Το τέλειο ψητό κοτόπουλο σε 5 βήματα

Οι βασικοί κανόνες για την απόλυτη εκδοχή του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Ιουλίου 2019

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες είναι το καλύτερο φαγητό όλων των εποχών. Η άποψή τους βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα αλλά σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% ακριβής από τη στιγμή που στην κουβέντα μπαίνουν τα γεμιστά και το παστίτσιο. Σε κάθε περίπτωση, ένα καλοψημένο κοτόπουλο μπορεί να σκορπίσει συγκινήσεις. Για να το πετύχεις, ίσως θα πρέπει να δώσεις λίγη παραπάνω σημασία στα παρακάτω 5 βήματα, που εγγυώνται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Βήμα 1ο: Το σωστό κοτόπουλο

Σχεδόν αυτονόητο αλλά θεμελιώδες. Οφείλεις να επιλέξεις ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που εκτρέφεται σε εξωτερικούς χώρους για το σωστό χρονικό διάστημα, χωρίς ασφαλώς να έχει καταναλώσει κάτι ακατάλληλο. 

Το τέλειο ψητό κοτόπουλο σε 5 βήματα

Βήμα 2ο: Τα καρυκεύματα

Η αναβάθμιση για το ψητό κοτόπουλο μπορεί να έρθει μετά από ένα εκτεταμένο "μασάζ" με ένα πολύ απλό μείγμα. Για το τελευταίο αρκούν μαύρο πιπέρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και φρέσκο ​​άγριο μάραθο μαζί με ελαιόλαδο ή, εναλλακτικά, βούτυρο. Φρόντισε μόνο το μείγμα να φτάσει σε κάθε σημείο, εντός και εκτός, και μην ξεχάσεις να το περάσεις κάτω από τις φτερούγες. Μπορείς να προσθέσεις στην εσωτερική κοιλότητα και λίγο τριμμένο σκόρδο με αρωματικά βότανα της αρεσκείας σου. 

Βήμα 3ο: Το ψήσιμο

Χρειάζεται κάποιο ειδικό ταψί; Αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων του καθενός. Το κεραμικό σκεύος είναι μία καλή λύση, όπως και το αντίστοιχο μεταλλικό, που προωθεί και την ταχύτερη μετάδοση θερμότητας. Ιδανικά, τοποθέτησε το κοτόπουλο ανάποδα, με το στήθος να ακουμπά στο ταψί, προκειμένου να μαγειρευτεί αργά και σωστά, προτού το γυρίσεις αργότερα (συνήθως μετά από μισή ώρα). 

Βήμα 4ο: Το ψέκασμα

Το μείγμα του "μασάζ" που αναφέρθηκε στο δεύτερο βήμα, μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια της διαδικασίας του μαγειρέματος. Συγκεκριμένα, ανά 15' μπορείς να ψεκάζεις με αυτό το κοτόπουλο που ψήνεται. Το τελικό αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει καθώς το κρέας πέρα από τη γεύση, θα "ενυδατωθεί" καταλλήλως, θα γίνει τραγανό έξω και μαλακό μέσα και ασφαλώς εξαιρετικά ζουμερό. 

ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2

Βήμα 5ο: Το σερβίρισμα

Όταν το κοτόπουλο ετοιμαστεί, πρέπει να βγει από τον φούρνο και να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για λίγα λεπτά, πριν αρχίσεις να το κόβεις. Διαχώρισε τα κομμάτια σεβόμενος μεμονωμένα μέρη (φτερούγες, μπούτια, στήθος) και ψέκασε με λίγο ελαιόλαδο. 


Διάβασε ακόμη για την ιστορία, τη συνταγή και τα μυστικά της τέλειας caprese καθώς για την ανατομία του τέλειου entrecote


Φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνταγή για guacamole με αστέρι Michelin

Ένας ειδικός προτείνει την ιδανικότερη φόρμουλα για το κορυφαίο dip του πλανήτη.