Τα μελομακάρονα είναι το κορυφαίο χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα μελομακάρονα αναδείχθηκαν το κορυφαίο χριστουγεννιάτικο γλυκό στην Ευρώπη από το Taste Atlas, με 4,4/5 αστέρια, αφήνοντας πίσω κορυφαίες γεύσεις άλλων χωρών.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 27 Δεκεμβρίου 2024

Το Taste Atlas, ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός που αναδεικνύει τις καλύτερες γεύσεις του κόσμου, έφερε φέτος τα Χριστούγεννα ακόμη μια διάκριση για τις γεύσεις στην Ελλάδα. Τα μελομακάρονα, το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο έδεσμα, ψηφίστηκαν ως το κορυφαίο γλυκό της Ευρώπης για την εορταστική περίοδο.

Τα υπόλοιπα γλυκά της λίστας

Με βαθμολογία 4,4/5, τα μελομακάρονα ανέβηκαν στην πρώτη θέση της λίστας, αφήνοντας πίσω εμβληματικά γλυκά, όπως το ιταλικό παντόρο (4,1/5) και ο γαλλικός χριστουγεννιάτικος κορμός (3,9/5). Δεν είναι τυχαίο που το γλυκό αυτό, με την πλούσια γεύση και την παραδοσιακή συνταγή, λατρεύεται τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με το Taste Atlas, "αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα είναι σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα". Φτιαγμένα από σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, μέλι, πορτοκάλι, κανέλα και κονιάκ, αυτά τα αρωματικά μπισκότα ψήνονται και στη συνέχεια περιχύνονται με σιρόπι μελιού, ολοκληρώνοντας την εμπειρία με μια γενναιόδωρη δόση τριμμένου καρυδιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη θέση φιγουράρει μαζί τους και ο μπακλαβάς, που αναφέρεται ως γλυκό της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, η ελληνική παράδοση ξεχώρισε και με την καρυδόπιτα, η οποία κατέλαβε θέση στη λίστα με βαθμολογία 3,8.

Η επιτυχία των μελομακάρονων βασίζεται στην απλότητα και την ποιότητα των υλικών. Όπως φαίνεται, κανένα άλλο γλυκό δεν καταφέρνει να τα συνδυάσει τόσο αρμονικά κι έτσι έχουμε το απόλυτο γλυκό για τα Χριστούγεννα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα