Πώς να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν

Χρυσαφένιο, τραγανό, βουτυρένιο. Το κρουασάν είναι η απόλυτη απόλαυση που αξίζει να γιορτάσεις! Ανακάλυψε την ιστορία του, πώς έγινε το σύμβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και πώς να το απολαύσεις σωστά την Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν.

Τραγανό, βουτυρένιο και ακαταμάχητα νόστιμο. Σήμερα, 30 Ιανουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν – και αυτό σημαίνει πως έχουμε την τέλεια δικαιολογία να απολαύσουμε αυτό το γευστικό θαύμα χωρίς τύψεις.

Μπορεί να το έχουμε ταυτίσει με τη Γαλλία, όμως η καταγωγή του βρίσκεται… στην Αυστρία! Οι Αυστριακοί φουρνάρηδες του 17ου αιώνα έφτιαχναν ένα γλυκό σε σχήμα ημισέληνου, το kipferl, που έμελλε να γίνει ο "προπάππους" του κρουασάν.

Πότε πήρε τη σκυτάλη η Γαλλία

Όταν ο Αυστριακός αρτοποιός August Zang άνοιξε ένα βιεννέζικο φούρνο στο Παρίσι το 1830, οι Γάλλοι – ως μάγοι της γαστρονομίας – πήραν την αρχική συνταγή, πρόσθεσαν περισσότερο βούτυρο, τελειοποίησαν την τεχνική και… voilà! Γεννήθηκε το κρουασάν που όλοι ξέρουμε και λατρεύουμε.

Γιατί τα κρουασάν είναι τόσο αφράτα;

Το μυστικό είναι η διαδικασία της "φυλλοποίησης" (lamination). Πρόκειται για την τέχνη του να διπλώνεις ζύμη και βούτυρο ξανά και ξανά. Αυτή η τεχνική δημιουργεί εκατοντάδες λεπτές στρώσεις που, όταν ψήνονται, φουσκώνουν και γίνονται απίστευτα τραγανές. Αν έχεις φάει ποτέ κρουασάν και άφησες έναν… χαμό από ψίχουλα γύρω σου, τώρα ξέρεις γιατί.

ΚρουασάνiStock

Τα κρουασάν σε όλο τον κόσμο

Το κρουασάν μπορεί να τελειοποιήθηκε στη Γαλλία, αλλά έχει αποκτήσει πολλές διαφορετικές εκδοχές ανά τον κόσμο:

Ιταλία: Το cornetto είναι λίγο πιο γλυκό και πιο μαλακό.

Αργεντινή: Οι medialunas είναι πιο πυκνές και γυαλιστερές, με μια ελαφρώς καραμελωμένη κρούστα.

Ιαπωνία: Το croissant taiyaki είναι μια κρουασανένια εκδοχή του παραδοσιακού ψαροειδούς γλυκού taiyaki, γεμιστό με κρέμα ή κόκκινα φασόλια.

Νότια Αφρική: Τα κρουασάν απολαμβάνονται με ό,τι μπορείς να φανταστείς – από βούτυρο και τυρί μέχρι biltong και chutney.

Πώς να το γιορτάσεις σωστά

  • Φάε ένα κρουασάν. Εννοείται.
  • Φτιάξε το δικό σου. Αν έχεις χρόνο, υπομονή και ένα μεγάλο ψυγείο, δοκίμασέ το.
  • Βρες το καλύτερο της πόλης. Από ένα γαλλικό μπιστρό μέχρι το αγαπημένο σου café, αξίζεις το καλύτερο.
  • Πειραματίσου με γέμιση. Από το κλασικό βούτυρο μέχρι bacon ή σοκολάτα, υπάρχει μια γεύση για όλους.

 Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.