Το τέλειο σπαγγέτι με σαρδέλες

Ακριβώς όπως θα το έτρωγες στη Σικελία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Φεβρουαρίου 2020

Τα σπαγγέτι με σαρδέλες είναι μία από τις πιο εκλεκτές συνταγές της Σισιλιάνικης κουζίνας. Σε αυτή, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες. Ένας, ίσως και ο σπουδαιότερος, έχει να κάνει με την εποχικότητα δύο εκ των βασικότερων συστατικών του, της σαρδέλας και του μάραθου. Επομένως μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα καθαρά εποχιακό πιάτο, δεδομένου πως μπορεί να το απολαύσει κάποιος στο peak της γευστικής του ωριμότητας από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή την περίοδο που ευδοκιμούν τόσο οι φρέσκιες σαρδέλες, όσο και ο μάραθος - ιδανικά τον άγριο μάραθο ή μάραθο του βουνού (finocchietto di montagna) που θα έλεγαν και οι Ιταλοί. 

Η προέλευση του pasta chi sardi -όπως ονομάζεται το πιάτο στις ντόπιες διαλέκτους- τρέχει πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στις πρώτες δεκαετίες του 9ου αιώνα όταν ένας Άραβας μάγειρας που άνηκε στις δυνάμεις του στρατηγού Eufemio da Messina, έπρεπε να εξασφαλίσει τροφή για τους στρατιώτες, που είχαν κατασκηνώσει στις Συρακούσες. Στράφηκε τότε στη ντόπια φύση και άντλησε τα υλικά του από αυτήν. 

Το τέλειο σπαγγέτι με σαρδέλες

Η συνταγή ασφαλώς εξελίχθηκε με την πάροδο των αιώνων, ενώ ακόμη και σήμερα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή του περιβόητου ιταλικού νησιού ή ακόμη και από οικογένεια σε οικογένεια. Κάποιες εκδοχές της περιλαμβάνουν σαφράν ή σάλτσα ντομάτας, μπουκατίνι ή άλλα είδη ζυμαρικών ή ακόμη και αποξηραμένα φρούτα. Ωστόσο, το σημαντικότερο υλικό παραμένει πάντοτε το ίδιο και δεν είναι άλλο από τις σαρδέλες, ιδανικά αυτές που έχουν ψαρευτεί λίγες ώρες πριν.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να καθαριστούν, καθώς μόλις αποσπαστεί το κεφάλι, ακολουθεί η διχοτόμησή τους στη μέση, με το κεντρικό οστό να "εξαφανίζεται" σχεδόν μόνο του. Πρέπει όμως να είσαι πολύ προσεκτικός κατά την αφαίρεσή του και να την πραγματοποιήσεις με λεπτές κινήσεις. Μόλις τα φιλέτα είναι "καθαρά", οφείλεις να τα ξεπλύνεις. Έπειτα, μπορείς να προσθέσεις και κάποια έξτρα συστατικά. Οι Σικελοί προτείνουν σταφίδες και κουκουνάρι, τα οποία μπορείς να συνδυάσεις με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ελάχιστο σαφράν, ώστε να δημιουργηθεί η σάλτσα, αφού τα περάσεις λίγο από τη φωτιά. 

Πριν βάλεις τα ζυμαρικά στο νερό, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνεις και με τον μάραθο, όχι όμως παραπάνω από δύο λεπτά. Στο ίδιο νερό θα βράσεις και τα σπαγγέτι και αυτό θα τους δώσει ακόμη περισσότερη γεύση. Μπορείς να αξιοποιήσεις τον ψιλοκομμένο μάραθο στραγγίζοντας ελαφρώς πάνω από τη σάλτσα και τη σαρδέλα, πριν τα βάλεις όλα στη φωτιά για ένα γρήγορο σοτάρισμα. Το πιάτο ολοκληρώνεται ανακατεύοντας όλα τα υλικά για ελάχιστα λεπτά στην κατσαρόλα και αφού έχεις σουρώσει τα σπαγγέτι.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας