Ο κοροναϊος (ή κορονοϊός ή κορωνοϊός κατά τον καθηγητή Μπαμπινιώτη) 2019n-CoV σαρώνει την Κίνα, έχοντας αφήσει στο πέρασμά του περισσότερους από 900 νεκρούς, πάνω από 40.000 άτομα που έχουν προσβληθεί και ερημώνοντας ολόκληρες πόλεις, όπως η Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία. Εκτός από τα παραπάνω όμως, φέρνει στην επιφάνεια και κάποιες παράπλευρες επιπτώσεις όπως η κατά κάποιο τρόπο "αντιπάθεια" της παγκόσμιας κοινής γνώμης για αυτούς που υποφέρουν περισσότερο: τον κινέζικο λαό, σε κάθε επίπεδο.

Το ξέσπασμα του κοροναϊού δημιουργεί κάποια τρομερά ανήθικα αποτελέσματα, ενισχύοντας το αίσθημα της ξενοφοβίας ή ακόμη και του ρατσισμού σε κοινωνίες όπως η αμερικανική. Μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που πιστεύουν πως οι "άλλοι" φέρνουν μαζί τους μεταδοτικές ασθένειες εξαιτίας της κατανάλωσης σκύλων, γατιών, νυχτερίδων, φιδιών και άλλων ζώων, που καμία απολύτως θέση δεν έχουν στο δυτικό διατροφικό φάσμα.

Φυσικά, κάποια αμφιλεγόμενα media έπαιξαν το ρόλο τους. Tabloids όπως η Daily Mail "ανέβασαν" σχεδόν αμέσως άφθονο υλικό με Κινέζους να καταναλώνουν νυχτερίδες και ποντίκια - πολλά από αυτά τα βίντεο δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το ξέσπασμα του κοροναϊού. Κάποια από αυτά μάλιστα προέρχονται από μέρη που ουδεμία σχέση έχουν με την Κίνα, όπως ένα βίντεο από το Παλάου, μία μικρή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού ωκεανού. Αρκετοί χρήστες έσπευσαν να σχολιάσουν, κυρίως στα social media, κάνοντας λόγο ακόμη και για συμπεριφορές που δεν είναι ανθρώπινες και πιστεύοντας πως επήλθε μία καρμική τιμωρία για όλους εκείνους που τρώνε νυχτερίδες και άλλα περίεργα έως αποκρουστικά πράγματα. 

Επιπροσθέτως, μοιάζει να δημιουργείται ένα κύμα αποστροφής προς το κινέζικο φαγητό γενικότερα, κάτι που ελάχιστη σύνδεση έχει με τα πραγματικά δεδομένα του όλου θέματος, σύμφωνα με κάποια μέχρι στιγμής δεδομένα. Για παράδειγμα, το ξέσπασμα της επιδημίας δεν φαίνεται να συνδέεται με τις αγορές τροφίμων της Ουχάν. Έπειτα, όπως συνέβη και στις περιπτώσεις των MERS και Έμπολα, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη αν προέρχεται από την βρώση κάποιων ειδών κρέατος ή απλά με την οποιαδήποτε επαφή με συγκεκριμένα είδη. 

Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει ένα άτυπο μποϊκοτάζ προς τα κινέζικα εστιατόρια και προϊόντα, σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Παράλληλα με αυτό, προκύπτουν ολοένα και πιο πολλά memes στον κόσμο των social media ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που απαγορεύουν ακόμη και την είσοδο σε Κινέζους.

Το ξέσπασμα του κοροναϊού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά περισσότερα επίπεδα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος.