Το ενδιαφέρον του κοινού για την υψηλή γαστρονομία έχει φτάσει στο πικ τα τελευταία χρόνια, με Βίβλο της όλης φάσης τον οδηγό της Michelin. Κάθε χρόνο, οι inspectors της Michelin σε κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου επισκέπτονται χιλιάδες εστιατόρια, δοκιμάζουν και καταλήγουν σε εκείνα που κατά τη γνώμη και τα κριτήριά τους αξίζουν μια θέση στη λίστα.

Πολύ σημαντική σημείωση: Κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι (αν και υπάρχουν αρκετοί αστικοί μύθοι και φήμες για το πώς μπορεί να τους αντιληφθεί κάποιος), ενώ οι inspectors μιας χώρας ή ευρύτερης περιοχής δεν έχουν επικοινωνία και επαφή με τους αντίστοιχους σε κάποια άλλη, κάτι ιδιαιτέρως καθοριστικό για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της απάντησης του ερωτήματος στον τίτλο του άρθρου.

Κι έτσι καταλήγουμε στην αρχική μας ερώτηση: Η παγκόσμια πρωτεύουσα για το 2019 είναι το Τόκιο, με 308 συνολικά αστέρια, σε 230 εστιατόρια - 4 λιγότερα ωστόσο σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα του 2018. Από αυτά, τα 13 είναι τριάστερα (με πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα το γαλλικό εστιατόριο L’Osier), ενώ τα 165 έχουν βραβευθεί με ένα αστέρι.   

Το γεγονός πως το Τόκιο βρίσκεται στην κορυφή δεν αποτελεί έκπληξη. Παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία γαστρονομικών προτάσεων που δεν περιορίζονται απαραίτητα στην ιαπωνική κουζίνα. Τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή εκδοχή της. Το fusion περνά μέσα από πολλά στάδια (φυσικά και από την kaiseki κουζίνα) ενώ τα εστιατόρια της ασιατικής μητρόπολης επεκτείνονται σε μία γκάμα που χαρακτηρίζεται από πρωτότυπες ιδέες, πολυπολιτισμικότητα, κλασικό fine dining αλλά και εξαιρετικά οικονομικές προτάσεις, που όμως διατηρούν άριστη ποιότητα (γι' αυτό και κερδίζουν αστέρια).