Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Σκόρδο, ντομάτα, ελαιόλαδο και ζυμαρικά. Η napolitana αποτελεί μία από τις πιο απλές, γνωστές και νόστιμες μακαρονάδες που μπορεί να φτιάξει και να δοκιμάσει κάποιος, προσθέτοντας και μερικά ακόμη συστατικά όπως βασιλικό, δάφνη, ρίγανη κ.α. Στη Νάπολη την αναφέρουν απλά και ως la salsa αλλά αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του ιταλικού νότου έχουν μία κάπως διαφορετική κοσμοθεωρία για ένα από τα δημοφιλέστερα εδέσματά της γειτονικής χώρας. 

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Η μακαρονάδα naporitan ή napolitan έχει κερδίσει τις καρδιές των Ιαπώνων, όντας ένα από τα δημοφιλέστερα "εξωτικά" πιάτα στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, βρίσκοντας μάλιστα θέση ακόμη και σε εξεζητημένες εκδοχές της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας, όπως η κουζίνα washoku (που συγκαταλέγεται μεταξύ των άυλων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco), ενώ σερβίρεται σχεδόν παντού, από izakaya pubs μέχρι ethnic εστιατόρια.

Οι ρίζες του συγκεκριμένου πιάτου μπορεί να βρίσκονται στη Νάπολη, αλλά η πραγματικότητα είναι πως βρίσκεται πολύ πιο μακριά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με αυτό που οι Ναπολιτάνοι έχουν στο μυαλό τους για το σπαγγέτι και τη σάλτσα που το συνοδεύει. Στη naporitan πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το σπαγγέτι (ασφαλώς) αλλά και το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, οι πράσινες πιπεριές, το λουκάνικο και το κέτσαπ, το οποίο προστίθεται στο τέλος. 

ΙΡΙΕ ΣΙΓΚΕΤΑΝΤΑ

Κάπου ανάμεσα στο cult και τον όρο "διεθνή κουζίνα" για τους Ιάπωνες, η naporitan δεν είναι κάτι καινούριο αλλά η ιστορία της τρέχει πίσω στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο σεφ του New Grand Hotel της Γιοκοχάμα, Irie Shigetada, έβλεπε τους Αμερικανούς στρατιώτες να προσθέτουν κέτσαπ στα μακαρόνια τους και σκέφτηκε να προχωρήσει την ιδέα αρκετά βήματα πιο πέρα. Η αρχική του συνταγή περιείχε ακόμη, εκτός από τα προαναφερθέντα, μπέικον και tabasco.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΝΑΠΟΡΙΤΑΝ

Η χρήση του κέτσαπ αντί της σάλτσας ντομάτας δεν είναι η μοναδική ατασθαλία στην εν λόγω συνταγή. Τα μακαρόνια μαγειρεύονται αρκετά, ώστε να μαλακώσουν και να θυμίζουν noodles. 

Όσον αφορά την ονομασία της, αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα γράμματα R και L, τα οποία χρησιμοποιούνται ομόηχα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πιάτο να ονομαστεί naporitan.

ΑΝΙΜΕ ΝΑΠΟΡΙΤΑΝ

Φυσικά, επειδή για την Ιαπωνία μιλάμε, έχει φτιαχτεί και anime αφιερωμένο στη naporitan. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα