Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2025

Τα The World's 50 Best Restaurants 2025 έγιναν γνωστά, με το περουάνικο Maido από τη Λίμα, να βρίσκεται στο Νο.1 του σύμπαντος της γεύσης.

Ο κόσμος της γαστρονομίας συγκεντρώθηκε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στο Τορίνο, για να γιορτάσει και να αναγνωρίσει τα The World’s 50 Best Restaurants 2025, με το Maido από τη Λίμα του Περού (κεντρική φωτό) να ανακηρύσσεται ως το Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο για το έτος που διανύουμε. Η τελετή απονομής φιλοξενήθηκε στο Lingotto Fiere, με τη λίστα του έγκριτου θεσμού να συγκεντρώνει γαστρονομικό ταλέντο από 22 χώρες σε πέντε ηπείρους.

Από τη Λίμα, ξανά

Το Maido, το εστιατόριο της Λίμα που διευθύνει ο σεφ και ιδιοκτήτης Mitsuharu 'Micha' Tsumura, αναδείχθηκε το κορυφαίο του κόσμου για το 2025, διαδεχόμενο το Disfrutar της Βαρκελώνης, νικητή του 2024, το οποίο πλέον έχει ανεβεί στο πάνθεον των Best of the Best. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ακόμη εστιατόριο από την περουβιανή πρωτεύουσα, το Central, είχε βρεθεί στο νο.1 στην αντίστοιχη λίστα του 2023.

Από την 5η θέση στη λίστα του 2024, το Maido αποτελεί υπόδειγμα κουζίνας Nikkei, συνδυάζοντας σχολαστικές ιαπωνικές τεχνικές με ζωντανά περουβιανά υλικά, δημιουργώντας μια γαστρονομική εμπειρία πλούσια σε πολιτισμό και ταυτόχρονα καινοτόμα. 

Το όνομα του εστιατορίου προέρχεται από έναν ιαπωνικό χαιρετισμό: "Maido!" – η πρώτη λέξη που ακούν οι επισκέπτες καθώς τους καλωσορίζει θερμά η ομάδα του σεφ Micha. Κάτι περισσότερο από 15 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Maido παραμένει πιστό στη φιλοσοφία του, παρουσιάζοντας τα καλύτερα τοπικά υλικά, προσαρμοσμένα στις εποχές, μέσα από ένα μενού γευσιγνωσίας που περιλαμβάνει 10+ πιάτα. 

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2025

"Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη λίστα των The World’s 50 Best Restaurants 2025 και τιμούμε το Maido ως το Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο. Υπό την ηγεσία του εξαιρετικού Micha Tsumura, η ομάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αφοσίωση, ενσωματώνοντας αρμονικά ιαπωνικές τεχνικές με παραδοσιακά περουβιανά συστατικά για να δημιουργήσει πιάτα που εντυπωσιάζουν και εκπλήσσουν. Η φετινή λίστα γιορτάζει την αριστεία στη γαστρονομία σε 22 χώρες, με 10 νέες εισόδους στη λίστα 1-50, υπογραμμίζοντας τη διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια εκτίμηση για τη διαφορετικότητα, τη δημιουργικότητα και την αριστεία στη φιλοξενία" ανέφερε μεταξύ άλλων ο William Drew, Director of Content των The World’s 50 Best Restaurants.

Maido 3
Maido 1

Στη δεύτερη και τρίτη θέση των The World’s 50 Best Restaurants ακολουθούν το Asador Etxebarri (Νο.2) στο Atxondo της Ισπανίας και το Quintonil (Νο.3) στην Πόλη του Μεξικού.

Ο Albert Adrià, σεφ-ιδιοκτήτης του Enigma (Νο.34), κέρδισε το Estrella Damm Chefs' Choice Award 2025. Πρόκειται για το μοναδικό βραβείο που ψηφίζεται από συναδέλφους (του) σεφ και αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του στη δημιουργική κουζίνα, καθώς είναι ένας τύπος που συνεχίζει να επηρεάζει τη σύγχρονη γαστρονομία μέσω της ξεχωριστής παρουσίας του Enigma στη διεθνή εστιατορική σκηνή.

Ο περίφημος Massimo Bottura και η σύντροφός του Lara Gilmore έλαβαν από κοινού το Woodford Reserve Icon Award. Το δυναμικό δίδυμο ηγείται της παγκόσμιας γαστρονομίας, όντας γνωστό για την καινοτομία του και τον κοινωνικό του αντίκτυπο. Μαζί διευθύνουν την Osteria Francescana, που ψηφίστηκε Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο το 2016 και το 2018, και τον ξενώνα Casa Maria Luigia στη Μόντενα. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Food for Soul και το Tortellante Project, προάγουν τη βιωσιμότητα και την ένταξη, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο της φιλοξενίας στην κοινωνία.

Ο Maxime Frédéric αναδείχθηκε Καλύτερος Ζαχαροπλάστης στον Κόσμο για το 2025. Ως Pastry Chef στα Cheval Blanc Paris και Plénitude (Νο.14), έχει θέσει νέα πρότυπα στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική με την περίτεχνη προσέγγισή του και την αφοσίωσή του στην τελειότητα.

Δέκα εστιατόρια κάνουν το ντεμπούτο τους στη λίστα 1-50 φέτος, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Potong (Νο.13) και Nusara (Νο.35) στη Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη.
  • Atelier Moessmer Norbert Niederkofler (Νο.20) στο Μπρούνικο, Ιταλία.
  • Mérito (Νο.26) στη Λίμα, Περού.
  • Lasai (Νο.28) στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία.
  • Enigma (Νο.34) στη Βαρκελώνη, Ισπανία.
  • Kadeau (Νο.41) στην Κοπεγχάγη, Δανία
  • Vyn (Νο.47) στο Skillinge, Σουηδία.
  • Celele (Νο.48) στην Καρθαγένη, Κολομβία.
  • Restaurant Jan (Νο.50) στο Μόναχο, Γερμανία.

Τέσσερα ακόμα εστιατόρια επανεμφανίζονται στη λίστα:

  • Narisawa (Νο.21) στο Τόκιο, Ιαπωνία.
  • Le Calandre (Νο.31) στο Rubano, Ιταλία.
  • Orfali Bros (Νο.37) στο Ντουμπάι, ΗΑΕ.
  • La Cime (Νο.44) στην Οσάκα, Ιαπωνία.

Το εστιατόριο Potong της σεφ Pichaya ‘Pam’ Soontornyanakij στην Μπανγκόκ (Νο.13) λαμβάνει το Highest New Entry Award 2025, ενώ το Ikoyi (Νο.15) στο Λονδίνο λαμβάνει το Highest Climber Award 2025, ανεβαίνοντας 27 θέσεις από τη λίστα του 2024.

Το βραβείο Καλύτερου Σομελιέ στον Κόσμο απονέμεται στον Mohamed Benabdallah, επικεφαλής σομελιέ και υπεύθυνο του εστιατορίου Asador Etxebarri στην Ισπανία, για τη βαθιά γνώση του στο κρασί και τις εξαιρετικές ικανότητές του στους συνδυασμούς με το φαγητό.

Το Celele (Νο.48) στην Καρθαγένη τιμάται με το Sustainable Restaurant Award για τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα και τη διατήρηση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Καραϊβικής της Κολομβίας. Το 90% των υλικών του προέρχονται τοπικά, πολλά από τη φύση, και συνεργάζεται με τοπικές κοινότητες και περιβαλλοντικούς φορείς για ένα εποχιακό μενού που στηρίζει τη βιοποικιλότητα και τις παραδοσιακές πρακτικές.

Αναλυτικά η λίστα των The World's 50 Best Restaurants για το 2025

  1. Maido – Λίμα, Περού
  2. Asador Etxebarri – Ατσόντο, Ισπανία
  3. Quintonil – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  4. Diverxo – Μαδρίτη, Ισπανία
  5. Alchemist – Κοπεγχάγη, Δανία
  6. Gaggan – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  7. Sézanne – Τόκιο, Ιαπωνία
  8. Table by Bruno Verjus – Παρίσι, Γαλλία
  9. Kjolle – Λίμα, Περού
  10. Don Julio – Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
  11. Wing – Χονγκ Κονγκ, Κίνα
  12. Atomix – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  13. Potong – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  14. Plénitude – Παρίσι, Γαλλία
  15. Ikoyi – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  16. Lido 84 – Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία
  17. Sorn – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  18. Reale – Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία
  19. The Chairman – Χονγκ Κονγκ, Κίνα
  20. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler – Μπρούνικο, Ιταλία
  21. Narisawa – Τόκιο, Ιαπωνία
  22. Sühring – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  23. Boragó – Σαντιάγο, Χιλή
  24. Elkano – Γκετάρια, Ισπανία
  25. Odette – Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη
  26. Mérito – Λίμα, Περού
  27. Trèsind Studio – Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  28. Lasai – Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
  29. Mingles – Σεούλ, Νότια Κορέα
  30. Le Du – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  31. Le Calandre – Ρουμπάνο, Ιταλία
  32. Piazza Duomo – Άλμπα, Ιταλία
  33. Steirereck – Βιέννη, Αυστρία
  34. Enigma – Βαρκελώνη, Ισπανία
  35. Nusara – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  36. Florilège – Τόκιο, Ιαπωνία
  37. Orfali Bros – Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  38. Frantzén – Στοκχόλμη, Σουηδία
  39. Mayta – Λίμα, Περού
  40. Septime – Παρίσι, Γαλλία
  41. Kadeau – Κοπεγχάγη, Δανία
  42. Belcanto – Λισαβόνα, Πορτογαλία
  43. Uliassi – Σενιγκάλια, Ιταλία
  44. La Cime – Οσάκα, Ιαπωνία
  45. Arpège – Παρίσι, Γαλλία
  46. Rosetta – Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
  47. Vyn – Σκίλινγκε, Σουηδία
  48. Celele – Καρταχένα, Κολομβία
  49. Kol – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  50. Restaurant Jan – Μόναχο, Γερμανία

Ούτε αυτή τη φορά κάποιο ελληνικό εστιατόριο κατόρθωσε να τρυπώσει στη λίστα - το ίδιο συνέβη και σε εκείνη των 51-100, που έγινε γνωστή μερικές ημέρες πριν. Γεγονός που μαρτυρά πως κάτι πρέπει να αλλάξει ως προς την καινοτομία και την πρωτοπορία στα γευστικά σποτ της χώρας, καθώς επίσης να συμβεί και μία πολύ οργανωμένη, σοβαρή και ενδελεχής προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αν, βέβαια, είναι κάτι που μας αφορά η εν λόγω κατάταξη. 

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα