Το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα

Πώς θα παίξεις διαφορετικά στην κουζίνα με σαρδέλες, τόνο, γαύρο, σκουμπρί, κολιό και οτιδήποτε άλλο χωρά σε κουτάκι.

Προφανώς και όταν πριν λίγους μήνες σκεφτόσουν τα New Year's resolutions για το 2020, δεν είχες φανταστεί ότι θα έφτανες στα μέσα Μαρτίου να είσαι σε εθελοντική καραντίνα στο σπίτι. Η εν λόγω κατάσταση συνεπάγεται και αύξηση δραστηριοτήτων όπως το μαγείρεμα. 

Έμπνευση για τις γραμμές που ακολουθούν δίνει το The Tinned Fish Cookbook του Ολλανδού συγγραφέα και blogger Bart Van Olphen, που είναι γενικότερα και μεγάλος λάτρης του φαγητού. Στο βιβλίο μαγειρικής του, εξηγεί πώς γοητεύτηκε από τα ψάρια σε κονσέρβες έπειτα από διάφορα ταξίδια που έκανε.

Το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα"Έχω πάει αρκετές φορές για διακοπές στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Είναι δύο χώρες με σπουδαία γαστρονομική παράδοση στα θαλασσινά και τα ψάρια. Η φιλοσοφία τους επεκτείνεται και στο κομμάτι της κονσέρβας. Σε αυτή, τα τρόφιμα δεν διατηρούνται απλά σωστά και νόστιμα, αλλά υπάρχει εξαιρετικό design και όμορφοι τρόποι για να προωθηθεί σωστά το προϊόν. Ξεκίνησα να επισκέπτομαι εταιρείες και εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο -κάτι που έκανα και στη Βρετάνη της Γαλλίας- με αποτέλεσμα να έχω πια στο σπίτι μου εκατοντάδες κονσέρβες για πειραματισμούς με πολλές συνταγές" γράφει στον πρόλογό του και σε μία προσπάθεια να πείσει άπαντες πως αν το περιεχόμενο μίας κονσέρβας είναι καλής ποιότητας, δεν θα πρέπει να θεωρείται δευτερεύον φαγητό. 

Όλα τα παραπάνω, τον οδήγησαν στο να θεωρεί πως οι κονσέρβες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση ακόμη και για κάποια πολύ διασκεδαστικά γεύματα, πέραν του να δοκιμάσει κάποιος απευθείας το ψάρι από το can, απλά και μόνο για να ικανοποιήσει το αίσθημα της πείνας. Ένα αρχικό πλεονέκτημα είναι πως το ψάρι είναι ήδη μαγειρεμένο, οπότε ξεμπερδεύεις με το δύσκολο μέρος της όλης διεργασίας. Η γεύση και η υφή είναι ιδανικά οπότε το μόνο που μένει να κάνει κάποιος είναι να προσαρμόσει τις προτιμήσεις του με προσθήκες άλλων υλικών. Ο χυμός εσπεριδοειδών είναι εκείνος που θα προσδώσει οξύτητες και ένταση, τα βότανα έξτρα γεύση και οι υδατάνθρακες το απαραίτητο συμπλήρωμα για οποιοδήποτε πιάτο έχεις στο μυαλό σου. 

ΨΑΡΙ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ 1

Τα σάντουιτς με τόνο και οι σαλάτες είναι από τα απλούστερα εδέσματα. Στο δεύτερο σκέλος μην περιοριστείς στα κλασικά, αλλά δοκίμασε και κάτι σε πατατοσαλάτα ή σαλάτα με όσπρια. Οι μπρουσκέτες με φρυγανισμένο ψωμί και κάποια αλοιφή, με τη προσθήκη ακόμη ψίχας καβουριού ή μικρών γαρίδων, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα. Επιπλέον, μπορείς πάντοτε να φτιάξεις μία μακαρονάδα όπως είναι η pasta chi sardi. Για τους πιο τολμηρούς, το σούσι είναι μία έξοχη ιδέα.

Στο κανάλι του στο Youtube, Bart's Fish Tales, o Bart Van Olphen δίνει περισσότερες επιλογές, κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν εύκολα να φέρουν τον τίτλο ακόμη και του οικιακού gourmet. Φυσικά, μέχρι και ο ίδιος προτείνει να χρησιμοποιείται από όλους φρέσκο ψάρι, που ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί στο ιχθυοπωλείο της γειτονιάς. 

Μην ανησυχείς αν θα σου περισσέψουν αρκετές από τις κονσέρβες που αγόρασες λόγω καραντίνας. Λύσεις υπάρχουν.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας