Το να τρως έξω μόνος κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον

Τα προβλήματα που γεννά το solo dining.

Πριν λίγο καιρό είχες διαβάσει για τη διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος. Η συγκεκριμένη συνήθεια ασφαλώς δεν απευθύνεται στους πολλούς και όπως και κάθε τι άλλο σε αυτή τη ζωή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στα δεύτερα και τον τρόπο που επηρεάζουν τόσο την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου αλλά και το ίδιο το περιβάλλον. 

Μία έρευνα της Oxford Economics και του National Centre for Social Research αναφέρει ότι το 1/3 του πληθυσμού στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του πλανήτη συνηθίζει να πηγαίνει για φαγητό solo, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που πιστοποιεί του λόγου το ασφαλές είναι πως οι κρατήσεις για 1 άτομο στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης έχουν αυξηθεί κατά 80% από το 2014 μέχρι το 2018. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις να απολαύσεις μόνος σου ένα καλοφτιαγμένο πιάτο ή και περισσότερα - τουλάχιστον όχι, με μία πρώτη ματιά. Πολλές φορές όμως μπορεί να είναι η αρχή για μία σταδιακή τάση κοινωνικής απομόνωσης που βλάπτει την πνευματική αλλά και τη βιολογική λειτουργία, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα και για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του γενικότερου συστήματος που ασχολείται με τα τρόφιμα. 

Οι παραπάνω ενδείξεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο από την μελέτη μίας ομάδας ερευνητών από το Trinity College του Δουβλίνου με επικεφαλής την Anna Davies, την καθηγήτρια του ιρλανδικού ιδρύματος που ειδικεύεται σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η τελευταία, επιχειρηματολογεί σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις του solo dining στη συμπεριφορά και την πνευματική υγεία. Μία άλλη έρευνα καταδεικνύει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα αν μένεις μόνος και τρως έξω μόνος - ένας συνδυασμός που έχει στενή σχέση και με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.

Έπειτα, υπάρχει και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος: Όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν οποιοδήποτε γεύμα μόνοι έξω τείνουν να σπαταλούν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού - φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεράστιο πρόβλημα του food waste και μόνο τυχαίο δεν είναι που το 1/3 των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο πηγαίνουν σχεδόν απευθείας στους κάδους απορριμάτων.

Το να τρως έξω μόνος κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον

Γιατί όμως ελαττώσαμε το να τρώμε μαζί; Οι λόγοι, σύμφωνα με την Anna Davies, ποικίλουν. Υπάρχει αρχικά μία αποσύνθεση της ιδέας της οικογενειακής ενότητας λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, κυρίως λόγω της αυξανόμενης εισόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας. Μετά, τα δύσκαμπτα και πολλές φορές εξωφρενικά ωράρια εργασίας του δυτικού κόσμου ωθούν τους εργαζόμενους -ανεξαρτήτως θέσεως και βαθμίδας- σε περισσότερο μονομερείς συνήθειες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το κάθε γεύμα. 

Το ιδιόμορφο trend των μοναχικών γευμάτων μεγαλώνει διαρκώς. Υπάρχουν όμως και κάποιες πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, κυρίως όσον αφορά το θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον και της σπατάλη της τροφής: Το Food for Soul του Massimo Bottura είναι μία από αυτές όπως και το Casserole Club του Λονδίνου, στο οποίο εθελοντές μοιράζονται με άλλους το έξτρα φαγητό που έμεινε στο σπίτι τους. 


Διάβασε ακόμη για την περίεργη ιστορία του σάντουιτς, τη γαστρονομική αντεπίθεση της πίτσας και το πώς είναι να χάνεις τρία αστέρια Michelin.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο Matzenta απολαμβάνεις την αυθεντική ιεροτελεστία του μεξικανικού φούρνου Barbacoa

Από την πολιτεία Hidalgo μέχρι τα Χανιά της Κρήτης μία ιστορία της κουζίνας των Μεξικανών γεμίζει το τραπέζι μας με την πιο αυθεντικά παραδοσιακή γαστρονομική τεχνική.

Η Λίνδος της Ρόδου μέσα από πέντε πιάτα

Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η Λίνδος είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός.

Ο Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί με φόντο την Καλντέρα

Στο εστιατόριο Ombra του πανέμορφου boutique hotel Esperas Santorini γευόμαστε signature πιάτα του Γκίκα Ξενάκη με θέα το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο.

Το Sailinn κάνει νοστιμότερη την Λευκάδα

Το beach club & restaurant στο Νυδρί βάζει ρότα για τις γαστρονομικές θάλασσες της Μεσογείου, υπό την επιμέλεια της Rolling Stove.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Κάτι νόστιμο μαγειρεύουν Γιάννης Κιόρογλου και Αλέξανδρος Τσιοτίνης στην Πάρο

Μία άλλη γεύση της δημοφιλούς Κυκλάδας μέσα από τα μενού των δύο σημαντικών σεφ σε "Parostia" και "Mr. E".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο Γιάννης Λουκάκος κάνει νοστιμότερο το Πόρτο Χέλι

Ο δημοφιλής σεφ σχεδιάζει μοναδικά μενού για τα Riviera στο AKS Porto Heli και Porfyra στο AKS Hinitsa Bay.

Γραφει Μπαμπης Δουκας