Θα έπαιρνες ποτέ burger σε ένα high-end εστιατόριο;

Ίσως τα μπιφτεκόψωμα να έχουν κάτι να πουν στον κόσμο του fine dining.

Πώς θα σου φαινόταν να υπήρχε ένα burger στο à la carte μενού ενός βραβευμένου εστιατορίου; Ή ακόμη περισσότερο, στο degustation του; Θα έπαιρνες ποτέ ένα τέτοιο -αν ήταν ασφαλώς διαθέσιμο- στη Σπονδή, στο Botrini's, στο Varoulko; Γενικά, σε οποιοδήποτε "καλό" εστιατόριο της πόλης, αν είχες αυτή την επιλογή; Θα μιλήσω για τον εαυτό μου: Η απάντηση είναι "ναι". Ξεκάθαρα ναι. Και ξέρεις γιατί; Γιατί σε εστιατόρια αυτού του βεληνεκούς ή ακόμη και στα wannabe της κατηγορίας, οι πιθανότητες να σερβίρεται ένα αντιστοίχου επιπέδου μπιφτεκόψωμο είναι κάτι παραπάνω από αυξημένες.

Οι νόρμες είναι για να σπάνε

Αυτό δε θα μπορούσε να μη βρει εφαρμογή στο κομμάτι του fine dining. Παράλληλα, θα ήταν ένα σαφές statement πως αυτό που ξεκίνησε κατά την περίοδο του lockdown σαν σανίδα επιβίωσης για τα εστιατόρια -την περίοδο που ακόμη και το Noma άνοιξε burgerάδικο- μπορεί να εξελιχθεί σε μία πιο "εύκολη" τάση για την ίδια την υψηλή γαστρονομία, δημιουργώντας νέους δρόμους προς πάσα κατεύθυνση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by POPL (@poplburger)

Και όχι, η μετάβαση από φύκια μαριναρισμένα σε ξίδι ψαριού με μπισκότο από συκώτι πάπιας και σορμπέ από πευκοβελόνες σε ένα αληθινά καλοφτιαγμένο cheeseburger δεν είναι υποβάθμιση.

> Διάβασε ακόμη: Η σύγχρονη ψαροφαγία στη Scorpina

Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί -μιλώντας πάντοτε για τα εστιατορικά δρώμενα της χώρας μας και εξαιρώντας τα κρεατοφαγικά spots- έχουμε μπόλικη δουλειά και ακόμη περισσότερη συζήτηση μπροστά μας. Αν ποτέ συμβεί τελικά κάτι τέτοιο.

Βέβαια, για να είμαι απολύτως ακριβής, η αρχή ίσως και να έχει γίνει: Ο Τάσος Μαντής στο Soil σερβίρει ένα έξοχο μίνι burger χελιού με guanciale και vadouvan.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος