Η ανατομία του τέλειου entrecote

Ένας σύντομος οδηγός για να "περιποιηθείς" σωστά το εκλεκτό κομμάτι κρέατος.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Φεβρουαρίου 2021

Αγαπάς το κρέας και πονά η ψυχή σου κάθε φορά που μία καλή μπριζόλα μαγειρεύεται με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ολοκληρωτικά; Τότε οφείλεις να γνωρίζεις κάποια πράγματα ώστε να μην βρεθείς ποτέ ξανά στη δύσκολη αυτή θέση.  Αντικείμενο των παρακάτω γραμμών είναι η ιδανική αξιοποίηση για το μαλακό κομμάτι του βοδινού που προέρχεται από το πλευρά του ζώου και μπορεί μαγειρευτεί στη σχάρα ή σοτέ (δηλαδή σε τηγάνι και υψηλή θερμοκρασία, με τη χρήση μικρής ποσότητας λίπους που μπορεί να βρεθεί στο ελαιόλαδο), γνωστό σε όλους ως entrecôte.

Μην τρομάζεις, ο γαλλικός όρος μεταφράζεται απλά ως "ανάμεσα στα πλευρά" και ουσιαστικά είναι η μπριζόλα. Το συναντάς ακόμη ως tagliata ή rib eye steak ενώ στη χώρα μας είναι απλά γνωστό ως σπαλομπριζόλα χωρίς κόκκαλο.

Αφού ξεκαθαρίστηκαν κάποια πράγματα, δες τις οδηγίες που ακολουθούν:

Η χαλάρωση: Πριν το κρέας μπει στη φωτιά οφείλει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Πρέπει να μείνει ξεσκέπαστο για τουλάχιστον μία ώρα. 

Το seasoning: Δεν χρειάζονται πολλά. Ένα πολύ ελαφρύ πέρασμα με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και από τις δύο πλευρές αρκεί.

Το ψήσιμο: Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως η ένταση της φωτιάς, το υλικό του τηγανιού και ασφαλώς το πάχος του κομματιού κρέατος. 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας ανά λεπτό, είναι μία καλή κατεύθυνση.

Η ξεκούραση: Αμέσως μόλις βγει από τη φωτιά, βάζεις τη μπριζόλα στο πιάτο και την καταβροχθίζεις. Αστειευόμαστε ασφαλώς. Την αφήνεις να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 5 λεπτά.

Η σάλτσα: Αφού έχεις αφαιρέσει το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτεις λίγο κρασί ή μπύρα στους χυμούς που έχουν απελευθερωθεί από το κρέας. Ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα, βάζεις μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Την τοποθετείς δίπλα στο entrecôte και όλα θα πάνε καλά. 


Διάβασε ακόμη γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό, για τα μυστικά της πραγματικής bistecca alla fiorentina και τι γίνεται όταν τυλίγεις μπουκιές μπριζόλας με πατάτες τηγανιτές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα