Η τροφοθήκη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Όλα εκείνα τα δευτερεύοντα στοιχεία που θα δώσουν αψάδα και ένταση σε κάθε γιορτινό γεύμα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Δεκεμβρίου 2022

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι λοιπόν. Είσαι σίγουρος πως φρόντισες για τα πάντα; Και βέβαια όχι. Τα μπαχαρικά, όπως και τα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά και οι σάλτσες είναι τα μοναδικά συστατικά που ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί μόνο ένα από αυτά μπορεί να μεταμορφώσει πλήρως ακόμη κι ένα κλασικό πιάτο. Η ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί αρκετά μπαχαρικά, στην πορεία όμως κάποια ξεχάστηκαν, ενώ προστέθηκαν άλλα που προέκυψαν από την υιοθέτηση εκ μέρους μας ασιατικών ή λατινοαμερικάνικων συνταγών.

Ακολουθούν κάποια από τα απαραίτητα new (και όχι τόσο new) classics του γιορτινού τραπεζιού αλλά και πέρα από αυτό.

Ανθός αλατιού

Η τροφοθήκη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιούΞέχνα τα ροζ, τα μαύρα και τα μπλε αλάτια από τα Ιμαλάια, τη Χαβάη και την Περσία. Η χώρα μας είναι θαλασσινά και τα νερά της είναι μοναδικά.

Ο ανθός αλατιού από το Μεσολόγγι, τη Μάνη κι οποιοδήποτε άλλο μέρος, συλλέγεται με το χέρι. Θα το χρησιμοποιήσεις ωμό πάνω από ψητό κρέας ή ψάρι ή σε σαλάτες. Θα σε εκπλήξει ευχάριστα αν το χρησιμοποιήσεις σε σοκολάτα ή καραμέλα.

Γκαράμ Μασάλα

ΓΚΑΡΑΜ ΜΑΣΑΛΑ

Συντίθεται από ένα μίγμα μπαχαρικών κι η σύνθεσή του διαφοροποιείται ελαφρώς από κατασκευαστή σε κατασκεαυστή. Χρησιμοποιείται στο τέλος του μαγειρέματος σε ινδικά και ασιατικά πιάτα και μπορεί να μετατρέψει ένα απλό "κοτόπουλο με ρύζι" σε "μουργκ κάρι".

> Διάβασε ακόμη: Rene Redzepi, ένας προφήτης της γεύσης

Ρας-ελ-χανούτ

ΡΑΣ ΕΛ ΧΑΝΟΥΤ

Αποτελεί το κορυφαίο αρωματικό της βορειοαφρικάνικης αραβικής κουζίνας και συντίθεται από πάνω από 20 διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά. Χρησιμοποιείται σχεδόν παντού (ακόμη και σε μια μους σοκολάτας) και προσθέτει εγγυημένα 1.000 νύχτες σε ένα εορταστικό ethnic dinner. Τη μία πρέπει να τη βάλεις εσύ.

Γλυκόξινη σάλτσα

ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Οι Κινέζοι τη χρησιμοποιούν με χοιρινό, με κοτόπουλο, με όσπρια, με πατάτες, με νουντλ και με ρύζι. Αποτελεί τη βάση μιας μεγάλης ομάδας πιάτων τον οποίων ο αριθμός δεν έχει τέλος. Κάνει τα πάντα πιο 'asian' γαστρονομικά, αρκεί να τα έχεις κόψει κατάλληλα, σε μικρά κομμάτια.

> Διάβασε ακόμη: Δοκιμάζοντας κορυφαίο κρέας στην Olive Wagyu Farm

Πιπέρι

ΠΙΠΕΡΙ

Είναι από τα ελάχιστα μπαχαρικά που δεν χρειάζεται οδηγίες χρήσεως. Πάει παντού, ακόμη και σε πιάτα με τις πιο καυτερές πιπεριές που υπάρχουν: εκτός από την καψάδα, δίνει κυρίως άρωμα. Και γι' αυτό σε μια κουζίνα πρέπει να υπάρχει σε διάφορα χρώματα ή ποικιλίες.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα

Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες