
Πώς να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν
Χρυσαφένιο, τραγανό, βουτυρένιο. Το κρουασάν είναι η απόλυτη απόλαυση που αξίζει να γιορτάσεις! Ανακάλυψε την ιστορία του, πώς έγινε το σύμβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και πώς να το απολαύσεις σωστά την Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν.
Τραγανό, βουτυρένιο και ακαταμάχητα νόστιμο. Σήμερα, 30 Ιανουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν – και αυτό σημαίνει πως έχουμε την τέλεια δικαιολογία να απολαύσουμε αυτό το γευστικό θαύμα χωρίς τύψεις.
Μπορεί να το έχουμε ταυτίσει με τη Γαλλία, όμως η καταγωγή του βρίσκεται… στην Αυστρία! Οι Αυστριακοί φουρνάρηδες του 17ου αιώνα έφτιαχναν ένα γλυκό σε σχήμα ημισέληνου, το kipferl, που έμελλε να γίνει ο "προπάππους" του κρουασάν.
Πότε πήρε τη σκυτάλη η Γαλλία
Όταν ο Αυστριακός αρτοποιός August Zang άνοιξε ένα βιεννέζικο φούρνο στο Παρίσι το 1830, οι Γάλλοι – ως μάγοι της γαστρονομίας – πήραν την αρχική συνταγή, πρόσθεσαν περισσότερο βούτυρο, τελειοποίησαν την τεχνική και… voilà! Γεννήθηκε το κρουασάν που όλοι ξέρουμε και λατρεύουμε.
Γιατί τα κρουασάν είναι τόσο αφράτα;
Το μυστικό είναι η διαδικασία της "φυλλοποίησης" (lamination). Πρόκειται για την τέχνη του να διπλώνεις ζύμη και βούτυρο ξανά και ξανά. Αυτή η τεχνική δημιουργεί εκατοντάδες λεπτές στρώσεις που, όταν ψήνονται, φουσκώνουν και γίνονται απίστευτα τραγανές. Αν έχεις φάει ποτέ κρουασάν και άφησες έναν… χαμό από ψίχουλα γύρω σου, τώρα ξέρεις γιατί.

Τα κρουασάν σε όλο τον κόσμο
Το κρουασάν μπορεί να τελειοποιήθηκε στη Γαλλία, αλλά έχει αποκτήσει πολλές διαφορετικές εκδοχές ανά τον κόσμο:
Ιταλία: Το cornetto είναι λίγο πιο γλυκό και πιο μαλακό.
Αργεντινή: Οι medialunas είναι πιο πυκνές και γυαλιστερές, με μια ελαφρώς καραμελωμένη κρούστα.
Ιαπωνία: Το croissant taiyaki είναι μια κρουασανένια εκδοχή του παραδοσιακού ψαροειδούς γλυκού taiyaki, γεμιστό με κρέμα ή κόκκινα φασόλια.
Νότια Αφρική: Τα κρουασάν απολαμβάνονται με ό,τι μπορείς να φανταστείς – από βούτυρο και τυρί μέχρι biltong και chutney.
Πώς να το γιορτάσεις σωστά
- Φάε ένα κρουασάν. Εννοείται.
- Φτιάξε το δικό σου. Αν έχεις χρόνο, υπομονή και ένα μεγάλο ψυγείο, δοκίμασέ το.
- Βρες το καλύτερο της πόλης. Από ένα γαλλικό μπιστρό μέχρι το αγαπημένο σου café, αξίζεις το καλύτερο.
- Πειραματίσου με γέμιση. Από το κλασικό βούτυρο μέχρι bacon ή σοκολάτα, υπάρχει μια γεύση για όλους.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα