Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το surf n' turf

Το πάντρεμα θαλασσινών και κόκκινου κρέατος στην κορυφαία εκδοχή του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Απριλίου 2021

Ο συνδυασμός κόκκινου κρέατος και θαλασσινών συγκίνησε τους εστιάτορες της απέναντι όχθης του Ατλαντικού πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, οι σεφ και οι restaurateurs της ανατολικής όχθης θεώρησαν καλή ιδέα να παντρέψουν τον αστακό με την μπριζόλα, στα φανταχτερά εστιατόριά τους που έγιναν σύντομα γνωστά ως 'lobster palaces'.

Το trend, που κυρίως περιελάμβανε ουρά αστακού και filet mignon εξαπλώθηκε γρήγορα, για να χάσει την αίγλη στα 1920s, προτού επανέλθει στη μόδα κατά τη δεκαετία του 1960, πλέον αρκετά πιο comfort ή και εκλαϊκευμένο αν προτιμάς.

Τότε ήταν και η εποχή που εξαπλώθηκε και στα πιο προσιτά για το ευρύ κοινό steakhouses, με την προσθήκη πλέον πιο ταπεινών κομματιών κρέατος και χοιρινού αλλά και άλλων θαλασσινών όπως οι γαρίδες.

Στα 70s, το surf n' turf έφτασε στο σημείο να θεωρείται ένα από τα φαγητά-σύμβολα της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ (φτιαγμένο κυρίως με κατεψυγμένο αστακό και χοιρινή μπριζόλα) ενώ έχει κατά καιρούς προσεγγιστεί με ιδιαίτερο τρόπο από σπουδαίους σεφ όπως ο Thomas Keller.

Οι συνταγές για αυτό είναι φυσικά αρκετές.

Η συνέχεια στο Tasty-guide.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στα TGI Fridays™ για νέα Burgers και Margarita MAYnia

Τα αγαπημένα TGI Fridays™ επέστρεψαν με νέα Burgers και Margarita MAYnia.

COYA: Το Περού συναντά ξανά την Μύκονο

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, το COYA Mykonos δίνει ραντεβού στο Νησί των Ανέμων.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Kakigori, το παγωτό στα ιαπωνικά

Κάτι ανάμεσα σε χιόνι και γλύκισμα, αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη εμμονή των foodies.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο πεντανόστιμο Pelagos του Luca Piscazzi

Στο εστιατόριο του Four Seasons, ο νεαρός Ιταλός σεφ τοποθετεί πολύ ψηλά τον γαστρονομικό πήχη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

San Michali Food & Culture: Κάτι νόστιμο στη Σύρο

Ένα διαφορετικό κυκλαδίτικο food project στην Ερμούπολη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Σασίμι, μοντέρνο και ελληνικό

Μία ιδιαίτερη συνταγή που φέρει την υπογραφή του εμβληματικού chef Χριστόφορου Πέσκια.

Γραφει Μπαμπης Δουκας