Το κορυφαίο εστιατόριο σούσι του Τόκιο μόλις έχασε 3 αστέρια Michelin

Και σε καμία περίπτωση δε συνέβη κάτι τέτοιο για λόγους ποιότητας.

To Sukiyabashi Jiro δεν είναι απλά ένα εστιατόριο από εκείνα που έγραψαν τη γαστρονομική ιστορία του Τόκιο αλλά πολλά, πάρα πολλά για την ακρίβεια, περισσότερα. Ο 94χρονος σήμερα ιδιοκτήτης και σεφ, Jiro Ono, γεννήθηκε πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αμέσως μετά από αυτόν εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ιαπωνικής κουζίνας, ενώ σήμερα χαρακτηρίζεται ως "εθνικός θησαυρός" της κουλτούρας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. 

Το 1965, άνοιξε στην περιοχή Ginza της ιαπωνικής μητρόπολης το εστιατόριο Sukiyabashi Jiro, που αμέσως και απολύτως δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως ένας ναός του σούσι. Από το 2007 διατηρούσε τρία αστέρια Michelin, τα οποία όμως του αφαιρέθηκαν πριν λίγες ημέρες, κατά την πιο πρόσφατη αξιολόγηση του γαστρονομικού οδηγού για το Τόκιο. Ο λόγος δεν σχετίζεται ασφαλώς με την ποιότητα του φαγητού και των υπηρεσιών του αλλά με κάτι εντελώς διαφορετικό. Σύμφωνα πάντοτε με την τοποθέτηση των ανθρώπων του Michelin Guide, το εστιατόριο δεν είναι "ανοιχτό" στο κοινό. Είναι πλέον απίθανο να βρει κάποιος θέση στο χωρητικότητας μόλις 10 ατόμων/φορά Sukiyabashi Jiro. Αυτό, έρχεται ασφαλώς σε αντιδιαστολή με την πολιτική της Michelin, που αναφέρει πως κάθε εστιατόριο θα πρέπει να είναι προσβάσιμο στον κόσμο και όλοι να έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν για φαγητό.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gault&Millau Romania (@gaultmillauromania) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kryptokrytyk on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by gastronogram 🍴 (@gastronogram) on

"Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή υποστήριξη του εστιατορίου Sukiyabashi Jiro. Προς το παρόν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην αποδοχή κρατήσεων και ζητούμε συγγνώμη για τυχόν ταλαιπωρία των πελατών μας. Ωστόσο, καθώς η χωρητικότητά μας περιορίζεται στους 10 επισκέπτες τη φορά, αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να συνεχιστεί. Σας παρακαλούμε να σημειώσετε ότι δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε τηλεφωνικές κρατήσεις, μέχρι την επόμενη ενημέρωση στο site. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου επισκέπτες από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να φτάσουν την ημερομηνία και την ώρα που είχαν κάνει κράτηση. Γι' αυτό το λόγο μπορούμε να δεχτούμε μόνο κρατήσεις μέσω του concierge από το κάθε ξενοδοχείο. Ευχή όλων μας στο Sukiyabashi Jiro είναι να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε κάθε έναν από εκείνους που επιθυμούν να βρεθούν εδώ αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι εφικτό δεδομένης της κατάστασης. Ζητάμε συγγνώμη για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία και σας ευχαριστούμε για την κατανόηση" αναφέρει η ανακοίνωση στο site του εστιατορίου, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην κεντρική σελίδα για σχεδόν 5 χρόνια, ενώ δεν υπάρχει πλέον φόρμα υποβολής κρατήσεων. 

Για την ιστορία, η τιμή του μενού σε αυτό ξεκινά από τα €300 (40.000 Yen). Άγνωστο παραμένει επίσης ποια θα είναι η πολιτική του εστιατορίου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το καλοκαίρι του 2020.


Διάβασε ακόμη για τον Rene Redzepi που επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του στο Noma 2.0, τα εστιατόρια με αστέρι Michelin που δεν κοστίζουν μία περιουσία και για τους 6 νέους σεφ που φέρνουν την επανάσταση στον κόσμο της γαστρονομίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα