
Ο κοροναϊος επηρεάζει (και) τον κόσμο της γεύσης
Το ξέσπασμα της επιδημίας επεκτείνεται σε πολλά περισσότερα επίπεδα από όσα φανταζόσουν. Μεταξύ αυτών και ο ρατσισμός στο πεδίο του φαγητού.
Ο κοροναϊος (ή κορονοϊός ή κορωνοϊός κατά τον καθηγητή Μπαμπινιώτη) 2019n-CoV σαρώνει την Κίνα, έχοντας αφήσει στο πέρασμά του περισσότερους από 900 νεκρούς, πάνω από 40.000 άτομα που έχουν προσβληθεί και ερημώνοντας ολόκληρες πόλεις, όπως η Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία. Εκτός από τα παραπάνω όμως, φέρνει στην επιφάνεια και κάποιες παράπλευρες επιπτώσεις όπως η κατά κάποιο τρόπο "αντιπάθεια" της παγκόσμιας κοινής γνώμης για αυτούς που υποφέρουν περισσότερο: τον κινέζικο λαό, σε κάθε επίπεδο.
Το ξέσπασμα του κοροναϊού δημιουργεί κάποια τρομερά ανήθικα αποτελέσματα, ενισχύοντας το αίσθημα της ξενοφοβίας ή ακόμη και του ρατσισμού σε κοινωνίες όπως η αμερικανική. Μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που πιστεύουν πως οι "άλλοι" φέρνουν μαζί τους μεταδοτικές ασθένειες εξαιτίας της κατανάλωσης σκύλων, γατιών, νυχτερίδων, φιδιών και άλλων ζώων, που καμία απολύτως θέση δεν έχουν στο δυτικό διατροφικό φάσμα.

Φυσικά, κάποια αμφιλεγόμενα media έπαιξαν το ρόλο τους. Tabloids όπως η Daily Mail "ανέβασαν" σχεδόν αμέσως άφθονο υλικό με Κινέζους να καταναλώνουν νυχτερίδες και ποντίκια - πολλά από αυτά τα βίντεο δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το ξέσπασμα του κοροναϊού. Κάποια από αυτά μάλιστα προέρχονται από μέρη που ουδεμία σχέση έχουν με την Κίνα, όπως ένα βίντεο από το Παλάου, μία μικρή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού ωκεανού. Αρκετοί χρήστες έσπευσαν να σχολιάσουν, κυρίως στα social media, κάνοντας λόγο ακόμη και για συμπεριφορές που δεν είναι ανθρώπινες και πιστεύοντας πως επήλθε μία καρμική τιμωρία για όλους εκείνους που τρώνε νυχτερίδες και άλλα περίεργα έως αποκρουστικά πράγματα.
Επιπροσθέτως, μοιάζει να δημιουργείται ένα κύμα αποστροφής προς το κινέζικο φαγητό γενικότερα, κάτι που ελάχιστη σύνδεση έχει με τα πραγματικά δεδομένα του όλου θέματος, σύμφωνα με κάποια μέχρι στιγμής δεδομένα. Για παράδειγμα, το ξέσπασμα της επιδημίας δεν φαίνεται να συνδέεται με τις αγορές τροφίμων της Ουχάν. Έπειτα, όπως συνέβη και στις περιπτώσεις των MERS και Έμπολα, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη αν προέρχεται από την βρώση κάποιων ειδών κρέατος ή απλά με την οποιαδήποτε επαφή με συγκεκριμένα είδη.

Αυτό φυσικά δεν εμποδίζει ένα άτυπο μποϊκοτάζ προς τα κινέζικα εστιατόρια και προϊόντα, σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Παράλληλα με αυτό, προκύπτουν ολοένα και πιο πολλά memes στον κόσμο των social media ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που απαγορεύουν ακόμη και την είσοδο σε Κινέζους.
Το ξέσπασμα του κοροναϊού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει σημάνει συναγερμό σε πολλά περισσότερα επίπεδα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα