Τι στο καλό είναι το gabagool που το ανέφερε συνέχεια ο Tony Soprano

Μία αυθεντική ιταλοαμερικανική λιχουδιά.

Όλοι γνωρίζουν το σαλάμι, το προσούτο και τη μορταδέλα. Οι πυλώνες πίσω από το ιταλοαμερικανικό πλατό τυριών κι αλλαντικών είναι το ίδιο δημοφιλείς σήμερα με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις Η.Π.Α. Κι αυτό το οφείλουν από τη μία σε γνωστές αλυσίδες fast food που τα πουλούν πανάκριβα για πρωινό και από την άλλη στα catering των γάμων.  

Αν όμως είσαι φανατικός των Sopranos είναι πολύ πιθανόν να συνεχίζεις, 22 χρόνια μετά το πρώτο τους επεισόδιο, να αναρωτιέσαι για ένα άλλο, πολύ πιο σπάνιο αλλαντικό: Tι στο καλό είναι το gabagool;

Πιο γνωστό ως capicola, το gabagool δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα από τα δημοφιλή ιταλικά αλλαντικά, σίγουρα όμως είναι εκείνο με το πιο διασκεδαστικό όνομα. Είναι το σήμα-κατατεθέν των Ιταλών του Νιου Τζέρσι. Για τον Tony Soprano αντίστοιχα, εκτός από αγαπημένη λιχουδιά, αποτελεί και ένα αντικείμενο-κλειδί που παίζει κομβικό ρόλο στα ψυχολογικά τραύματα που κουβαλά, για αυτό κι αναφέρεται τόσο συχνά στη μαφιόζικη σειρά. Αναφορά στο gabagool γίνεται και σε επεισόδιο του The Office το 2009, όταν ο Michael Scott το παραγγέλνει για να κάνει φιγούρα στους Ιταλοαμερικανούς φίλους του.

Τι γεύση όμως έχει τελικά το αγαπημένο αλλαντικό του Tony; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο προσούτο και το λουκάνικο. Η capicola (ή και coppa όπως τη λένε οι Ιταλοί) καρυκεύεται με μία ποικιλία γεύσεων όπως το κρασί, το σκόρδο, η πάπρικα πριν "καπνιστεί" ή τις περισσότερες φορές "αφεθεί έξι μήνες κρεμασμένη γα να ωριμάσει". Έχει κόκκινο κι άσπρο χρώμα, είναι λιγότερο πικάντικη από τη soprressata αλλά και λιγότερο κρεμώδης στη γεύση της σε σχέση με την μορταδέλα.

O Dan Nosowitz του Atlas Obscura έψαξε αναλυτικά το φαινόμενο σε ένα άρθρο που είχε τον τίτλο How Capicola Became Gabagool: The Italian New Jersey Accent, Explained. Οι γλωσσολογικές του έρευνες τώρα τον έφεραν προ εκπλήξεως: όπως και μία πληθώρα άλλων ιταλοαμερικανικών λέξεων, η λέξη gabagool δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την ιταλική γλώσσα. Είναι, δηλαδή, μία εφεύρεση της πολυπληθούς ιταλικής κοινότητας της Αμερικής.

Από ποια γλώσσα προέρχεται λοιπόν; Όλα δείχνουν ότι αποτελεί το αποτέλεσμα της slang που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι μετανάστες από τη Νότια Ιταλία που πάτησαν το πόδι τους στο Μεγάλο Μήλο. Είναι, με άλλα λόγια, μία λέξη καθαρά ιταλοαμερικανική. Κάτι που ταιριάζει γάντι με τον Tony Soprano που δεν ξέρει παρά ελάχιστες λέξεις από τη μητρική του γλώσσα. Γνωρίζει όμως τον τρόπο να λέει "gabagool" και "Fuhgeddaboutit" σαν αυτές οι δύο λέξεις να γεννήθηκαν μέσα στο ίδιο του το στόμα.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το τυρί που θα απογειώσει το κυριακάτικο ΒΒQ σου

Τώρα η ΔΩΔΩΝΗ φέρνει το χαλλούμι, το αγαπημένο τυρί της Κύπρου στο πιάτο σου.

Η ιστορία της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής

Πρόσωπα, τάσεις, μαγαζιά και παράγοντες που συνέβαλαν ώστε σήμερα να τρώμε καλύτερα από ποτέ στα εστιατόρια της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Omurice, η εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα

Το απόλυτο comfort food της Άπω Ανατολής, που συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πώς να μαγειρέψεις σολομό στο πλυντήριο (!) πιάτων

Μία πατέντα που παραδόξως δε σκαρφίστηκε έλληνας φοιτητής.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Όλοι μιλούν για το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά

Το νέο εστιατόριο του ταλαντούχου σεφ στο Παγκράτι έχει γίνει το talk of the town, απολύτως δικαιολογημένα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα ελληνικά εστιατόρια του οδηγού Michelin για το 2023

Νέες προσθήκες και σημαντικές γαστρονομικές σταθερές στην πρωτεύουσα από τον περίφημο γαστρονομικό οδηγό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας