Τα μαχαίρια για κρέας μπορεί να φαίνονται περιττή πολυτέλεια, αλλά είναι πραγματικά χρήσιμα για κάθε κουζίνα.

Είτε κόβετε μια ζουμερή μπριζόλα, ψητό κοτόπουλο ή ακόμη και λαχανικά όπως τα μανιτάρια portobello, τα σωστά μαχαίρια προσφέρουν καθαρά κοψίματα και απόλυτο έλεγχο. Τι πρέπει όμως να προσέξετε πριν την αγορά τους;

Ίσια ή οδοντωτή λάμα;

Για χρόνια, πολλοί πίστευαν πως τα μαχαίρια για κρέας πρέπει να είναι οδοντωτά. Τα οδοντωτά μαχαίρια είναι όντως χρήσιμα για τρόφιμα με σκληρή εξωτερική υφή, όπως ψωμί ή ντομάτες. Ωστόσο, δεν χρειάζονται πάντα για το κρέας. Σε τρυφερά κομμάτια, η υπερβολική οδόντωση μπορεί να σχίσει το κρέας αντί να το κόψει καθαρά. Τα μαχαίρια με ίσια λάμα είναι πιο κατάλληλα για τέτοιες περιπτώσεις και μπορούν να ακονιστούν εύκολα στο σπίτι, διασφαλίζοντας μακροχρόνια χρήση και ακρίβεια.

Βάρος και ποιότητα

Το βάρος του μαχαιριού επηρεάζει την άνεση και την ευκολία στο κόψιμο. Βαρύτερα μαχαίρια διευκολύνουν την κοπή χοντρών κομματιών κρέατος, καθώς η κατανομή του βάρους κάνει μέρος της δουλειάς για εσάς. Τα πιο ελαφριά μαχαίρια είναι ιδανικά για πιο τρυφερά κομμάτια, αλλά μην θυσιάσετε την ποιότητα για το βάρος.

iStock

Αναζητήστε μαχαίρια με πλήρη λάμα (full tang), στα οποία το μέταλλο διατρέχει όλη τη λαβή, και προτιμήστε μοντέλα με ορατά πριτσίνια για μεγαλύτερη αντοχή.

Τι κόβετε συνήθως;

Το φαγητό που κόβετε καθορίζει και το είδος του μαχαιριού που χρειάζεστε. Για σκληρές υφές όπως κρούστα ψητού ή λαχανικά με ίνες, τα οδοντωτά μαχαίρια είναι η καλύτερη επιλογή. Αντίθετα, για τρυφερά κρέατα όπως φιλέτο, βραστό ή μαγειρεμένα μανιτάρια, τα ίσια μαχαίρια προσφέρουν ακριβέστερο κόψιμο.

Εάν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε ένα κατάστημα και δοκιμάστε τα μαχαίρια για να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα. Και θυμηθείτε, ένα καλό σετ μαχαιριών για κρέας είναι επένδυση που αξίζει, είτε πρόκειται για το καθημερινό σας τραπέζι είτε για ιδιαίτερες περιστάσεις.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.