
Τι στο καλό είναι το gabagool που το ανέφερε συνέχεια ο Tony Soprano
Μία αυθεντική ιταλοαμερικανική λιχουδιά.

Όλοι γνωρίζουν το σαλάμι, το προσούτο και τη μορταδέλα. Οι πυλώνες πίσω από το ιταλοαμερικανικό πλατό τυριών κι αλλαντικών είναι το ίδιο δημοφιλείς σήμερα με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις Η.Π.Α. Κι αυτό το οφείλουν από τη μία σε γνωστές αλυσίδες fast food που τα πουλούν πανάκριβα για πρωινό και από την άλλη στα catering των γάμων.
Αν όμως είσαι φανατικός των Sopranos είναι πολύ πιθανόν να συνεχίζεις, 22 χρόνια μετά το πρώτο τους επεισόδιο, να αναρωτιέσαι για ένα άλλο, πολύ πιο σπάνιο αλλαντικό: Tι στο καλό είναι το gabagool;
Πιο γνωστό ως capicola, το gabagool δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα από τα δημοφιλή ιταλικά αλλαντικά, σίγουρα όμως είναι εκείνο με το πιο διασκεδαστικό όνομα. Είναι το σήμα-κατατεθέν των Ιταλών του Νιου Τζέρσι. Για τον Tony Soprano αντίστοιχα, εκτός από αγαπημένη λιχουδιά, αποτελεί και ένα αντικείμενο-κλειδί που παίζει κομβικό ρόλο στα ψυχολογικά τραύματα που κουβαλά, για αυτό κι αναφέρεται τόσο συχνά στη μαφιόζικη σειρά. Αναφορά στο gabagool γίνεται και σε επεισόδιο του The Office το 2009, όταν ο Michael Scott το παραγγέλνει για να κάνει φιγούρα στους Ιταλοαμερικανούς φίλους του.
Τι γεύση όμως έχει τελικά το αγαπημένο αλλαντικό του Tony; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο προσούτο και το λουκάνικο. Η capicola (ή και coppa όπως τη λένε οι Ιταλοί) καρυκεύεται με μία ποικιλία γεύσεων όπως το κρασί, το σκόρδο, η πάπρικα πριν "καπνιστεί" ή τις περισσότερες φορές "αφεθεί έξι μήνες κρεμασμένη γα να ωριμάσει". Έχει κόκκινο κι άσπρο χρώμα, είναι λιγότερο πικάντικη από τη soprressata αλλά και λιγότερο κρεμώδης στη γεύση της σε σχέση με την μορταδέλα.
O Dan Nosowitz του Atlas Obscura έψαξε αναλυτικά το φαινόμενο σε ένα άρθρο που είχε τον τίτλο How Capicola Became Gabagool: The Italian New Jersey Accent, Explained. Οι γλωσσολογικές του έρευνες τώρα τον έφεραν προ εκπλήξεως: όπως και μία πληθώρα άλλων ιταλοαμερικανικών λέξεων, η λέξη gabagool δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την ιταλική γλώσσα. Είναι, δηλαδή, μία εφεύρεση της πολυπληθούς ιταλικής κοινότητας της Αμερικής.
Από ποια γλώσσα προέρχεται λοιπόν; Όλα δείχνουν ότι αποτελεί το αποτέλεσμα της slang που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι μετανάστες από τη Νότια Ιταλία που πάτησαν το πόδι τους στο Μεγάλο Μήλο. Είναι, με άλλα λόγια, μία λέξη καθαρά ιταλοαμερικανική. Κάτι που ταιριάζει γάντι με τον Tony Soprano που δεν ξέρει παρά ελάχιστες λέξεις από τη μητρική του γλώσσα. Γνωρίζει όμως τον τρόπο να λέει "gabagool" και "Fuhgeddaboutit" σαν αυτές οι δύο λέξεις να γεννήθηκαν μέσα στο ίδιο του το στόμα.
Από: Esquire US
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα