Aν λατρεύεις τόσο τα burgers όσο και τα βιβλία, υπάρχει για εσένα το τέλειο ανάγνωσμα: Το The Burger Lab: The Art and Science of the Perfect Burger του Daniel Wilson, που μάλιστα διατίθεται προς πώληση στο Amazon και στις 144 σελίδες βρίσκεται συμπυκνωμένη η νόστιμη σοφία του μπιφτεκόψωμου. Σε περίπτωση που δεν έχεις ακούσει ποτέ πριν το όνομα του συγγραφέα, μάθε πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σεφ της Ωκεανίας. Κατάγεται από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και έχει αξιόλογη προϋπηρεσία σε αρκετά γνωστά εστιατόρια των ΗΠΑ.

Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά "έχτισε" την κουλτούρα του burger στην Αυστραλία, σχεδόν μία δεκαετία πριν, κυρίως μέσω της αλυσίδας εστιατορίων Huxtaburger.

Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του θα βρεις καταπληκτικές συνταγές, συμβουλές, tips και αρκετές κατευθυντήριες γραμμές για την πιο λαχταριστή εκδοχή του burger, για κάθε γούστο. Υπάρχουν όμως και οι οδηγίες για το τέλειο burger, στην πιο αντικειμενική έκφανσή του, ώστε να μπορεί κάποιος να γευτεί όλα τα υλικά που χρειάζεται ένα τέτοιο, χωρίς ωστόσο να στρεβλώνεται η γεύση του κρέατος. 

Το άψογα ισορροπημένο burger λοιπόν θα πρέπει να είναι αρκετά απλό, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να είναι τα ποιοτικά υλικά. Το μαρούλι και η ντομάτα προσφέρουν τις νότες αναζωογόνησης και το τυρί τσένταρ εκείνες της απολαυστικής αναβάθμισης. Το μπιφτέκι, δεν θα πρέπει να περιέχει λίπος που ξεπερνά το 20%, με τον Wilson να σημειώνει πως "πρέπει κάποιος να βγάλει από το μυαλό του ότι πρόκειται απλά για ένα κομμάτι ψωμί με κρέας, αλλά ένα πλήρες φαγητό". 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα όσο και αμφιλεγόμενα tips που συναντά ο αναγνώστης στο The Burger Lab: The Art and Science of the Perfect Burger σχετίζεται με τον τρόπο που πρέπει να φαγωθεί: Αυτό πρέπει να γίνεται ανάποδα -να το αναποδογυρίσεις δηλαδή- ώστε να απολαύσεις περισσότερο την οποιαδήποτε σάλτσα υπάρχει στη βάση.

O Wilson, μεταξύ άλλων, έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον αλυσίδων όπως τα McDonald's καθώς θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζουν το εν λόγω έδεσμα με τη δέουσα σοβαρότητα και σεβασμό. Τα Huxtaburgers πατούν πάνω στις βασικές απαρχές του σωστού burger, την ίδια στιγμή που ενσωματώνουν στις κλασικές συνταγές κάποια στοιχεία της αυστραλιανής γαστρονομικής παράδοσης.

Παρουσιάζει επίσης gluten-free burgers, που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή. Ο ίδιος τονίζει απλά ότι "πέρα από όλα τα υπόλοιπα, το burger οφείλει να έχει fun αλλά κυρίως να είναι νόστιμο". Ποιος να διαφωνήσει μαζί του;


Διάβασε ακόμη για τις εναλλακτικές συνταγές που αναβαθμίζουν το burger και το μυστικό νοστιμιάς πίσω από τις πατάτες των McDonald's.


Από: Esquire IT