Τι στο καλό είναι το gabagool που το ανέφερε συνέχεια ο Tony Soprano
Μία αυθεντική ιταλοαμερικανική λιχουδιά.
Όλοι γνωρίζουν το σαλάμι, το προσούτο και τη μορταδέλα. Οι πυλώνες πίσω από το ιταλοαμερικανικό πλατό τυριών κι αλλαντικών είναι το ίδιο δημοφιλείς σήμερα με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις Η.Π.Α. Κι αυτό το οφείλουν από τη μία σε γνωστές αλυσίδες fast food που τα πουλούν πανάκριβα για πρωινό και από την άλλη στα catering των γάμων.
Αν όμως είσαι φανατικός των Sopranos είναι πολύ πιθανόν να συνεχίζεις, 22 χρόνια μετά το πρώτο τους επεισόδιο, να αναρωτιέσαι για ένα άλλο, πολύ πιο σπάνιο αλλαντικό: Tι στο καλό είναι το gabagool;
Πιο γνωστό ως capicola, το gabagool δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα από τα δημοφιλή ιταλικά αλλαντικά, σίγουρα όμως είναι εκείνο με το πιο διασκεδαστικό όνομα. Είναι το σήμα-κατατεθέν των Ιταλών του Νιου Τζέρσι. Για τον Tony Soprano αντίστοιχα, εκτός από αγαπημένη λιχουδιά, αποτελεί και ένα αντικείμενο-κλειδί που παίζει κομβικό ρόλο στα ψυχολογικά τραύματα που κουβαλά, για αυτό κι αναφέρεται τόσο συχνά στη μαφιόζικη σειρά. Αναφορά στο gabagool γίνεται και σε επεισόδιο του The Office το 2009, όταν ο Michael Scott το παραγγέλνει για να κάνει φιγούρα στους Ιταλοαμερικανούς φίλους του.
Τι γεύση όμως έχει τελικά το αγαπημένο αλλαντικό του Tony; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο προσούτο και το λουκάνικο. Η capicola (ή και coppa όπως τη λένε οι Ιταλοί) καρυκεύεται με μία ποικιλία γεύσεων όπως το κρασί, το σκόρδο, η πάπρικα πριν "καπνιστεί" ή τις περισσότερες φορές "αφεθεί έξι μήνες κρεμασμένη γα να ωριμάσει". Έχει κόκκινο κι άσπρο χρώμα, είναι λιγότερο πικάντικη από τη soprressata αλλά και λιγότερο κρεμώδης στη γεύση της σε σχέση με την μορταδέλα.
O Dan Nosowitz του Atlas Obscura έψαξε αναλυτικά το φαινόμενο σε ένα άρθρο που είχε τον τίτλο How Capicola Became Gabagool: The Italian New Jersey Accent, Explained. Οι γλωσσολογικές του έρευνες τώρα τον έφεραν προ εκπλήξεως: όπως και μία πληθώρα άλλων ιταλοαμερικανικών λέξεων, η λέξη gabagool δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την ιταλική γλώσσα. Είναι, δηλαδή, μία εφεύρεση της πολυπληθούς ιταλικής κοινότητας της Αμερικής.
Από ποια γλώσσα προέρχεται λοιπόν; Όλα δείχνουν ότι αποτελεί το αποτέλεσμα της slang που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι μετανάστες από τη Νότια Ιταλία που πάτησαν το πόδι τους στο Μεγάλο Μήλο. Είναι, με άλλα λόγια, μία λέξη καθαρά ιταλοαμερικανική. Κάτι που ταιριάζει γάντι με τον Tony Soprano που δεν ξέρει παρά ελάχιστες λέξεις από τη μητρική του γλώσσα. Γνωρίζει όμως τον τρόπο να λέει "gabagool" και "Fuhgeddaboutit" σαν αυτές οι δύο λέξεις να γεννήθηκαν μέσα στο ίδιο του το στόμα.
Από: Esquire US
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑπό τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα
Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.