Η τροφοθήκη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Όλα εκείνα τα δευτερεύοντα στοιχεία που θα δώσουν αψάδα και ένταση σε κάθε γιορτινό γεύμα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Δεκεμβρίου 2022

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι λοιπόν. Είσαι σίγουρος πως φρόντισες για τα πάντα; Και βέβαια όχι. Τα μπαχαρικά, όπως και τα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά και οι σάλτσες είναι τα μοναδικά συστατικά που ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί μόνο ένα από αυτά μπορεί να μεταμορφώσει πλήρως ακόμη κι ένα κλασικό πιάτο. Η ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί αρκετά μπαχαρικά, στην πορεία όμως κάποια ξεχάστηκαν, ενώ προστέθηκαν άλλα που προέκυψαν από την υιοθέτηση εκ μέρους μας ασιατικών ή λατινοαμερικάνικων συνταγών.

Ακολουθούν κάποια από τα απαραίτητα new (και όχι τόσο new) classics του γιορτινού τραπεζιού αλλά και πέρα από αυτό.

Ανθός αλατιού

Η τροφοθήκη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιούΞέχνα τα ροζ, τα μαύρα και τα μπλε αλάτια από τα Ιμαλάια, τη Χαβάη και την Περσία. Η χώρα μας είναι θαλασσινά και τα νερά της είναι μοναδικά.

Ο ανθός αλατιού από το Μεσολόγγι, τη Μάνη κι οποιοδήποτε άλλο μέρος, συλλέγεται με το χέρι. Θα το χρησιμοποιήσεις ωμό πάνω από ψητό κρέας ή ψάρι ή σε σαλάτες. Θα σε εκπλήξει ευχάριστα αν το χρησιμοποιήσεις σε σοκολάτα ή καραμέλα.

Γκαράμ Μασάλα

ΓΚΑΡΑΜ ΜΑΣΑΛΑ

Συντίθεται από ένα μίγμα μπαχαρικών κι η σύνθεσή του διαφοροποιείται ελαφρώς από κατασκευαστή σε κατασκεαυστή. Χρησιμοποιείται στο τέλος του μαγειρέματος σε ινδικά και ασιατικά πιάτα και μπορεί να μετατρέψει ένα απλό "κοτόπουλο με ρύζι" σε "μουργκ κάρι".

> Διάβασε ακόμη: Rene Redzepi, ένας προφήτης της γεύσης

Ρας-ελ-χανούτ

ΡΑΣ ΕΛ ΧΑΝΟΥΤ

Αποτελεί το κορυφαίο αρωματικό της βορειοαφρικάνικης αραβικής κουζίνας και συντίθεται από πάνω από 20 διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά. Χρησιμοποιείται σχεδόν παντού (ακόμη και σε μια μους σοκολάτας) και προσθέτει εγγυημένα 1.000 νύχτες σε ένα εορταστικό ethnic dinner. Τη μία πρέπει να τη βάλεις εσύ.

Γλυκόξινη σάλτσα

ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Οι Κινέζοι τη χρησιμοποιούν με χοιρινό, με κοτόπουλο, με όσπρια, με πατάτες, με νουντλ και με ρύζι. Αποτελεί τη βάση μιας μεγάλης ομάδας πιάτων τον οποίων ο αριθμός δεν έχει τέλος. Κάνει τα πάντα πιο 'asian' γαστρονομικά, αρκεί να τα έχεις κόψει κατάλληλα, σε μικρά κομμάτια.

> Διάβασε ακόμη: Δοκιμάζοντας κορυφαίο κρέας στην Olive Wagyu Farm

Πιπέρι

ΠΙΠΕΡΙ

Είναι από τα ελάχιστα μπαχαρικά που δεν χρειάζεται οδηγίες χρήσεως. Πάει παντού, ακόμη και σε πιάτα με τις πιο καυτερές πιπεριές που υπάρχουν: εκτός από την καψάδα, δίνει κυρίως άρωμα. Και γι' αυτό σε μια κουζίνα πρέπει να υπάρχει σε διάφορα χρώματα ή ποικιλίες.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος