Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Σκόρδο, ντομάτα, ελαιόλαδο και ζυμαρικά. Η napolitana αποτελεί μία από τις πιο απλές, γνωστές και νόστιμες μακαρονάδες που μπορεί να φτιάξει και να δοκιμάσει κάποιος, προσθέτοντας και μερικά ακόμη συστατικά όπως βασιλικό, δάφνη, ρίγανη κ.α. Στη Νάπολη την αναφέρουν απλά και ως la salsa αλλά αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του ιταλικού νότου έχουν μία κάπως διαφορετική κοσμοθεωρία για ένα από τα δημοφιλέστερα εδέσματά της γειτονικής χώρας. 

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Η μακαρονάδα naporitan ή napolitan έχει κερδίσει τις καρδιές των Ιαπώνων, όντας ένα από τα δημοφιλέστερα "εξωτικά" πιάτα στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, βρίσκοντας μάλιστα θέση ακόμη και σε εξεζητημένες εκδοχές της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας, όπως η κουζίνα washoku (που συγκαταλέγεται μεταξύ των άυλων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco), ενώ σερβίρεται σχεδόν παντού, από izakaya pubs μέχρι ethnic εστιατόρια.

Οι ρίζες του συγκεκριμένου πιάτου μπορεί να βρίσκονται στη Νάπολη, αλλά η πραγματικότητα είναι πως βρίσκεται πολύ πιο μακριά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με αυτό που οι Ναπολιτάνοι έχουν στο μυαλό τους για το σπαγγέτι και τη σάλτσα που το συνοδεύει. Στη naporitan πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το σπαγγέτι (ασφαλώς) αλλά και το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, οι πράσινες πιπεριές, το λουκάνικο και το κέτσαπ, το οποίο προστίθεται στο τέλος. 

ΙΡΙΕ ΣΙΓΚΕΤΑΝΤΑ

Κάπου ανάμεσα στο cult και τον όρο "διεθνή κουζίνα" για τους Ιάπωνες, η naporitan δεν είναι κάτι καινούριο αλλά η ιστορία της τρέχει πίσω στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο σεφ του New Grand Hotel της Γιοκοχάμα, Irie Shigetada, έβλεπε τους Αμερικανούς στρατιώτες να προσθέτουν κέτσαπ στα μακαρόνια τους και σκέφτηκε να προχωρήσει την ιδέα αρκετά βήματα πιο πέρα. Η αρχική του συνταγή περιείχε ακόμη, εκτός από τα προαναφερθέντα, μπέικον και tabasco.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΝΑΠΟΡΙΤΑΝ

Η χρήση του κέτσαπ αντί της σάλτσας ντομάτας δεν είναι η μοναδική ατασθαλία στην εν λόγω συνταγή. Τα μακαρόνια μαγειρεύονται αρκετά, ώστε να μαλακώσουν και να θυμίζουν noodles. 

Όσον αφορά την ονομασία της, αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα γράμματα R και L, τα οποία χρησιμοποιούνται ομόηχα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πιάτο να ονομαστεί naporitan.

ΑΝΙΜΕ ΝΑΠΟΡΙΤΑΝ

Φυσικά, επειδή για την Ιαπωνία μιλάμε, έχει φτιαχτεί και anime αφιερωμένο στη naporitan. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας