσο και ο μπακαλιάρος με φασόλια Φενεού, κρεμμύδια φρέσκα κονφί, σάλτσα βουτύρου με αυγά ψαριών και colatura di alici (ιταλική σάλτσα ψαριού από αντζούγιες) δημιουργούν έναν ευχάριστο πονοκέφαλο ως προς την επιλογή. Συμβουλή μου; Δοκίμασε και τα δύο.

Η ΚΟΤΟΛΕΤΑ ΤΟΥ MONZU

Φινάλε με -τι άλλο;- ένα φινετσάτσο, δημιουργικό τιραμισού από εκλεκτό φιστίκι Αιγίνης, κρέμα mascarpone και παγωτό espresso. Πάντα, μα πάντα, θα κάνει τη δουλειά. 

Όλα τα προαναφερθέντα πλαισιώνονται από τον κατάλογο των ποτών να έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κερκύρας μαζί με τον Λυκούργο Χριστοθανόπουλο, καθώς και την προσεκτικά επιλεγμένη λίστα των κρασιών με προτάσεις από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, η οποία σχεδιάστηκε για να κινείται παράλληλα με το φαγητό. 

Ωριμάζει ωραία το Monzù και μας αρέσει.

 


Info

Λεωφ. Κηφισίας 317 B, Κηφισιά
Τηλ. 210 6200495
monzu.gr

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας