Το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα

Πώς θα παίξεις διαφορετικά στην κουζίνα με σαρδέλες, τόνο, γαύρο, σκουμπρί, κολιό και οτιδήποτε άλλο χωρά σε κουτάκι.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Μαρτίου 2020

Προφανώς και όταν πριν λίγους μήνες σκεφτόσουν τα New Year's resolutions για το 2020, δεν είχες φανταστεί ότι θα έφτανες στα μέσα Μαρτίου να είσαι σε εθελοντική καραντίνα στο σπίτι. Η εν λόγω κατάσταση συνεπάγεται και αύξηση δραστηριοτήτων όπως το μαγείρεμα. 

Έμπνευση για τις γραμμές που ακολουθούν δίνει το The Tinned Fish Cookbook του Ολλανδού συγγραφέα και blogger Bart Van Olphen, που είναι γενικότερα και μεγάλος λάτρης του φαγητού. Στο βιβλίο μαγειρικής του, εξηγεί πώς γοητεύτηκε από τα ψάρια σε κονσέρβες έπειτα από διάφορα ταξίδια που έκανε.

Το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα"Έχω πάει αρκετές φορές για διακοπές στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Είναι δύο χώρες με σπουδαία γαστρονομική παράδοση στα θαλασσινά και τα ψάρια. Η φιλοσοφία τους επεκτείνεται και στο κομμάτι της κονσέρβας. Σε αυτή, τα τρόφιμα δεν διατηρούνται απλά σωστά και νόστιμα, αλλά υπάρχει εξαιρετικό design και όμορφοι τρόποι για να προωθηθεί σωστά το προϊόν. Ξεκίνησα να επισκέπτομαι εταιρείες και εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο -κάτι που έκανα και στη Βρετάνη της Γαλλίας- με αποτέλεσμα να έχω πια στο σπίτι μου εκατοντάδες κονσέρβες για πειραματισμούς με πολλές συνταγές" γράφει στον πρόλογό του και σε μία προσπάθεια να πείσει άπαντες πως αν το περιεχόμενο μίας κονσέρβας είναι καλής ποιότητας, δεν θα πρέπει να θεωρείται δευτερεύον φαγητό. 

Όλα τα παραπάνω, τον οδήγησαν στο να θεωρεί πως οι κονσέρβες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση ακόμη και για κάποια πολύ διασκεδαστικά γεύματα, πέραν του να δοκιμάσει κάποιος απευθείας το ψάρι από το can, απλά και μόνο για να ικανοποιήσει το αίσθημα της πείνας. Ένα αρχικό πλεονέκτημα είναι πως το ψάρι είναι ήδη μαγειρεμένο, οπότε ξεμπερδεύεις με το δύσκολο μέρος της όλης διεργασίας. Η γεύση και η υφή είναι ιδανικά οπότε το μόνο που μένει να κάνει κάποιος είναι να προσαρμόσει τις προτιμήσεις του με προσθήκες άλλων υλικών. Ο χυμός εσπεριδοειδών είναι εκείνος που θα προσδώσει οξύτητες και ένταση, τα βότανα έξτρα γεύση και οι υδατάνθρακες το απαραίτητο συμπλήρωμα για οποιοδήποτε πιάτο έχεις στο μυαλό σου. 

ΨΑΡΙ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ 1

Τα σάντουιτς με τόνο και οι σαλάτες είναι από τα απλούστερα εδέσματα. Στο δεύτερο σκέλος μην περιοριστείς στα κλασικά, αλλά δοκίμασε και κάτι σε πατατοσαλάτα ή σαλάτα με όσπρια. Οι μπρουσκέτες με φρυγανισμένο ψωμί και κάποια αλοιφή, με τη προσθήκη ακόμη ψίχας καβουριού ή μικρών γαρίδων, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα. Επιπλέον, μπορείς πάντοτε να φτιάξεις μία μακαρονάδα όπως είναι η pasta chi sardi. Για τους πιο τολμηρούς, το σούσι είναι μία έξοχη ιδέα.

Στο κανάλι του στο Youtube, Bart's Fish Tales, o Bart Van Olphen δίνει περισσότερες επιλογές, κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν εύκολα να φέρουν τον τίτλο ακόμη και του οικιακού gourmet. Φυσικά, μέχρι και ο ίδιος προτείνει να χρησιμοποιείται από όλους φρέσκο ψάρι, που ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί στο ιχθυοπωλείο της γειτονιάς. 

Μην ανησυχείς αν θα σου περισσέψουν αρκετές από τις κονσέρβες που αγόρασες λόγω καραντίνας. Λύσεις υπάρχουν.

Από: Esquire US

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Bacon Butty, η αποθέωση της λιτότητας

Απόλαυση χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς με ένα από τα trademark-σάντουιτς της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα τέλεια σπαγγέτι με μελιτζάνα

Pasta alla Norma, μία κλασική συνταγή της Σικελίας με πρωταγωνίστρια την παρεξηγημένη μελιτζάνα.