Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το surf n' turf

Το πάντρεμα θαλασσινών και κόκκινου κρέατος στην κορυφαία εκδοχή του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Απριλίου 2021

Ο συνδυασμός κόκκινου κρέατος και θαλασσινών συγκίνησε τους εστιάτορες της απέναντι όχθης του Ατλαντικού πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, οι σεφ και οι restaurateurs της ανατολικής όχθης θεώρησαν καλή ιδέα να παντρέψουν τον αστακό με την μπριζόλα, στα φανταχτερά εστιατόριά τους που έγιναν σύντομα γνωστά ως 'lobster palaces'.

Το trend, που κυρίως περιελάμβανε ουρά αστακού και filet mignon εξαπλώθηκε γρήγορα, για να χάσει την αίγλη στα 1920s, προτού επανέλθει στη μόδα κατά τη δεκαετία του 1960, πλέον αρκετά πιο comfort ή και εκλαϊκευμένο αν προτιμάς.

Τότε ήταν και η εποχή που εξαπλώθηκε και στα πιο προσιτά για το ευρύ κοινό steakhouses, με την προσθήκη πλέον πιο ταπεινών κομματιών κρέατος και χοιρινού αλλά και άλλων θαλασσινών όπως οι γαρίδες.

Στα 70s, το surf n' turf έφτασε στο σημείο να θεωρείται ένα από τα φαγητά-σύμβολα της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ (φτιαγμένο κυρίως με κατεψυγμένο αστακό και χοιρινή μπριζόλα) ενώ έχει κατά καιρούς προσεγγιστεί με ιδιαίτερο τρόπο από σπουδαίους σεφ όπως ο Thomas Keller.

Οι συνταγές για αυτό είναι φυσικά αρκετές.

Η συνέχεια στο Tasty-guide.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πλήρης οδηγός για να τρως σωστά εν μέσω καύσωνα

Πότε, πώς και τι να φας όταν το θερμόμετρο τερματίζει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Δάφνη, μία νόστιμη έκπληξη στο Περιστέρι

Νόστιμο φαγητό, περιτυλιγμένο με ζεστασιά και φιλοξενία, στα τραπεζάκια ενός όμορφου πεζόδρομου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το νέο αθηναϊκό fine dining

5 εστιατόρια που ανεβάζουν σημαντικά τον γαστρονομικό πήχη στην Αθήνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μία γαστρονομική εμπειρία με αρχή αλλά χωρίς τέλος στη Σαντορίνη

Ένα γευστικό ταξίδι που φέρνει κοντά εξαιρετικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και λιγότερο γνωστά συστατικά, με τις παραδοσιακές συνταγές και την σύγχρονη γαστρονομία.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Nobilis, κομψό και νόστιμο

Ένα ιδιαίτερο dining spot φέρνει το κάτι διαφορετικό στην Κηφισιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας