Τι πρέπει να ξέρετε αν αγοράζετε μαχαίρια για κρέας

Αναβαθμίστε το τραπέζι σας με τα σωστά μαχαίρια για κρέας. Είτε κόβετε μια ζουμερή μπριζόλα είτε καλοψημένο κοτόπουλο, δείτε πώς πρέπει να επιλέξετε το ιδανικό σετ για καθαρό κόψιμο και ευκολία στη χρήση.

Τα μαχαίρια για κρέας μπορεί να φαίνονται περιττή πολυτέλεια, αλλά είναι πραγματικά χρήσιμα για κάθε κουζίνα.

Είτε κόβετε μια ζουμερή μπριζόλα, ψητό κοτόπουλο ή ακόμη και λαχανικά όπως τα μανιτάρια portobello, τα σωστά μαχαίρια προσφέρουν καθαρά κοψίματα και απόλυτο έλεγχο. Τι πρέπει όμως να προσέξετε πριν την αγορά τους;

Ίσια ή οδοντωτή λάμα;

Για χρόνια, πολλοί πίστευαν πως τα μαχαίρια για κρέας πρέπει να είναι οδοντωτά. Τα οδοντωτά μαχαίρια είναι όντως χρήσιμα για τρόφιμα με σκληρή εξωτερική υφή, όπως ψωμί ή ντομάτες. Ωστόσο, δεν χρειάζονται πάντα για το κρέας. Σε τρυφερά κομμάτια, η υπερβολική οδόντωση μπορεί να σχίσει το κρέας αντί να το κόψει καθαρά. Τα μαχαίρια με ίσια λάμα είναι πιο κατάλληλα για τέτοιες περιπτώσεις και μπορούν να ακονιστούν εύκολα στο σπίτι, διασφαλίζοντας μακροχρόνια χρήση και ακρίβεια.

Βάρος και ποιότητα

Το βάρος του μαχαιριού επηρεάζει την άνεση και την ευκολία στο κόψιμο. Βαρύτερα μαχαίρια διευκολύνουν την κοπή χοντρών κομματιών κρέατος, καθώς η κατανομή του βάρους κάνει μέρος της δουλειάς για εσάς. Τα πιο ελαφριά μαχαίρια είναι ιδανικά για πιο τρυφερά κομμάτια, αλλά μην θυσιάσετε την ποιότητα για το βάρος.

ΚρέαςiStock

Αναζητήστε μαχαίρια με πλήρη λάμα (full tang), στα οποία το μέταλλο διατρέχει όλη τη λαβή, και προτιμήστε μοντέλα με ορατά πριτσίνια για μεγαλύτερη αντοχή.

Τι κόβετε συνήθως;

Το φαγητό που κόβετε καθορίζει και το είδος του μαχαιριού που χρειάζεστε. Για σκληρές υφές όπως κρούστα ψητού ή λαχανικά με ίνες, τα οδοντωτά μαχαίρια είναι η καλύτερη επιλογή. Αντίθετα, για τρυφερά κρέατα όπως φιλέτο, βραστό ή μαγειρεμένα μανιτάρια, τα ίσια μαχαίρια προσφέρουν ακριβέστερο κόψιμο.

Εάν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε ένα κατάστημα και δοκιμάστε τα μαχαίρια για να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα. Και θυμηθείτε, ένα καλό σετ μαχαιριών για κρέας είναι επένδυση που αξίζει, είτε πρόκειται για το καθημερινό σας τραπέζι είτε για ιδιαίτερες περιστάσεις.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα