Το να τρως έξω μόνος κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον

Τα προβλήματα που γεννά το solo dining.

Πριν λίγο καιρό είχες διαβάσει για τη διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος. Η συγκεκριμένη συνήθεια ασφαλώς δεν απευθύνεται στους πολλούς και όπως και κάθε τι άλλο σε αυτή τη ζωή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στα δεύτερα και τον τρόπο που επηρεάζουν τόσο την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου αλλά και το ίδιο το περιβάλλον. 

Μία έρευνα της Oxford Economics και του National Centre for Social Research αναφέρει ότι το 1/3 του πληθυσμού στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του πλανήτη συνηθίζει να πηγαίνει για φαγητό solo, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που πιστοποιεί του λόγου το ασφαλές είναι πως οι κρατήσεις για 1 άτομο στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης έχουν αυξηθεί κατά 80% από το 2014 μέχρι το 2018. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις να απολαύσεις μόνος σου ένα καλοφτιαγμένο πιάτο ή και περισσότερα - τουλάχιστον όχι, με μία πρώτη ματιά. Πολλές φορές όμως μπορεί να είναι η αρχή για μία σταδιακή τάση κοινωνικής απομόνωσης που βλάπτει την πνευματική αλλά και τη βιολογική λειτουργία, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα και για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του γενικότερου συστήματος που ασχολείται με τα τρόφιμα. 

Οι παραπάνω ενδείξεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο από την μελέτη μίας ομάδας ερευνητών από το Trinity College του Δουβλίνου με επικεφαλής την Anna Davies, την καθηγήτρια του ιρλανδικού ιδρύματος που ειδικεύεται σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η τελευταία, επιχειρηματολογεί σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις του solo dining στη συμπεριφορά και την πνευματική υγεία. Μία άλλη έρευνα καταδεικνύει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα αν μένεις μόνος και τρως έξω μόνος - ένας συνδυασμός που έχει στενή σχέση και με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.

Έπειτα, υπάρχει και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος: Όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν οποιοδήποτε γεύμα μόνοι έξω τείνουν να σπαταλούν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού - φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεράστιο πρόβλημα του food waste και μόνο τυχαίο δεν είναι που το 1/3 των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο πηγαίνουν σχεδόν απευθείας στους κάδους απορριμάτων.

Το να τρως έξω μόνος κάνει κακό στην υγεία σου και στο περιβάλλον

Γιατί όμως ελαττώσαμε το να τρώμε μαζί; Οι λόγοι, σύμφωνα με την Anna Davies, ποικίλουν. Υπάρχει αρχικά μία αποσύνθεση της ιδέας της οικογενειακής ενότητας λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, κυρίως λόγω της αυξανόμενης εισόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας. Μετά, τα δύσκαμπτα και πολλές φορές εξωφρενικά ωράρια εργασίας του δυτικού κόσμου ωθούν τους εργαζόμενους -ανεξαρτήτως θέσεως και βαθμίδας- σε περισσότερο μονομερείς συνήθειες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το κάθε γεύμα. 

Το ιδιόμορφο trend των μοναχικών γευμάτων μεγαλώνει διαρκώς. Υπάρχουν όμως και κάποιες πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, κυρίως όσον αφορά το θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον και της σπατάλη της τροφής: Το Food for Soul του Massimo Bottura είναι μία από αυτές όπως και το Casserole Club του Λονδίνου, στο οποίο εθελοντές μοιράζονται με άλλους το έξτρα φαγητό που έμεινε στο σπίτι τους. 


Διάβασε ακόμη για την περίεργη ιστορία του σάντουιτς, τη γαστρονομική αντεπίθεση της πίτσας και το πώς είναι να χάνεις τρία αστέρια Michelin.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα