3 tips για την κουζίνα από τον Thomas Keller

Ο κορυφαίος Αμερικανός σεφ δίνει τα φώτα του σε κάθε επίδοξο MasterChef.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Απριλίου 2020

O Thomas Keller είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς Αμερικανούς μάγειρες. Το εστιατόριό του The French Laundry στο Yountville της Καλιφόρνια θεωρείται ένας πραγματικός ναός της γεύσης, ενώ στο βιογραφικό του υπάρχει έντονη συγγραφική και τηλεοπτική δράση.  Μιλώντας στο The Splendid Table, ο 64χρονος σεφ και restaurateur αποκάλυψε κάποια από τα σημαντικότερα μυστικά σχετικά με την καθημερινή τριβή με την κουζίνα, που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει και στο σπίτι του. 

Η χρήση του αλατιού

Το αλάτι είναι ένα από εκείνα τα ζωτικής σημασίας συστατικά σε κάθε κουζίνα, που ωστόσο πολλοί δεν αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή. Ενώ το πιπέρι δίνει γεύση σε ένα πιάτο, το αλάτι απλά τη βελτιώνει ή την ενισχύει. Επομένως είναι πολύ σημαντικό η χρήση του να γίνεται με σύνεση.

3 tips για την κουζίνα από τον Thomas Keller

Ενίσχυση της γεύσης με ξύδι

Τα ίδια περίπου ισχύουν και με το ξύδι ή κάποια άλλη πηγή οξύτητας. "Αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, είτε πρόκειται για μία πλούσια σάλτσα, είτε για ένα ελαφρύ dressing. Κάθε φορά όμως θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο τι είδους φαγητό θα το προσθέσουμε" αναφέρει ο Keller.

Το ψήσιμο του κοτόπουλου

Για τον Keller, αυτό είναι μία πραγματική τέχνη, που απαιτεί το πάντρεμα πολλών διαφορετικών δεξιοτήτων. Το μαρινάρισμα, το αλάτισμα και οι κατάλληλες θερμοκρασίες ψησίματος είναι κάποια από τα στοιχεία που πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα και συμπληρωματικά ώστε να υπάρχει ένα ελκυστικό και νόστιμο αποτέλεσμα. Η βασική αρχή πάντως είναι να βρεις αρχικά ένα καλό κοτόπουλο από τον χασάπη σου.


Διάβασε ακόμη για το ηχηρό μήνυμα του Έκτορα Μποτρίνι, τα εστιατόρια που δίνουν δωρεάν χαρτί υγείας με κάθε παραγγελία, το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα και πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος της εστίασης τον κορονοϊό.


φωτογραφίες ©Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το σάντουιτς-σύμβολο της Μαδρίτης

Το Bocadillo de Calamares είναι απλό και νόστιμο. Και αυτό αρκεί.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το γαστρονομικό ταξίδι της τηγανητής πατάτας

Σάλτσες και συνοδευτικά για το κορυφαίο έδεσμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Λένε πως αυτή είναι η κορυφαία καυτερή σάλτσα του κόσμου

Το κομβικό σημείο της comfort γεύσης όπου ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδάκια.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλοι μιλούν για το σουβλάκι του Μίμη

Στο νεο-τραντίσιοναλ σουβλατζίδικο του Παγκρατίου, το εθνικό street food προχωρά στο μέλλον, σεβόμενο απολύτως την παράδοση.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πότε, πώς και πού φτιάχτηκε το πρώτο burger

Η ιστορία του ίσως δημοφιλέστερου και σίγουρα πιο πληθωρικού σάντουιτς όλων των εποχών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας