Τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου

Η χρυσή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, 20άδα της παγκόσμιας γαστρονομίας αυτή τη στιγμή.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Δεκεμβρίου 2019

Την τελευταία διετία όλο και περισσότεροι σεφ και restaurateurs κάνουν λόγο για "εκδημοκρατισμό της γαστρονομικής απόλαυσης", θέλοντας να δώσουν έναν πιο casual χαρακτήρα στο fine dining και να το κάνουν περισσότερο προσβάσιμο σε όλους. Φυσικά, κάτι τέτοιο ανήκει μάλλον στη σφαίρα της ουτοπίας καθώς τα πιο high-end εστιατόρια δεν θα αλλάξουν ποτέ τον χαρακτήρα τους. Μερικά δε, θα παραμείνουν απλησίαστα για τη μεγαλύτερη μάζα των ανθρώπων. Μέρη όπως τα παρακάτω.

Benu - Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Bo Bech (@bobech) on

Το βραβευμένο από το James Beard Foundation εστιατόριο του σεφ Corey Lee που βρίσκεται στο SOMA district του Σαν Φρανσίσκο ειδικεύεται στα θαλασσινά και τα πιάτα με λαχανικά. Ένα γεύμα σε αυτό κοστίζει €325. 

Le Pré Catelan - Παρίσι, Γαλλία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Le Pré Catelan- Frederic Anton (@leprecatelan.fredericanton) on

Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο, με τον Frédéric Anton στο τιμόνι της κουζίνας του τιμά το γαλλικό fine dining. Το prix fixe μενού των 8 πιάτων κοστολογείται στα €290.

Ithaa Undersea Restaurant - Μαλδίβες

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by F.I.T 몰디브클럽 (@f.i.tclub) on

Το περίφημο υποβρύχιο εστιατόριο που περιβάλλεται από τα νερά του Ινδινού ωκεανού είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις συναρπαστικότερες γαστρονομικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος. Το μενού των 5 πιάτων σε αυτό κοστίζει €225 και εκείνο των 7, €325.

Eleven Madison Park - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elevenmadisonpark (@elevenmadisonpark) on

Πρόκειται ασφαλώς για ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του πλανήτη, που επί σειρά ετών ξεχώριζε στην κορυφή του θεσμού των World’s 50 Best Restaurants. Το να κάνεις κράτηση σε αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αν τα καταφέρεις, θα πληρώσεις €335 για να απολαύσεις τα πιάτα του Daniel Humm.

Per Se - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Per Se (@perseny) on

Το fine dining εστιατόριο του Thomas Keller βρίσκεται διαρκώς στο γαστρονομικό επίκεντρο του Μεγάλου Μήλου, για όλους τους σωστούς λόγους. Η τιμή του μενού του είναι €355, χωρίς το κρασί.

Chef’s Table at Brooklyn Fare - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kiki (@seven_kikiii) on

Η γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο του βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin σεφ Cesar Ramirez διαρκεί 2,5 ώρες, περιλαμβάνει 20 πιάτα και κοστολογείται στα €363. Αξίζει να αναφερθεί πως το Chef’s Table έχει μία από τις πιο αυστηρές πολιτικές ακύρωσης κράτησης, απαιτώντας το 45% του τελικού λογαριασμού, αν κάποιος αποφασίσει να μην πάει τελικά εκεί.

Restaurant de l'Hôtel de Ville - Κρισιέρ, Ελβετία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @cephalea_cheng on

Ο γενικός κανόνας υποστηρίζει ότι τα πάντα είναι ακριβά στην Ελβετία και το συγκεκριμένο εστιατόριο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό. Ο σεφ Franck Giovanni που διαδέχτηκε τον περίφημο (και με 3 αστέρια Michelin) Benoît Violier, μετά το θάνατο του τελευταίου το 2016, διατηρεί τα ίδια υψηλά γαστρονομικά standards. Το μενού κοστίζει €390.

Restaurant le Meurice - Παρίσι, Γαλλία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ToomieInstar (@toomieinstar) on

Η φιλοσοφία του Alain Ducasse είναι προφανέστατη σε οτιδήποτε σερβίρεται στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin παριζιάνικο εστιατόριο, στα πιάτα του οποίου ωστόσο έχουν προστεθεί πινελιές του executive chef Jocelyn Herland. Η τιμή του μενού είναι €424.

Maison Pic - Βαλένς, Γαλλία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anne-Sophie Pic (@annesophiepic) on

Στη νοτιοανατολική Γαλλία, η Anne-Sophie Pic συνδυάζει την κλασική κομψότητα με τις σύγχρονες καινοτομίες στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριό της. Το set menu κοστίζει €424. 

Alain Ducasse au Plaza Athénée - Παρίσι, Γαλλία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noémie (@noemie.lc) on

Το flagship restaurant ενός εκ των κορυφαίων εν ζωή σεφ φροντίζει κάθε φορά να δικαιολογήσει όλα όσα ακούγονται γι' αυτό. Το prix fixe μενού των 5 πιάτων έχει την αλμυρή τιμή των €440. 

Urasawa - Λος Άντζελες, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Hiroyuki Urasawa (@urasawabeverlyhills) on

Ο σεφ και ιδιοκτήτης Hiroyuki Urasawa παρουσιάζει ένα kaiseki μενού 25 πιάτων, σε μία ιεροτελεστία που διαρκεί περισσότερες από 4 ώρες. Οι τιμές ξεκινούν από τα €400 και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα €1000.

Joël Robuchon - Λας Βέγκας, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joël Robuchon Restaurant (@joelrobuchon.lasvegas) on

Ο master της γαλλικής κουζίνας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σύστησε το fine dining στο Λας Βέγκας. Όποιος επιθυμεί να δοκιμάσει το degustation μενού των 18 πιάτων, θα πρέπει να πληρώσει €445, χωρίς το κρασί. 

French Laundry - Νάπα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The French Laundry (@_tfl_) on

Το project του Thomas Keller στο Yountville της Νάπα είναι ένας πραγματικός ναός της γαστρονομίας. Ένα "προσκύνημα" σε αυτόν μόνο φθηνό δεν είναι, καθώς οι τιμές κυμαίνονται από €325 μέχρι €450. 

Ultraviolet - Σανγκάη, Κίνα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ultraviolet by Paul Pairet (@uvbypp) on

Από το 2012, όταν και άνοιξε στην κινεζική μητρόπολη, το Ultraviolet αποτελεί την ενσάρκωση του γαστρονομικού οράματος του Γάλλου σεφ Paul Pairet. Έχει μόλις 10 θέσεις, οι επισκέπτες πηγαίνουν στη μυστική του τοποθεσία με van και η όλη εμπειρία εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα. Για να τα ζήσει κάποιος όλα αυτά, θα πρέπει να καταβάλει €569.

Guy Savoy - Λας Βέγκας, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guy Savoy Las Vegas (@guysavoylasvegas) on

Ο Guy Savoy είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους σεφ που υπάρχουν. Όταν έφερε στο Λας Βέγκας το παριζιάνικο concept του, άπαντες έκαναν λόγο για κάτι πραγματικά μοναδικό στα δρώμενα της πόλης. Το μενού έχει πολλές διαβαθμίσεις. Το ίδιο και οι τιμές που ξεκινούν από €385 και φτάνουν μέχρι τα €600.

Kitcho Arashiyama Honten - Κιότο, Ιαπωνία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cellian (@cellianhu) on

Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin στην πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι ακριβό αλλά αξίζει μέχρι και το τελευταίο σεντ. Τα kaiseki μενού του είναι τα ίσως πιο αντιπροσωπευτικά της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, γι΄αυτό και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα €730.

The Krug Room - Χονγκ Κονγκ, Κίνα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diego Lapasini (@diegolapasini) on

Στο χωρητικότητας 10 ατόμων εστιατόριο στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental, ο σεφ Robin Zavou έχει σχεδιάσει τρία διαφορετικά μενού, τα οποία πλαισιώνονται με την ομώνυμη σαμπάνια. Οι τιμές ξεκινούν από τα €751 και μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα €2.900.

Masa - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Masayoshi Takayama (@chefmasanyc) on

Στο Masa, ο Masayoshi Takayama σερβίρει το ενδεχομένως καλύτερο σούσι της Νέας Υόρκης, με τους fans του είδους όχι μόνο να δέχονται να μπουν σε λίστα αναμονής αλλά να πληρώνουν ευχαρίστως και €595, χωρίς το κρασί. 

Saison - Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Saison (@saisonsf) on

Ο σεφ Josh Skenes μπορεί να έχει αποτραβηχτεί από αυτό προκειμένου να ασχοληθεί με άλλα φιλόδοξα projects αλλά το τριάστερο εστιατόριο βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια, αυτά του Laurent Gras. Σερβίρει αποκλειστικά ψάρια από την γύρω περιοχή και κυνήγι, με τις τιμές να ξεκινούν εδώ από €298.

SubliMotion - Ίμπιζα, Ισπανία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sublimotion Ibiza (@sublimotionibiza) on

Το φουτουριστικό concept του Hard Rock Hotel της Ίμπιζα παραμένει το πιο ενδιαφέρον γαστονομικό θέμα του νησιού. Οι τιμές για το τρίωρο γεύμα ξεκινούν από τα €1.500.


Διάβασε ακόμη για το κορυφαίο εστιατόριο σούσι του Τόκιο που μόλις έχασε 3 αστέρια Michelin, γιατί το να τρως έξω μόνος κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον και πώς ο Rene Redzepi επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του στο Noma 2.0. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας