
Τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου
Η χρυσή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, 20άδα της παγκόσμιας γαστρονομίας αυτή τη στιγμή.
Την τελευταία διετία όλο και περισσότεροι σεφ και restaurateurs κάνουν λόγο για "εκδημοκρατισμό της γαστρονομικής απόλαυσης", θέλοντας να δώσουν έναν πιο casual χαρακτήρα στο fine dining και να το κάνουν περισσότερο προσβάσιμο σε όλους. Φυσικά, κάτι τέτοιο ανήκει μάλλον στη σφαίρα της ουτοπίας καθώς τα πιο high-end εστιατόρια δεν θα αλλάξουν ποτέ τον χαρακτήρα τους. Μερικά δε, θα παραμείνουν απλησίαστα για τη μεγαλύτερη μάζα των ανθρώπων. Μέρη όπως τα παρακάτω.
Benu - Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Το βραβευμένο από το James Beard Foundation εστιατόριο του σεφ Corey Lee που βρίσκεται στο SOMA district του Σαν Φρανσίσκο ειδικεύεται στα θαλασσινά και τα πιάτα με λαχανικά. Ένα γεύμα σε αυτό κοστίζει €325.
Le Pré Catelan - Παρίσι, Γαλλία
Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο, με τον Frédéric Anton στο τιμόνι της κουζίνας του τιμά το γαλλικό fine dining. Το prix fixe μενού των 8 πιάτων κοστολογείται στα €290.
Ithaa Undersea Restaurant - Μαλδίβες
Το περίφημο υποβρύχιο εστιατόριο που περιβάλλεται από τα νερά του Ινδινού ωκεανού είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις συναρπαστικότερες γαστρονομικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος. Το μενού των 5 πιάτων σε αυτό κοστίζει €225 και εκείνο των 7, €325.
Eleven Madison Park - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Πρόκειται ασφαλώς για ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του πλανήτη, που επί σειρά ετών ξεχώριζε στην κορυφή του θεσμού των World’s 50 Best Restaurants. Το να κάνεις κράτηση σε αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αν τα καταφέρεις, θα πληρώσεις €335 για να απολαύσεις τα πιάτα του Daniel Humm.
Per Se - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Το fine dining εστιατόριο του Thomas Keller βρίσκεται διαρκώς στο γαστρονομικό επίκεντρο του Μεγάλου Μήλου, για όλους τους σωστούς λόγους. Η τιμή του μενού του είναι €355, χωρίς το κρασί.
Chef’s Table at Brooklyn Fare - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Η γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο του βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin σεφ Cesar Ramirez διαρκεί 2,5 ώρες, περιλαμβάνει 20 πιάτα και κοστολογείται στα €363. Αξίζει να αναφερθεί πως το Chef’s Table έχει μία από τις πιο αυστηρές πολιτικές ακύρωσης κράτησης, απαιτώντας το 45% του τελικού λογαριασμού, αν κάποιος αποφασίσει να μην πάει τελικά εκεί.
Restaurant de l'Hôtel de Ville - Κρισιέρ, Ελβετία
Ο γενικός κανόνας υποστηρίζει ότι τα πάντα είναι ακριβά στην Ελβετία και το συγκεκριμένο εστιατόριο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό. Ο σεφ Franck Giovanni που διαδέχτηκε τον περίφημο (και με 3 αστέρια Michelin) Benoît Violier, μετά το θάνατο του τελευταίου το 2016, διατηρεί τα ίδια υψηλά γαστρονομικά standards. Το μενού κοστίζει €390.
Restaurant le Meurice - Παρίσι, Γαλλία
Η φιλοσοφία του Alain Ducasse είναι προφανέστατη σε οτιδήποτε σερβίρεται στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin παριζιάνικο εστιατόριο, στα πιάτα του οποίου ωστόσο έχουν προστεθεί πινελιές του executive chef Jocelyn Herland. Η τιμή του μενού είναι €424.
Maison Pic - Βαλένς, Γαλλία
Στη νοτιοανατολική Γαλλία, η Anne-Sophie Pic συνδυάζει την κλασική κομψότητα με τις σύγχρονες καινοτομίες στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριό της. Το set menu κοστίζει €424.
Alain Ducasse au Plaza Athénée - Παρίσι, Γαλλία
Το flagship restaurant ενός εκ των κορυφαίων εν ζωή σεφ φροντίζει κάθε φορά να δικαιολογήσει όλα όσα ακούγονται γι' αυτό. Το prix fixe μενού των 5 πιάτων έχει την αλμυρή τιμή των €440.
Urasawa - Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Ο σεφ και ιδιοκτήτης Hiroyuki Urasawa παρουσιάζει ένα kaiseki μενού 25 πιάτων, σε μία ιεροτελεστία που διαρκεί περισσότερες από 4 ώρες. Οι τιμές ξεκινούν από τα €400 και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα €1000.
Joël Robuchon - Λας Βέγκας, ΗΠΑ
Ο master της γαλλικής κουζίνας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σύστησε το fine dining στο Λας Βέγκας. Όποιος επιθυμεί να δοκιμάσει το degustation μενού των 18 πιάτων, θα πρέπει να πληρώσει €445, χωρίς το κρασί.
French Laundry - Νάπα, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Το project του Thomas Keller στο Yountville της Νάπα είναι ένας πραγματικός ναός της γαστρονομίας. Ένα "προσκύνημα" σε αυτόν μόνο φθηνό δεν είναι, καθώς οι τιμές κυμαίνονται από €325 μέχρι €450.
Ultraviolet - Σανγκάη, Κίνα
Από το 2012, όταν και άνοιξε στην κινεζική μητρόπολη, το Ultraviolet αποτελεί την ενσάρκωση του γαστρονομικού οράματος του Γάλλου σεφ Paul Pairet. Έχει μόλις 10 θέσεις, οι επισκέπτες πηγαίνουν στη μυστική του τοποθεσία με van και η όλη εμπειρία εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα. Για να τα ζήσει κάποιος όλα αυτά, θα πρέπει να καταβάλει €569.
Guy Savoy - Λας Βέγκας, ΗΠΑ
Ο Guy Savoy είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους σεφ που υπάρχουν. Όταν έφερε στο Λας Βέγκας το παριζιάνικο concept του, άπαντες έκαναν λόγο για κάτι πραγματικά μοναδικό στα δρώμενα της πόλης. Το μενού έχει πολλές διαβαθμίσεις. Το ίδιο και οι τιμές που ξεκινούν από €385 και φτάνουν μέχρι τα €600.
Kitcho Arashiyama Honten - Κιότο, Ιαπωνία
Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin στην πρώην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι ακριβό αλλά αξίζει μέχρι και το τελευταίο σεντ. Τα kaiseki μενού του είναι τα ίσως πιο αντιπροσωπευτικά της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, γι΄αυτό και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα €730.
The Krug Room - Χονγκ Κονγκ, Κίνα
Στο χωρητικότητας 10 ατόμων εστιατόριο στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental, ο σεφ Robin Zavou έχει σχεδιάσει τρία διαφορετικά μενού, τα οποία πλαισιώνονται με την ομώνυμη σαμπάνια. Οι τιμές ξεκινούν από τα €751 και μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα €2.900.
Masa - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Στο Masa, ο Masayoshi Takayama σερβίρει το ενδεχομένως καλύτερο σούσι της Νέας Υόρκης, με τους fans του είδους όχι μόνο να δέχονται να μπουν σε λίστα αναμονής αλλά να πληρώνουν ευχαρίστως και €595, χωρίς το κρασί.
Saison - Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Ο σεφ Josh Skenes μπορεί να έχει αποτραβηχτεί από αυτό προκειμένου να ασχοληθεί με άλλα φιλόδοξα projects αλλά το τριάστερο εστιατόριο βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια, αυτά του Laurent Gras. Σερβίρει αποκλειστικά ψάρια από την γύρω περιοχή και κυνήγι, με τις τιμές να ξεκινούν εδώ από €298.
SubliMotion - Ίμπιζα, Ισπανία
Το φουτουριστικό concept του Hard Rock Hotel της Ίμπιζα παραμένει το πιο ενδιαφέρον γαστονομικό θέμα του νησιού. Οι τιμές για το τρίωρο γεύμα ξεκινούν από τα €1.500.
Διάβασε ακόμη για το κορυφαίο εστιατόριο σούσι του Τόκιο που μόλις έχασε 3 αστέρια Michelin, γιατί το να τρως έξω μόνος κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον και πώς ο Rene Redzepi επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του στο Noma 2.0.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα