Το να τρως έξω μόνος κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον
Τα προβλήματα που γεννά το solo dining.
Πριν λίγο καιρό είχες διαβάσει για τη διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος. Η συγκεκριμένη συνήθεια ασφαλώς δεν απευθύνεται στους πολλούς και όπως και κάθε τι άλλο σε αυτή τη ζωή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στα δεύτερα και τον τρόπο που επηρεάζουν τόσο την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου αλλά και το ίδιο το περιβάλλον.
Μία έρευνα της Oxford Economics και του National Centre for Social Research αναφέρει ότι το 1/3 του πληθυσμού στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του πλανήτη συνηθίζει να πηγαίνει για φαγητό solo, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που πιστοποιεί του λόγου το ασφαλές είναι πως οι κρατήσεις για 1 άτομο στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης έχουν αυξηθεί κατά 80% από το 2014 μέχρι το 2018. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις να απολαύσεις μόνος σου ένα καλοφτιαγμένο πιάτο ή και περισσότερα - τουλάχιστον όχι, με μία πρώτη ματιά. Πολλές φορές όμως μπορεί να είναι η αρχή για μία σταδιακή τάση κοινωνικής απομόνωσης που βλάπτει την πνευματική αλλά και τη βιολογική λειτουργία, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα και για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του γενικότερου συστήματος που ασχολείται με τα τρόφιμα.
Οι παραπάνω ενδείξεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο από την μελέτη μίας ομάδας ερευνητών από το Trinity College του Δουβλίνου με επικεφαλής την Anna Davies, την καθηγήτρια του ιρλανδικού ιδρύματος που ειδικεύεται σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η τελευταία, επιχειρηματολογεί σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις του solo dining στη συμπεριφορά και την πνευματική υγεία. Μία άλλη έρευνα καταδεικνύει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα αν μένεις μόνος και τρως έξω μόνος - ένας συνδυασμός που έχει στενή σχέση και με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.
Έπειτα, υπάρχει και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος: Όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν οποιοδήποτε γεύμα μόνοι έξω τείνουν να σπαταλούν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού - φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεράστιο πρόβλημα του food waste και μόνο τυχαίο δεν είναι που το 1/3 των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο πηγαίνουν σχεδόν απευθείας στους κάδους απορριμάτων.
Γιατί όμως ελαττώσαμε το να τρώμε μαζί; Οι λόγοι, σύμφωνα με την Anna Davies, ποικίλουν. Υπάρχει αρχικά μία αποσύνθεση της ιδέας της οικογενειακής ενότητας λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, κυρίως λόγω της αυξανόμενης εισόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας. Μετά, τα δύσκαμπτα και πολλές φορές εξωφρενικά ωράρια εργασίας του δυτικού κόσμου ωθούν τους εργαζόμενους -ανεξαρτήτως θέσεως και βαθμίδας- σε περισσότερο μονομερείς συνήθειες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το κάθε γεύμα.
Το ιδιόμορφο trend των μοναχικών γευμάτων μεγαλώνει διαρκώς. Υπάρχουν όμως και κάποιες πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, κυρίως όσον αφορά το θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον και της σπατάλη της τροφής: Το Food for Soul του Massimo Bottura είναι μία από αυτές όπως και το Casserole Club του Λονδίνου, στο οποίο εθελοντές μοιράζονται με άλλους το έξτρα φαγητό που έμεινε στο σπίτι τους.
Διάβασε ακόμη για την περίεργη ιστορία του σάντουιτς, τη γαστρονομική αντεπίθεση της πίτσας και το πώς είναι να χάνεις τρία αστέρια Michelin.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Πανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςCupola, για dolce vita στο Παγκράτι
Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα
Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.
Γραφει Γιαννης Σπανος