Πού και τι τρώνε οι σεφ

Κάποιοι από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γαστρονομικής Αθήνας αποκαλύπτουν τα μέρη και τα φαγητά που τιμούν κάθε φορά που παίζουν εκτός έδρας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 30 Νοεμβρίου 2019

Υπάρχουν αρκετές λίστες που θα βρεις στο ίντερνετ σχετικά με επιλογές για φαγητό έξω. Ξέρεις, εστιατόρια με προσιτές τιμές, με πειραγμένες κουζίνες, με ιδιαίτερα και σχεδόν εξωτικά πιάτα ή με βραβευμένες δημιουργίες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι λίστες αυτές βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Καμία όμως δεν μπορεί να συγκριθεί σε αξιοπιστία, ακρίβεια και ασφαλώς γεύση με εκείνη που περιλαμβάνει τις επιλογές των ίδιων των ανθρώπων του κόσμου της γαστρονομίας. Κορυφαίοι εκπρόσωποι από κάθε έκφανση της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής αποκαλύπτουν τα πιο λατρεμένα τους μέρη για φαγητό, σε μία γκάμα που επεκτείνεται από από μαγειρεία και σουβλατζίδικα μέχρι δημοφιλή διεθνή restos και high end προτάσεις. 

Δημήτρης ΚατριβέσηςΠού και τι τρώνε οι σεφ

Για ένα γρήγορο pit stop προτιμώ το Dope Roasting Co., για τέλειο κρουασάν και καφέ από τον φίλο μου Kamel Saci. Μετά, για παγωτό εμπιστεύομαι το Κόκκιον, που βρίσκεται σχεδόν απέναντι, που το πλαισιώνω με γρήγορη κουβέντα με τον αγαπημένο Βασίλη Παπαματθαίου. Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για yakitori και katsu είναι το Birdman, που είναι ό,τι κοντινότερο υπάρχει σε αυθεντική ιαπωνική μπάρα και μου φέρνει πολλές αναμνήσεις από τον καιρό που ζούσα στην Ιαπωνία. Τέλος, συνηθίζω να πηγαίνω για κυριακάτικη πίτσα στο Alio, στο Χαλάνδρι. Η πίτσα του είναι από τις νόστιμες της Αθήνας.

Δημήτρης Κατριβέσης είναι ο head chef του εστιατορίου Fuga στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

ΣΕΦ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι είμαι άνθρωπος που του αρέσει πολύ να τρώει έξω, και στα αλώνια και στα σαλόνια. Θα με βρει κάποιος να πίνω το πρωί να πίνω τσίπουρα με τον ψαρά μου στην αγορά, συνοδεία του κατάλληλου -φρεσκότατα βρώμικου- μεζέ. Θα φάω ωστόσο και το πρωινό μου στο Queen Bee στο Κολωνάκι. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα μεζεδάκια στα Άργουρα αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ και στο carpaccio καπνιστού ξιφία που κάνει ο Έκτορας Μποτρίνι. Για κρέας, αγαπώ πολύ τον Κρητικό στην Κάντζα, καθώς πέρα από την πρώτη ύλη είναι ένα μαγαζί που θα πηγαίνω και θα ξαναπηγαίνω για τον Σταύρο, που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου - σημαντικό πράγμα να πηγαίνεις κάπου και να βλέπεις αληθινό χαμόγελο. Για σουβλάκι, έχω πλέον δύο αγαπημένα μέρη και τα δύο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης: Το "καθαρό" του Hoocut αλλά και το "βρώμικο" του Κώστα. Για γλυκό, δεν παίζει να μην κάνω μία στάση στο La Maison του Θανάση Τσαγκλιώτη στην Καλλιθέα, που πιστεύω ότι έχει το καλύτερο μιλφέιγ.

*Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι ο chef patron του εστιατορίου CTC. στα Ιλίσια.

Αλέξανδρος ΧαραλαμπόπουλοςΣΕΦ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Για street food εμπιστεύομαι τυφλά το Feyrouz, καθώς λατρεύω τόσο τη σούπα Μαχλούτα όσο και τα Λαχματζούνια του. Θεωρώ εξαιρετική τη δουλειά που κάνει ο Ανδρέας και η οικογένειά του και ανυπομονώ να δοκιμάσω και τα γλυκά από το "αδερφάκι" του, απέναντι - αν και έχω ήδη πάρει μία ιδέα από έναν εξαιρετικό μπακλαβά που με κέρασε πρόσφατα. Επίσης, σε κοντινή απόσταση θα περάσω κάποιες φορές και από τον Κώστα στην Αγίας Ειρήνης για το σουβλάκι του. Για πιο casual καθημερινές καταστάσεις θα προτιμήσω τα Καραμανλίδικα του Φάνη και τις Σεϋχέλλες. Τέλος, όσον αφορά τα πιο δημιουργικά/γαστρονομικά concepts, οι πρώτες μου επιλογές είναι το Artisanal για το φαγητό του Δημήτρη Δημητριάδη και το The Zillers, τόσο για τη θέα όσο και για τα γευστικότατα πιάτα των Φάκλαρη-Σπυρόπουλου.

*Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος είναι ο head chef του εστιατορίου Sense, στο ξενοδοχείο AthensWas.

Αντώνης Βρατσάνος

ΣΕΦ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΡΑΤΣΑΝΟΣ

Είμαι από εκείνους τους τύπους που πηγαίνουν συνεχώς στα ίδια και τα ίδια εστιατόρια μέχρι να τα βαρεθούν. Υπάρχουν ωστόσο 3 μέρη που δεν πρόκειται να αλλάξω με τίποτα. Το ένα είναι το Peccati Di Gola στη Γλυφάδα, που το θεωρώ ένα πάρα πολύ καλό ιταλικό εστιατόριο. Εδώ και μία δεκαετία τρώω το ίδιο ακριβώς πιάτο: Pappardelle con Gamberi e Tartufo. Με παρακαλάνε να δοκιμάσω κάτι άλλο αλλά επιμένω. Και σκέψου πως είναι ένα πιάτο εκτός μενού. Το δεύτερο μέρος είναι η Μπουγιαμπές, στο Παλαιό Φάληρο, ένα παλιό κλασικό εστιατόριο ψαροφαγίας που με πήγαινε όταν ήμουν μικρός ο πατέρας μου και τώρα πηγαίνω εγώ τα δικά μου. Το ομώνυμο πιάτο είναι σίγουρα must taste. Το τρίτο μέρος είναι η ταβέρνα Α και Β, στη Μακρινίτσα Πηλίου. Είχα βρεθεί εκεί πριν 8 χρόνια εντελώς τυχαία, στην εποχή του κυρίου Αλέκου. Πλέον έχει αναλάβει το μαγαζί η κόρη του, Έλσα. Παραμένει μία εξαιρετική ταβέρνα με καταπληκτικές πρώτες ύλες και πολύ μεράκι. Ότι και να πάρεις εκεί είναι εξαιρετικό. Τέλος, για junk food πηγαίνω στα κινέζικα της Ομόνοιας - αν θέλει κάποιος να κάνει το ίδιο, καλό θα είναι να έχει έναν Κινέζο φίλο ή γνωστό μαζί του γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξέρει τι να παραγγείλει. 

*Ο Αντώνης Βρατσάνος είναι ο head sushi chef του Matsuhisa Athens.

Ηλίας ΣκουλάςΣΕΦ ΗΛΙΑΣ ΣΚΟΥΛΑΣ

Ξεκίνησα να τρώω έξω από την εποχή που μεγάλωνα στη Νέα Σμύρνη. Στα Κοτόπουλα του Μάκη και στον Λευτέρη στη Νέα Σμύρνη αλλά και εκτός έδρας, Burger στα Wendys, κεμπάπ στον Θανάση στο Μοναστηράκι και τηγανητό κοτόπουλο στο Golden Bird στη Γλυφάδα. Παρότι το burger είναι κάτι που φτιάχνω συχνά, δεν τρώω εξίσου συχνά κάτι αντίστοιχο έξω. Όταν όμως το κάνω, προτιμώ εκείνα των McDonald's - τα απλούστερα μάλιστα, όχι τα πιο εξεζητημένα εξ' αυτών. Κάτι σαν ένοχη απόλαυση δηλαδή. Τρώω burger και σκέφτομαι το δικό μου επόμενο burger.

Ηλίας Σκουλάς είναι ο σεφ του νέου street food εστιατορίου Yechef και καθηγητής Μαγειρικής στο ΙΕΚ Praxis.

Δήμος Μπαλόπουλος

ΣΕΦ ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Είμαι μάλλον κλασικός. Για βρώμικο πηγαίνω στην καντίνα της Μιχαλακοπούλου και για μεζεδάκια στο νέο κατάστημα από Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, στο Σύνταγμα, Για σουβλάκι επιλέγω την ψησταριά Αράχωβα ή το ψητοπωλείο Ιόνιο. Και τα δύο βρίσκονται στην Πετρούπολη. Στο καθαρά δημιουργικό κομμάτι, ξεχωρίζω εστιατόρια όπως το Simul στο Κολωνάκι, το CTC στα Ιλίσια και το Vezené, πίσω από το ξενοδοχείο Hilton. 

*Ο Δήμος Μπαλόπουλος είναι ο head chef του εστιατορίου ΦΒΚ, στο Παγκράτι.

Στάθης ΧρηστίδηςΣΕΦ ΣΤΑΘΗΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Μου αρέσει πολύ να τρώω σε μαγειρεία και ειδικά σε αυτά της Λ. Αλεξάνδρας. Στο Αυτόφωρο λατρεύω την πανσέτα στο φούρνο με πατάτες και στην Κατσαρόλα τα κορυφαία σουτζουκάκια που παίζουν εκεί έξω και την κοτόσουπα. Και πατσά τρώω σε αυτά. Αγαπημένο μου σουβλατζίδικο είναι το Ολύμπια στο Χαλάνδρι - η σεφταλιά του είναι νόστιμη, αλήτικη και σχεδόν αρχέγονη. Σε "βαράει" εκεί ακριβώς που πρέπει. Επίσης, ο Λευτέρης ο Πολίτης στην Ομόνοια είναι ένα από εκείνα που ξεχωρίζω και που πηγαίνω συχνά. Για κάτι ασιατικό προτιμώ το Mr. Pug και το Gaku Izakaya -και τα δύο στο Χαλάνδρι- που θεωρώ ότι κάνουν τρομερή δουλειά. Όσον αφορά τα high end εστιατόρια, έχω σε τρομερά μεγάλη εκτίμηση το 7 Food Sins στην Πλάκα, που το θεωρώ ένα από τα πιο ανερχόμενα εστιατόρια της Ελλάδας, ίσως και σε επίπεδο αστεριού Michelin, όπως και το Simul στο Κολωνάκι, που μαγειρεύει ο Νίκος Θωμάς

*Ο Στάθης Χρηστίδης είναι σεφ και συνιδιοκτήτης του tiki εστιατορίου Exotic Izakaya, στο Χαλάνδρι. 

Νίκος Θωμάς

ΣΕΦ ΝΙΚΟΣ ΘΩΜΑΣ

Αρχικά να σου πω ότι λατρεύω το ψάρι, τα χόρτα και τα τυριά. Νομίζω ότι δεν θα σταματήσω να τρώω ποτέ ψάρια ψητά στο κάρβουνο. Με χόρτα και φέτα δίπλα. Λατρεύω το Τραβόλτα, το θεωρώ κορυφαίο και μου αρέσει περισσότερο το κοντοσούβλι καλαμαριού καθώς και όλα τα ωμά. Εκτιμώ απεριόριστα τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο και το Sense. Όλο το μενού εκεί είναι εξαιρετικό και αυτό ισχύει και για το Sushimou, στην Πλάκα. Επιπλέον, τρέφω απεριόριστο σεβασμό και για το Nolan του Σωτήρη Κοντιζά - το burger μπακαλιάρου θα μπορούσα να το τρώω κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλά ακόμη αλλά δεν θα σου κρύψω ότι μου αρέσουν πολύ και τα McDonald's. Φροντίζω να τιμώ το McDrive, τουλάχιστον μία φορά στις 10 μέρες. Αγαπημένη επιλογή το Double Cheeseburger, χωρίς πίκλες. 

*O Νίκος Θωμάς είναι ο chef patron του εστιατορίου Simul, στο Κολωνάκι.

Μιχάλης Νουρλόγλου ΣΕΦ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΟΥΡΛΟΓΛΟΥ

Πολλά πράγματα, τρώω γενικά αρκετά. Νομίζω το αγαπημένο μου φαγητό ωστόσο είναι η πίτσα. Παρόλα αυτά έχω κι εγώ, όπως όλοι κάποιες αγαπημένες διευθύνσεις. Μου αρέσει πολύ στον Κρητικό για κρέας, στο Rouan Thai, στο Square Sushi στο Κεφαλάρι, γενικά σε μέρη με καλό φαγητό που μπορώ να πάω με την οικογένειά μου. Τρώω επίσης σε μία ποντιακή πιτσαρία στον Ασπρόπυργο που λέγεται Fartuna (σ.σ. σημαίνει τύχη στα ρώσικα) και φτιάχνει το καλύτερο πεϊνιρλί παγκοσμίως. Πρόκειται για το χατσαπούρι, είναι ποντιακή συνταγή, έχει μέσα ένα τυρί που λέγεται σολογκούνι (θυμίζει γκούντα ή ένταμ αλλά είναι λιγότερο αλμυρό και πιο λαστιχωτό), αυγό και ένα μεγάλο κομμάτι βούτυρο από πάνω, το οποίο λιώνει και γίνεται χαμός. 

Μιχάλης Νουρλόγλου είναι ο head chef του εστιατορίου Première, στο ξενοδοχείο Intercontinental Athens.

Κυριάκος Λιοδάκης

ΣΕΦ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΙΟΔΑΚΗΣ

Τις βραδινές ώρες και φεύγοντας από το Granello, συνηθίζω να πηγαίνω για κλασικό βραστό hot dog στην καντίνα του Johnie Hot Dog στη Λ. Συγγρού. Το θεωρώ από τα καλύτερα στην Αθήνα. Όταν διαθέτω περισσότερο ελεύθερο χρόνο προτιμώ το μικρό ταϊλανδέζικο Tuk Tuk στο Κουκάκι, όπου λατρεύω το Kaeng ped bped yang, δηλαδή το κόκκινο κάρι, με αχνιστό ρύζι ατμού. Τις Κυριακές, μου αρέσει να επισκέπτομαι το Peccati Di Gola στη Γλυφάδα για τα φρέσκα ζυμαρικά με θαλασσινά. 

*Ο Κυριάκος Λιοδάκης είναι pizzaiolo και ιδιοκτήτης του Granello, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.


Διάβασε ακόμη για τη νόστιμη αντεπίθεση της πίτσας, το νέο πρόσωπο της κλασικής πια Cookoovaya, τι συμβαίνει με την ελληνική ψαροφαγία του σήμερα και την πραγματική εμπειρία ενός εστιατορίου με 3 αστέρια Michelin.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το κορυφαίο εστιατόριο σούσι του Τόκιο μόλις έχασε 3 αστέρια Michelin

Και σε καμία περίπτωση δε συνέβη κάτι τέτοιο για λόγους ποιότητας.

Τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου

Η χρυσή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, 20άδα της παγκόσμιας γαστρονομίας αυτή τη στιγμή.