Το τέλειο ψητό κοτόπουλο σε 5 βήματα

Οι βασικοί κανόνες για την απόλυτη εκδοχή του.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες είναι το καλύτερο φαγητό όλων των εποχών. Η άποψή τους βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα αλλά σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% ακριβής από τη στιγμή που στην κουβέντα μπαίνουν τα γεμιστά και το παστίτσιο. Σε κάθε περίπτωση, ένα καλοψημένο κοτόπουλο μπορεί να σκορπίσει συγκινήσεις. Για να το πετύχεις, ίσως θα πρέπει να δώσεις λίγη παραπάνω σημασία στα παρακάτω 5 βήματα, που εγγυώνται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Βήμα 1ο: Το σωστό κοτόπουλο

Σχεδόν αυτονόητο αλλά θεμελιώδες. Οφείλεις να επιλέξεις ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που εκτρέφεται σε εξωτερικούς χώρους για το σωστό χρονικό διάστημα, χωρίς ασφαλώς να έχει καταναλώσει κάτι ακατάλληλο. 

Το τέλειο ψητό κοτόπουλο σε 5 βήματα

Βήμα 2ο: Τα καρυκεύματα

Η αναβάθμιση για το ψητό κοτόπουλο μπορεί να έρθει μετά από ένα εκτεταμένο "μασάζ" με ένα πολύ απλό μείγμα. Για το τελευταίο αρκούν μαύρο πιπέρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και φρέσκο ​​άγριο μάραθο μαζί με ελαιόλαδο ή, εναλλακτικά, βούτυρο. Φρόντισε μόνο το μείγμα να φτάσει σε κάθε σημείο, εντός και εκτός, και μην ξεχάσεις να το περάσεις κάτω από τις φτερούγες. Μπορείς να προσθέσεις στην εσωτερική κοιλότητα και λίγο τριμμένο σκόρδο με αρωματικά βότανα της αρεσκείας σου. 

Βήμα 3ο: Το ψήσιμο

Χρειάζεται κάποιο ειδικό ταψί; Αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων του καθενός. Το κεραμικό σκεύος είναι μία καλή λύση, όπως και το αντίστοιχο μεταλλικό, που προωθεί και την ταχύτερη μετάδοση θερμότητας. Ιδανικά, τοποθέτησε το κοτόπουλο ανάποδα, με το στήθος να ακουμπά στο ταψί, προκειμένου να μαγειρευτεί αργά και σωστά, προτού το γυρίσεις αργότερα (συνήθως μετά από μισή ώρα). 

Βήμα 4ο: Το ψέκασμα

Το μείγμα του "μασάζ" που αναφέρθηκε στο δεύτερο βήμα, μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια της διαδικασίας του μαγειρέματος. Συγκεκριμένα, ανά 15' μπορείς να ψεκάζεις με αυτό το κοτόπουλο που ψήνεται. Το τελικό αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει καθώς το κρέας πέρα από τη γεύση, θα "ενυδατωθεί" καταλλήλως, θα γίνει τραγανό έξω και μαλακό μέσα και ασφαλώς εξαιρετικά ζουμερό. 

ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2

Βήμα 5ο: Το σερβίρισμα

Όταν το κοτόπουλο ετοιμαστεί, πρέπει να βγει από τον φούρνο και να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για λίγα λεπτά, πριν αρχίσεις να το κόβεις. Διαχώρισε τα κομμάτια σεβόμενος μεμονωμένα μέρη (φτερούγες, μπούτια, στήθος) και ψέκασε με λίγο ελαιόλαδο. 


Διάβασε ακόμη για την ιστορία, τη συνταγή και τα μυστικά της τέλειας caprese καθώς για την ανατομία του τέλειου entrecote


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας