Γεύση και άρωμα Τήνου με το "Μικρό Καράβι" να πιάνει λιμάνι στη Γλυφάδα

Το βραβευμένο "Μικρό Καράβι", με καπετάνιο τον Αντώνη Ψάλτη, έδεσε στη Γλυφάδα για να στρώσει τα τραπέζια του Ark με τα πεντανόστιμα προϊόντα και τη γευστική παράδοση του αγαπημένου νησιού.

Η βραδιά ήταν μαγική. Τραπέζια πάνω στο κύμα, περιβάλλον του ονείρου και γεύσεις που ταξίδεψαν ένα πολυπληθές κοινό στο κυκλαδίτικο νησί, με τα πιάτα του Αντώνη Ψάλτη. Καλεσμένος του Symposio at Ark για μια βραδιά με τηνιακές γεύσεις, ο σεφ-πατρόν του δημοφιλέστατου εστιατορίου της Χώρας της Τήνου μας κατέκτησε με τη βαθιά νοστιμιά και την αμεσότητα της μαγειρικής του, που ακολουθεί την παράδοση μ΄ ένα σύγχρονο βλέμμα.

Γεύση και άρωμα Τήνου με το "Μικρό Καράβι" να πιάνει λιμάνι στη Γλυφάδα© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο επίκεντρο, τα αξεπέραστα υλικά της τηνιακής γης, όπως τα περίφημα άνυδρα μικρόσπερμα ρεβίθια, τα φασόλια, οι άγριες αγκινάρες, η λούζα, τα τηνιακά τυριά.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 3© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο "καλωσόρισμα”, η ευγενική τηνιακή λούζα έδενε περίφημα με την παραδοσιακή γλίνα σε πιο λεπτή εκδοχή, δουλεμένη με αγελαδινό βούτυρο, ξύσμα λεμονιού και ρίγανη. Στα ορεκτικά, ένας έξοχος σε γεύση και υφή μαρινάτος γαύρος ήρθε επάνω σε γλυκοφάγωτη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και πετιμέζι, ένας επιτυχημένος συνδυασμός.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 6© Λεωνίδας Τούμπανος
Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 7© Λεωνίδας Τούμπανος

Σειρά είχε η άγρια τηνιακή αγκινάρα επάνω σε πουρέ από μικρόσπερμα τηνιακά φασόλια και καρότο, τραγανό άχυρο πατάτας και μερικά ωμά, τρυφερά μπιζελάκια από το νησί που έκαναν την έκπληξη στο πιάτο.

Από τα κυρίως πιάτα, όσοι επέλεξαν το ψάρι γεύτηκαν εξαιρετικό φιλέτο συναγρίδας ή ροφού ψητό, με σέσκουλα και τα πεντανόστιμα μικρόσπερμα ρεβίθια της Τήνου, ένα πιάτο "γη και θάλασσα”, που χαρακτηρίζει την κουζίνα του Αντώνη Ψάλτη.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 5© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κρέας πάλι, ήταν ένα κλασικό "κυριακάτικο” φαγητό, καλομαγειρεμένο, με πλούσια, βαθιά γεύση: κοκκινιστό μοσχαράκι με μελωμένο τραχανά, φρέσκο δυόσμο και κατσικίσιο τηνιακό τυρί.  

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 8© Λεωνίδας Τούμπανος

Η βραδιά έκλεισε μ΄ ένα αντάξιο του ύφους επιδόρπιο: μια μυρωδάτη, πλούσια κρέμα από πέτρωμα -το ανάλατο τηνιακό τυρί- αρωματισμένη με μαστίχα και τζελ πορτοκαλιού. Τη συνόδευε ένα "γλυκό τυροπιτάκι”, το παραδοσιακό έδεσμα του νησιού που γίνεται από το ίδιο γλυκό τυρί μέσα σε φύλλο "τσιμπητό”.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 4© Λεωνίδας Τούμπανος

Ήταν μια ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση στο κομψό περιβάλλον του Ark της Γλυφάδας, στο πλαίσιο του θεσμού Symposio at Ark, που προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε ξεχωριστούς σεφ απ΄ όλη την Ελλάδα, με κουζίνα που εκφράζει τον τόπο τους.

Το Μικρό Καράβι της Τήνου στο Symposio at Ark 2© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Ark και ο οικοδεσπότης σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης δίνουν το επόμενο ραντεβού στις 29 Μαΐου με τον Άγγελο Ναουμίδη από το εστιατόριο Ναουμίδης, επάνω στη μαγική λίμνη Βεγορίτιδα. Τα ιδιαίτερα προϊόντα της λίμνης και του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος ολόγυρα, θα πρωταγωνιστήσουν.


Info

Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, 2108948882. 
Κρατήσεις online στο www.symposioatark.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα