Η ελληνική κουζίνα είναι η κορυφαία στον κόσμο (ξανά), σύμφωνα με το Taste Atlas

Η ελληνική κουζίνα ξανά στην κορυφή του κόσμου. Το Taste Atlas τη βαθμολόγησε ως την καλύτερη διεθνώς, αφήνοντας πίσω Ιταλία, Μεξικό και Ισπανία.

Γράφει: Esquire Editors 04 Ιουλίου 2025

Δεν είναι απλώς υποκειμενική άποψη ή κάτι που χαιρόμαστε μεταξύ μας. Είναι επίσημο — και με τη σφραγίδα του Taste Atlas. Η ελληνική κουζίνα αναδείχθηκε, για άλλη μια φορά, ως η κορυφαία στον κόσμο, με βάση χιλιάδες αξιολογήσεις από foodies, ταξιδιώτες και λάτρεις της γεύσης.

"Είμαστε στα μισά του χρόνου. Πού να πάμε για καλοκαιρινές διακοπές; Κάπου με το καλύτερο φαγητό, φυσικά!", γράφει η πλατφόρμα, η οποία έχει χτίσει τη φήμη της πάνω στην αξιολόγηση τοπικών κουζινών, πιάτων και εστιατορίων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη

Η λίστα του Taste Atlas βασίστηκε σε 477.287 έγκυρες αξιολογήσεις για 15.478 διαφορετικά φαγητά, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο χάρτη γεύσεων όπου η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη. Κι αυτό δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα, όταν ο ανταγωνισμός περιλαμβάνει "γίγαντες" της παγκόσμιας γαστρονομίας, όπως η Ιταλία, το Μεξικό και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι κουζίνες που κέρδισαν τις υψηλότερες μέσες βαθμολογίες είναι οι εξής:

  1. Ελλάδα
  2. Ιταλία
  3. Μεξικό
  4. Ισπανία
  5. Πορτογαλία
  6. Τουρκία
  7. Ινδονησία
  8. Γαλλία
  9. Ιαπωνία
  10. Κίνα

Αξίζει να σημειωθεί πως στην 50ή θέση βρίσκεται η Κύπρος, ενώ στην 100ή η Νικαράγουα, επιβεβαιώνοντας πως η Μεσόγειος διατηρεί σταθερά την κυριαρχία της στο παγκόσμιο γαστρονομικό στερέωμα.

Η νέα αυτή πρωτιά της ελληνικής κουζίνας, πέρα από αναγνώριση, αποτελεί και υπενθύμιση ότι η γαστρονομία μας δεν είναι απλώς παράδοση. Είναι εμπειρία. Είναι πολιτισμός. Είναι λόγος για να ταξιδέψει κάποιος μέχρι εδώ. Αν ψάχνεις λοιπόν πού να φας καλά αυτό το καλοκαίρι, τώρα ξέρεις. Δεν θα βρεις πουθενά αλλού καλύτερα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα