Τα μόνα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζεις για την κορεάτικη κουζίνα

Short guide για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ασιατικές κουζίνες.

Δεν έχει τη δημοφιλία των γειτονικών κουζινών όπως η ιαπωνική, η κινέζικη ή εκείνης της Ταϊλάνδης. Η κορεάτικη γαστρονομία όμως διαθέτει τη δική της ξεχωριστή παράδοση και γοητεία. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως μετά Το Παιχνίδι του Καλαμαριού και τη γενικότερη αντεπίθεση της K-Pop, ίσως έχει την ευκαιρία της στις γαστρονομικές τάσεις του πλανήτη.

Οι ρίζες

Έχει τις ρίζες της στις αρχαίες νομαδικές κοινότητες της Κορέας και της Μαντζουρίας, εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε στις αλλαγές του πολιτικού, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος (κυρίως στη Νότια Κορέα) - για παράδειγμα, οι Πορτογάλοι εξερευνητές έφεραν για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα τις πιπεριές τσίλι στη χώρα και αυτές μέχρι τον 18ο αιώνα είχαν εξελιχθεί σε βασικό συστατικό της κουζίνας της. 

Η τελευταία θα λέγαμε πως βασίζεται σήμερα στο σησαμέλαιο και τη σάλτσα σόγιας, το ρύζι και το τζίντζερ, την γκότσουτζανγκ (ζύμη τσίλι) και το λάχανο νάπα (το κινέζικο λάχανο). Δύο όμως άλλα πράγματα είναι εκείνα που την καθιστούν αναγνωρίσιμη: Το μαριναρισμένο κρέας και οι ζυμώσεις.

Τα μόνα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζεις για την κορεάτικη κουζίνα
Τσίοτ- γκάρακ, έτσι ονομάζονται τα κορεάτικα τσόπστικ

Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις άλλες ασιατικές κουζίνες έχει να κάνει με τα τσόπστικ: τα κορεάτικα είναι φτιαγμένα από μέταλλο και όχι από ξύλο, πόσο μάλλον από μπαμπού.

Ακόμη, αλλάζει και το σχήμα τους, καθώς είναι πιο επίπεδα και γωνιώδη, σαν ιδιόμορφες πυραμίδες με τετραγωνική βάση. 

Τα βασικά

Αν χρειάζεται να γνωρίζεις τρία μόνο πιάτα/ υλικά, αυτά είναι το κίμτσι, το μπίμπιμπαπ και το μπουλγκόγκι. 

ΚΙΜΤΣΙ
Κίμτσι, υπεράνω όλων

Το πιο διάσημο ίσως συστατικό της κορεάτικης κουζίνας είναι το κίμτσι. Λάχανο τουρσί με μπαχαρικά (καθώς και τσίλι και σκόρδο) το οποίο έχει ζυμωθεί, που μπορεί να παίξει το ρόλο συνοδευτικού, ορεκτικού, προσθήκης σε ομελέτα ή ρύζι κλπ.

Αναλόγως της ζύμωσης διαχωρίζεται σε καλοκαιρινό (φρέσκο και τραγανό) και σε χειμερινό κίμτσι (με πιο πικάντικη γεύση).

Όπως κάθε ζυμωμένο τρόφιμο, είναι πολύ πλούσιο σε προβιοτικά και φυτικές ίνες, συν το ότι έχει λίγες θερμίδες. Μία γεύση που καθιστά ξεκάθαρη την εικόνα που έχει ο δυτικός κόσμος για την κουζίνα της ασιατικής χώρας: αν δεν υπάρχει κίμτσι, δεν είναι κορεάτικο. 

ΜΠΙΜΠΙΜΠΑΠ
Μπίμπιμπαπ σε πλήρη εκδοχή

Ένα από τα πιο παραδοσιακά όμως είναι το μπίμπιμπαπ, που στην κυριολεξία σημαίνει μεικτό ρύζι. Πρόκειται για ένα μπολ με ζεστό, λευκό ρύζι που πλαισιώνεται με τσιγαριστά λαχανικά και γκότσουτζανγκ και στο οποίο προστίθεται συνήθως τηγανητό αυγό ή κρέας σε φέτες. Τα συστατικά πρέπει να ανακατευθούν καλά. 

Last but not least, το μπουλγκόγκι

Τι είναι αυτός ακριβώς; Ας πούμε, ο ευθύς παραλληλισμός των Κορεατών με το δυτικό μπάρμπεκιου και η απάντησή τους σε αυτό. Στην κυριολεξία μεταφράζεται ως κρέας της φωτιάς και στην ουσία είναι ο τρόπος ψησίματος κομματιών χοιρινού ή μοσχαριού.

> Διάβασε ακόμη: Η (μάλλον) καλύτερη αλυσίδα fast food του πλανήτη

Τα bulgogi restaurants μάλιστα στην Κορέα, διαθέτουν μίνι ψησταριά ενσωματωμένη στο κέντρο κάθε τραπεζιού, με το κρέας να καταφθάνει σε αυτό μαριναρισμένο (ασφαλώς ωμό) και δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να το ψήσει όσο επιθυμεί ο ίδιος. Πλαισιώνεται από συνοδευτικά όπως η σάλτσα σόγιας, τα μανιτάρια ενόκι, το κίμτσι κ.α.

ΜΠΟΥΛΓΚΟΓΚΙ
Ένα χαρακτηριστικό πιάτο μπουλγκόγκι

Μια εύλογη απορία που μπορεί να δημιουργηθεί σε κάποιον είναι τι μπορεί να πιει κάποιος για να συνοδεύσει τη συγκεκριμένη κουζίνα. Η απάντηση είναι μακγεόλι ή πιο απλά μακκόλι.

> Διάβασε ακόμη: Τα ελληνικά εστιατόρια του οδηγού Michelin για το 2021

Πρόκειται για ένα κρασί από ζυμωμένο ρύζι, με λευκό χρώμα, ελαφρώς γαλακτώδη υφή και ελαφρώς sparkling αίσθηση, που έχει γλυκόπικρη γεύση. Σε άλλους θυμίζει λικέρ, σε κάποιους άλλους μια πιο ήπια βότκα. Αν σου ακούγεται περίεργο αυτό, υπάρχουν πάντοτε οι κορεάτικες μπύρες, με ετικέτες όπως οι Hite, Cass και OB Lager.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα