Η νοσταλγική επιστροφή της Viennetta

Η σοφιστικέ όσο και vintage τούρτα-παγωτό κάνει ξανά την εμφάνισή της στα ψυγεία.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Ιανουαρίου 2021

Πολύ πριν την επέλαση του gelato, των ασυνήθιστων γεύσεων ή των calorie conscious παγωτών, μπορούσες να βρεις (και) στα ψυγεία των γνωστών εταιρειών του χώρου κάτι πραγματικά απολαυστικά και νόστιμο. Όπως η Viennetta. Αλλά πρώτα, ας κάνουμε ένα flash back πίσω στα (ελληνικά) 90s.

Απόλαυση κατά κύματα

Οι πρωτοποριακές για την εποχή διαφημίσεις θεωρούνται πια σχεδόν cult αλλά μόλις τις βλέπεις -αν ανήκεις ασφαλώς στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα- αναπολείς τα προϊόντα τους. Πόσο μάλλον όταν σχετίζονται με παγωτά, που εμποτισμένα με το γλυκό νέκταρ της νοσταλγίας πιθανότατα μοιάζουν πια νοστιμότερα από όσο πραγματικά ήταν.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν και εκείνη του 1996, όπου παρουσίαζε ένα παγωτό για "απόλαυση κατά κύματα" ή αυτή που είχε προηγηθεί λίγο πιο παλιά, για το ίδιο ακριβώς προϊόν, υποστηρίζοντας πως "δεν πρέπει να τρως από τη Viennetta, την έχω για όταν περιμένουμε κόσμο".

Viennetta λοιπόν. Πέρα από την παρουσίασή του από την ελληνική τηλεόραση, το εν λόγω (οικογενειακό) παγωτό-τούρτα, γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο στα τέλη των 80s καθώς και στη δεκαετία του 1990. 

Για τους μη έχοντες γνώση, η Viennetta συνδύαζε μία παγωμένη στρώση ποιοτικής βανίλιας μαζί με τραγανά, κυματιστά στρώματα σοκολάτας, σε ένα ασυνήθιστο για παγωτό σχηματισμό, που μπορούσε εύκολα να κοπεί σε φέτες.

Η μεγάλη επιστροφή

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982, στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας προτού κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και λατρευτεί από τους Αμερικανούς. 

Η ιδέα του format της ανήκει στον Kevin Hillman, που τότε εργαζόταν στο τμήμα ανάπτυξης της εταιρείας Wall's που ειδικεύονταν φυσικά στα παγωτά και, αργότερα, ήρθε και στη χώρα μας ως Algida.

Το brand Good Humor, που ανήκει στην εταιρεία Good Humor-Breyers (υπό την αιγίδα της Unilever), η οποία διατηρεί πια τα εμπορικά δικαιώματα της Viennetta, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα επαναφέρει μέσα στο 2021 μετά από 30 χρόνια στην αμερικανική αγορά το vintage έδεσμα προς τέρψιν εκατομμυρίων ανθρώπων. Μένει να δούμε αν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και για άλλες χώρες.

Εμείς πάντως ετοιμάζουμε τα κουτάλια μας.


Διάβασε ακόμη για την παράλογη ιστορία της εφεύρεσης της τσίχλας, το kobe του χοιρινού, πού και τι τρώνε οι σεφ και γιατί το παγωτό στην Ελλάδα δεν ήταν πότε μόνο παγωμένη κρέμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας