Η τροφοθήκη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Όλα εκείνα τα δευτερεύοντα στοιχεία που θα δώσουν αψάδα και ένταση σε κάθε γιορτινό γεύμα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Δεκεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι λοιπόν. Είσαι σίγουρος πως φρόντισες για τα πάντα; Και βέβαια όχι. Τα μπαχαρικά, όπως και τα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά και οι σάλτσες είναι τα μοναδικά συστατικά που ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί μόνο ένα από αυτά μπορεί να μεταμορφώσει πλήρως ακόμη κι ένα κλασικό πιάτο. Η ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί αρκετά μπαχαρικά, στην πορεία όμως κάποια ξεχάστηκαν, ενώ προστέθηκαν άλλα που προέκυψαν από την υιοθέτηση εκ μέρους μας ασιατικών ή λατινοαμερικάνικων συνταγών.

Ακολουθούν κάποια από τα απαραίτητα new (και όχι τόσο new) classics του γιορτινού τραπεζιού αλλά και πέρα από αυτό.

Ανθός αλατιού

Η τροφοθήκη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιούΞέχνα τα ροζ, τα μαύρα και τα μπλε αλάτια από τα Ιμαλάια, τη Χαβάη και την Περσία. Η χώρα μας είναι θαλασσινά και τα νερά της είναι μοναδικά.

Ο ανθός αλατιού από το Μεσολόγγι, τη Μάνη κι οποιοδήποτε άλλο μέρος, συλλέγεται με το χέρι. Θα το χρησιμοποιήσεις ωμό πάνω από ψητό κρέας ή ψάρι ή σε σαλάτες. Θα σε εκπλήξει ευχάριστα αν το χρησιμοποιήσεις σε σοκολάτα ή καραμέλα.

Γκαράμ Μασάλα

ΓΚΑΡΑΜ ΜΑΣΑΛΑ

Συντίθεται από ένα μίγμα μπαχαρικών κι η σύνθεσή του διαφοροποιείται ελαφρώς από κατασκευαστή σε κατασκεαυστή. Χρησιμοποιείται στο τέλος του μαγειρέματος σε ινδικά και ασιατικά πιάτα και μπορεί να μετατρέψει ένα απλό "κοτόπουλο με ρύζι" σε "μουργκ κάρι".

> Διάβασε ακόμη: Rene Redzepi, ένας προφήτης της γεύσης

Ρας-ελ-χανούτ

ΡΑΣ ΕΛ ΧΑΝΟΥΤ

Αποτελεί το κορυφαίο αρωματικό της βορειοαφρικάνικης αραβικής κουζίνας και συντίθεται από πάνω από 20 διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά. Χρησιμοποιείται σχεδόν παντού (ακόμη και σε μια μους σοκολάτας) και προσθέτει εγγυημένα 1.000 νύχτες σε ένα εορταστικό ethnic dinner. Τη μία πρέπει να τη βάλεις εσύ.

Γλυκόξινη σάλτσα

ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Οι Κινέζοι τη χρησιμοποιούν με χοιρινό, με κοτόπουλο, με όσπρια, με πατάτες, με νουντλ και με ρύζι. Αποτελεί τη βάση μιας μεγάλης ομάδας πιάτων τον οποίων ο αριθμός δεν έχει τέλος. Κάνει τα πάντα πιο 'asian' γαστρονομικά, αρκεί να τα έχεις κόψει κατάλληλα, σε μικρά κομμάτια.

> Διάβασε ακόμη: Δοκιμάζοντας κορυφαίο κρέας στην Olive Wagyu Farm

Πιπέρι

ΠΙΠΕΡΙ

Είναι από τα ελάχιστα μπαχαρικά που δεν χρειάζεται οδηγίες χρήσεως. Πάει παντού, ακόμη και σε πιάτα με τις πιο καυτερές πιπεριές που υπάρχουν: εκτός από την καψάδα, δίνει κυρίως άρωμα. Και γι' αυτό σε μια κουζίνα πρέπει να υπάρχει σε διάφορα χρώματα ή ποικιλίες.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Cookoovaya και στο Saint-Tropez

Το σημαντικό αθηναϊκό εστιατόριο ξεκινά το ταξίδι του στην Κυανή Ακτή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

COYA, νόστιμη επιστροφή στη Μύκονο

Μία γευστική λατινοαμερικάνικη εμπειρία, μαζί με εντυπωσιακά πάρτι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το cool fine dining του Jean Charles Métayer στο Le Pavillon

Ο βραβευμένος σεφ συνεχίζει την εξαιρετικά νόστιμη δουλειά στο κομψό εστιατόριο του Χαλανδρίου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Taste of Athens, το γαστρονομικό φεστιβάλ επιστρέφει

Το μεγαλύτερο γαστρονομικό event της χώρας επιστρέφει ανανεωμένο στο Ζάππειο Μέγαρο, πιο νόστιμο, πιο καλοκαιρινό και πιο γεμάτο από ποτέ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της Αθήνας σύμφωνα με το κοινό

Οι νικητές των Tasty Awards 2022, όπως τους ανέδειξαν οι ψήφοι 60.000 ανθρώπων που κινούνται και τρώνε στην πόλη.

Γραφει Νικος Κοντοπουλος