Η (μάλλον) καλύτερη αλυσίδα fast food του πλανήτη

Μεγάλες αλήθειες με αφορμή τη σημερινή #FastFoodDay: Tα Five Guys παίζουν σε άλλο επίπεδο.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Είμαι κάτι παραπάνω από φανατικός των Five Guys. Τα έχω τιμήσει πολλάκις σε Λονδίνο, Ρότερνταμ, Χάγη, Άμστερνταμ και Παρίσι. Και κάθε, μα κάθε, φορά το απολαμβάνω όλο και περισσότερο. Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που η αμερικανική αλυσίδα που ξεκίνησαν οι αδερφοί Murrell διαθέτει ίσως τα νοστιμότερα εστιατόρια fast food που υπάρχουν. Και αυτό δεν είναι κάτι που στηρίζεται μόνο στη δική μου κρίση αλλά και σε εκατομμυρίων άλλων foodies που ξέρουν πώς να εκτιμήσουν τα καλοφτιαγμένα burgers και τις πραγματικά κεφλίδικες τηγανητές πατάτες. 

Fast Food που δεν είναι fast food

Το πρώτο στοιχείο που γίνεται εύκολα αντιληπτό στα Five Guys είναι πως ουσιαστικά δεν φτιάχνουν fast food. Τουλάχιστον όχι με την πρόχειρη έννοια που ερμηνεύει ο περισσότερος κόσμος τον συγκεκριμένο όρο.

Από το 1986 που άνοιξε το πρώτο τους εστιατόριο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, δεν έχουν αλλάξει το μενού τους, το οποίο περιλαμβάνει -κυρίως- burgers και τηγανητές πατάτες, hot dogs και sandwiches, milkshakes και αναψυκτικά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Five Guys (@fiveguys) on

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Five Guys (@fiveguys)

Είναι μικρό αλλά ταυτόχρονα ευέλικτο. Αυτό δείχνει συνέπεια και αυθεντία. Κάθε τι από τα εδέσματά τους φτιάχνεται την ώρα της παραγγελίας, κάτι που αποτυπώνεται στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ τα περισσότερα υλικά καταφθάνουν αυθημερόν σε κάθε ένα από τα εστιατόρια της αλυσίδας.

Έπειτα, το κρέας τους είναι πάντοτε ζουμερό και οι πατάτες τους τραγανές. Σε μία επιχείρηση όπου το βάρος έχει δοθεί στα burgers, το κρέας και η ποιότητά του είναι τα σημεία-κλειδιά.

> Διάβασε ακόμη: Franco Manca, η επόμενη viral πίτσα της Αθήνας

Τα Five Guys επί ευρωπαϊκού εδάφους προμηθεύονται το κρέας για τα μπιφτέκια τους από δύο εξαιρετικές φάρμες της Ιρλανδίας, από μοσχάρια που τρέφονται αποκλειστικά με δημητριακά κατά τους 3 τελευταίους μήνες της ζωής τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγουν κρέας με ιδανικές ποσότητες λίπους και πυκνότητα σάρκας. Μία ακόμη τομή είναι πως το μπιφτέκι, παρότι μαγειρεύεται well done, είναι τρομερά ζουμερό. 

Η (μάλλον) καλύτερη αλυσίδα fast food του πλανήτη
ΑΛΥΣΙΔΑ FIVE GUYS 2
ΑΛΥΣΙΔΑ FIVE GUYS 3

Όσον αφορά τις πατάτες, είναι ένα από τα highlights των Five Guys. Είναι νόστιμες και κυρίως διαφορετικές από τις αντίστοιχες άλλων αλυσίδων. Το μυστικό είναι πως τηγανίζονται αρχικά σε φυστικέλαιο και αφήνονται να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, Αμέσως μόλις ο πελάτης παραγγείλει, μαγειρεύονται για δύο έξτρα λεπτά.

Το αποτέλεσμα είναι να έρχονται ζεστές αλλά κυρίως τραγανές στο εξωτερικό τους και μαλακές στο εσωτερικό τους. Το creole seasoning που χρησιμοποιείται σε αυτές είναι το κερασάκι στην τούρτα. 

> Διάβασε ακόμη: Πού θα φας τα πιο επικά σάντουιτς στην Αθήνα

Ένα τρίτο σημείο αναφοράς είναι τα buns των burgers. Τα ψωμάκια τους δεν μοιάζουν με κανένα άλλο αντίστοιχο franchise. Είναι μαλακά και νόστιμα (και αυτά), προερχόμενα από μία μυστική συνταγή που περιέχει σίγουρα αυγά και γάλα - η αλήθεια είναι πως θυμίζουν αρκετά κέικ, αλλά αυτό συνδυαστικά με το μπιφτέκι και τα άλλα υλικά δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 Επιπροσθέτως με αυτό, λειτουργεί και η δυνατότητα επιλογής από αρκετά toppings, που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς. Ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι υπάρχουν 250.000 διαφορετικά combo υλικών με τα οποία μπορείς να παίξεις. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Five Guys (@fiveguys) on

Κάποια επιπλέον στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως δεν έχουν υπηρεσία delivery. Μάλιστα, ο φανατικός τους Barack Obama δεν μπορούσε να παραγγείλει ούτε στον Λευκό Οίκο κατά την περίοδο της προεδρίας του, με αποτέλεσμα είτε να στέλνει κάποιον να του φέρει τα αγαπημένα του burgers, είτε πήγαινε ο ίδιος στο πλησιέστερο κατάστημα. Και ως γνωστόν, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει από καλό φαγητό.

 


Διάβασε ακόμη για τα αθηναϊκά εστιατόρια με Bib Gourmand, το περιβόητο σουβλάκι του Hoocut και τον πρέσβη της ελληνικής κουζίνας του σήμερα Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας