Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Σκόρδο, ντομάτα, ελαιόλαδο και ζυμαρικά. Η napolitana αποτελεί μία από τις πιο απλές, γνωστές και νόστιμες μακαρονάδες που μπορεί να φτιάξει και να δοκιμάσει κάποιος, προσθέτοντας και μερικά ακόμη συστατικά όπως βασιλικό, δάφνη, ρίγανη κ.α. Στη Νάπολη την αναφέρουν απλά και ως la salsa αλλά αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του ιταλικού νότου έχουν μία κάπως διαφορετική κοσμοθεωρία για ένα από τα δημοφιλέστερα εδέσματά της γειτονικής χώρας. 

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Η μακαρονάδα naporitan ή napolitan έχει κερδίσει τις καρδιές των Ιαπώνων, όντας ένα από τα δημοφιλέστερα "εξωτικά" πιάτα στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, βρίσκοντας μάλιστα θέση ακόμη και σε εξεζητημένες εκδοχές της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας, όπως η κουζίνα washoku (που συγκαταλέγεται μεταξύ των άυλων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco), ενώ σερβίρεται σχεδόν παντού, από izakaya pubs μέχρι ethnic εστιατόρια.

Οι ρίζες του συγκεκριμένου πιάτου μπορεί να βρίσκονται στη Νάπολη, αλλά η πραγματικότητα είναι πως βρίσκεται πολύ πιο μακριά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με αυτό που οι Ναπολιτάνοι έχουν στο μυαλό τους για το σπαγγέτι και τη σάλτσα που το συνοδεύει. Στη naporitan πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το σπαγγέτι (ασφαλώς) αλλά και το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, οι πράσινες πιπεριές, το λουκάνικο και το κέτσαπ, το οποίο προστίθεται στο τέλος. 

ΙΡΙΕ ΣΙΓΚΕΤΑΝΤΑ

Κάπου ανάμεσα στο cult και τον όρο "διεθνή κουζίνα" για τους Ιάπωνες, η naporitan δεν είναι κάτι καινούριο αλλά η ιστορία της τρέχει πίσω στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο σεφ του New Grand Hotel της Γιοκοχάμα, Irie Shigetada, έβλεπε τους Αμερικανούς στρατιώτες να προσθέτουν κέτσαπ στα μακαρόνια τους και σκέφτηκε να προχωρήσει την ιδέα αρκετά βήματα πιο πέρα. Η αρχική του συνταγή περιείχε ακόμη, εκτός από τα προαναφερθέντα, μπέικον και tabasco.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΝΑΠΟΡΙΤΑΝ

Η χρήση του κέτσαπ αντί της σάλτσας ντομάτας δεν είναι η μοναδική ατασθαλία στην εν λόγω συνταγή. Τα μακαρόνια μαγειρεύονται αρκετά, ώστε να μαλακώσουν και να θυμίζουν noodles. 

Όσον αφορά την ονομασία της, αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα γράμματα R και L, τα οποία χρησιμοποιούνται ομόηχα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πιάτο να ονομαστεί naporitan.

ΑΝΙΜΕ ΝΑΠΟΡΙΤΑΝ

Φυσικά, επειδή για την Ιαπωνία μιλάμε, έχει φτιαχτεί και anime αφιερωμένο στη naporitan. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα