Εναλλακτικές συνταγές που αναβαθμίζουν το burger

5 εύκολες προτάσεις για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα κλασικά.

Πολλά μπορούν να γραφτούν για το burger και όλα εκείνα που το καθιστούν το μάλλον απόλυτο έδεσμα των food afficionados. Αυτό που πραγματικά μετρά όμως δεν σχετίζεται απαραίτητα με τα υλικά ή τη συνταγή: Αρκεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι νόστιμο. Ότι δηλαδή ισχύει για τις παρακάτω -διαφορετικές από τα συνηθισμένα- προτάσεις. 

Fish burger με chili mayo

Εναλλακτικές συνταγές που αναβαθμίζουν το burger

Πρόκειται για μία ελαφριά επιλογή, ιδανική για βραδινό. Το patty ψαριού είναι γευστικό και ζουμερό ενώ η μαγιονέζα με τσίλι έχει την απαραίτητη ένταση για να αναβαθμίσει το τελικό αποτέλεσμα. 

Υλικά

  • 1/2 αγγούρι, κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 1/4 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1/4 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 200 γρ. κιμά μπακαλιάρου
  • 2 φέτες ψωμί τσιαπάτα, ελαφρώς φρυγανισμένο
  • μαγιονέζα
  • πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
  • μερικά φύλλα ρόκας

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύεις το αγγούρι με το ξύδι, τη ζάχαρη και προσθέτεις λίγο αλάτι. 
  2. Βάζεις την καπνιστή πάπρικα στο αλεύρι, ανακατεύοντας καλά. 
  3. Αφού φτιάξεις το μπιφτέκι με τον μπακαλιάρο, το βουτάς στο μείγμα του αλευριού.
  4. Ψήνεις για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά το μπιφτέκι, με ελάχιστο λάδι, μέχρι να αποκτήσει χρυσή κρούστα.
  5. Ανακατεύεις τη μαγιονέζα με τις πιπεριές τσίλι (η ποσότητα είναι στη διακριτική σου ευχέρεια).
  6. Χτίζεις το burger, βάζοντας στην κάτω φέτα μαγιονέζα και ρόκα, ακριβώς από πάνω το μπιφτέκι και έπειτα το αγγούρι.

Αρνίσιο burger με αβοκάντο και κατσικίσιο τυρί

ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΜΕ ΑΡΝΙ

Κάτι εντελώς διαφορετικό από τα ήδη γνωστά, το burger με αρνί είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση, που αναβαθμίζει τον ίδιο τον όρο του μπιφτεκόψωμου. Αβοκάντο και κατσικίσιο τυρί είναι δύο πολύ ταιριαστά συστατικά για τον αρνίσιο κιμά.

Υλικά 

  • 200 γρ. αρνίσιο κιμά
  • 1 κ.γ. κάρι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. αλάτι kosher
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 ψωμάκια brioche
  • 2 κ.σ. κατσικίσιο τυρί
  • 1/2 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες 
  • Προαιρετικά toppings: μαρούλι, κρεμμύδι, αγγούρι σε φέτες

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις με τα χέρια σου τον κιμά με τα μπαχαρικά και σχηματίζεις το μπιφτέκι.  
  2. Το μαγειρεύεις με ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, ψήνοντας για 4'/πλευρά, σε δυνατή φωτιά. 
  3. Ψήνεις ελάχιστα τα ψωμάκια.
  4. Χτίζεις το burger, τοποθετώντας στην κάτω φέτα το αβοκάντο, με το μπιφτέκι επάνω του. Από πάνω μπαίνουν αρχικά το κατσικίσιο τυρί και τα υπόλοιπα toppings. 

Burger με χαλούμι, μανιτάρια και chili sauce

ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΜΕ ΧΑΛΟΥΜΙ

Μία συνταγή για οποιονδήποτε θέλει να κάνει διάλειμμα από κάθε τύπο κρέατος. Ένα burger αρκετά αλμυρό, με πικάντικες νότες που χαρίζει η σάλτσα από τσίλι. 

Υλικά 

Για το burger

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μανιτάρια σε φέτες
  • 1 1/2 κ.σ. σιμιγδάλι
  • 1 αυγό
  • 3-4 φέτες χαλούμι
  • 2 ψωμάκια brioche
  • 15 γρ. λάχανο ή σπανάκι
  • 1/4 κρεμμύδι σε φέτες
  • αλάτι και πιπέρι

Για την chili sauce

  • 1/6 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. soy sauce
  • 1 κ.σ. sriracha sauce

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάς με τη σάλτσα. Βάζεις τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα φέρνεις σε βράση. Ανακατεύεις για 1-3' μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε σιρόπι και το αφήνεις να κρυώσει.
  2. Σε ένα τηγάνι βάζεις το ελαιόλαδο και ψήνεις τα μανιτάρια, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. 
  3. Βάζεις το σιμιγδάλι και τα αυγά σε ένα μπολ και έπειτα προσθέτεις το χαλούμι, προκειμένου να σχηματίσεις τις κροκέτες, τις οποίες στη συνέχεια τηγανίζεις σε ελάχιστο λάδι, για 2-3'. Μόλις είναι έτοιμες τις τοποθετείς επάνω στα μανιτάρια.
  4. Φτιάχνεις το burger, βάζοντας κατά σειρά από κάτω προς τα επάνω το λάχανο, τα μανιτάρια με το χαλούμι, την chili sauce και το κρεμμύδι.

Steak sandwich με relish ντομάτας

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΜΠΡΙΖΟΛΑ

Το σάντουιτς με μπριζόλα είναι μία θαυμάσια εναλλακτική για κάθε burger, με τα ζουμερά κομμάτια κρέατος να δίνουν μία γεμάτη γεύση. Την ίδια στιγμή, το relish ντομάτας και η coleslaw προσδίδουν εντάσεις και νοστιμιά.

Υλικά

Για το σάντουιτς

  • 2 φιλέτα βοδινού (100 γρ. το καθένα)
  • 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 20 γρ. φρέσκα φύλλα ρόκας
  • αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι

Για την coleslaw

  • ψιλοκομμένο λευκό και κόκκινο λάχανο
  • 2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
  • 30 γρ. μαγιονέζα
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός

Για το relish ντομάτας

  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο τζίντζερ
  • 30 ml λευκό ξύδι
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Για το relish ντομάτας

  1. Ανακατεύεις όλα τα υλικά (εκτός από το αλάτι) σε ένα μικρό μπολ.
  2. Προσθέτεις το αλάτι και ανακατεύεις ελαφρά.

Για την coleslaw

  1. Βάζεις όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτεις το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και στο τέλος τη μαγιονέζα. 
  3. Ανακατεύεις με το χέρι για περίπου 45'', πιέζοντας ελαφρά. 

Για το σάντουιτς

  1. Συνθέτεις το σάντουιτς, τοποθετώντας αρχικά την μαγιονέζα και την coleslaw στην κάτω φέτα.
  2. Τοποθετείς τα φιλέτα (ιδανικό ψήσιμο το medim rare), λίγο από το relish ντομάτας και έπειτα τη ρόκα.
  3. Προσθέτεις έξτρα μαγιονέζα στην επάνω φέτα.

Chicken burger με coleslaw

ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Το burger με κοτόπουλο παίζει να είναι το πιο υποτιμημένο της εν λόγω κατηγορίας. Αν το μπιφτέκι αποτελείται από ποιοτικό κιμά, μαριναριστεί στα σωστά υλικά και ψηθεί καταλλήλως, αποτελεί μία γαστρονομική έκπληξη.

Υλικά

Για το burger

  • 1 μπιφτέκι κοτόπουλο (ιδανικά γύρω στα 200 γρ., από κιμά από το μπούτι)
  • 2 ψωμάκια πολύσπορο ψωμί
  • χυμό λεμονιού
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • αλάτι και πιπέρι

Για την coleslaw

  • 1/2 καρότο σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • 1/4 λεπτοκομμένο κρεμμύδι
  • 45 γρ. λάχανο
  • 1/4 κ.σ. γιαούρτι
  • λίγη ρόκα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Μαρινάρεις το μπιφτέκι στον χυμό λεμονιού, με αλατοπίπερο και σκόρδο για μισή ώρα και έπειτα το ψήνεις στο φούρνο.
  2. Φτιάχνεις την coleslaw: Βάζεις όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ, προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και ύστερα το γιαούρτι. Ανακατεύεις με το χέρι, πιέζοντας ελαφρά.
  3. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, φτιάχνεις το burger: Τοποθετείς την coleslaw στη βάση, από πάνω της το μπιφτέκι και συμπληρώνεις με ρόκα.

Ψήθηκες για περισσότερα burgers; Ρίξε μία ματιά στη συνταγή του εμβληματικού Big Mac ή αυτή του θρυλικού Juicy Lucy.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο Matzenta απολαμβάνεις την αυθεντική ιεροτελεστία του μεξικανικού φούρνου Barbacoa

Από την πολιτεία Hidalgo μέχρι τα Χανιά της Κρήτης μία ιστορία της κουζίνας των Μεξικανών γεμίζει το τραπέζι μας με την πιο αυθεντικά παραδοσιακή γαστρονομική τεχνική.

Η Λίνδος της Ρόδου μέσα από πέντε πιάτα

Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η Λίνδος είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός.

Ο Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί με φόντο την Καλντέρα

Στο εστιατόριο Ombra του πανέμορφου boutique hotel Esperas Santorini γευόμαστε signature πιάτα του Γκίκα Ξενάκη με θέα το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο.

Το Sailinn κάνει νοστιμότερη την Λευκάδα

Το beach club & restaurant στο Νυδρί βάζει ρότα για τις γαστρονομικές θάλασσες της Μεσογείου, υπό την επιμέλεια της Rolling Stove.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Κάτι νόστιμο μαγειρεύουν Γιάννης Κιόρογλου και Αλέξανδρος Τσιοτίνης στην Πάρο

Μία άλλη γεύση της δημοφιλούς Κυκλάδας μέσα από τα μενού των δύο σημαντικών σεφ σε "Parostia" και "Mr. E".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο Γιάννης Λουκάκος κάνει νοστιμότερο το Πόρτο Χέλι

Ο δημοφιλής σεφ σχεδιάζει μοναδικά μενού για τα Riviera στο AKS Porto Heli και Porfyra στο AKS Hinitsa Bay.

Γραφει Μπαμπης Δουκας